Fotografia de Temps de Vi |
La fira Temps de Vi
va pujar molt el nivell ahir a la nit al restaurant Marejol de Vilanova i la
Geltrú amb un tast vertical sensacional, amb anyades mítiques de Jean Leon. El
tast el va dirigir la primera executiva d’aquest celler de Torrelavit, l’enòloga
Mireia Torres, en una sala que es va omplir de gom a gom. S’hi van poder tastar
les anyades 1975, 1982, 1994, 1998 i 2001 del Gran Reserva, així com els 3055 blanc (chardonnay floral i amb certa
tropicalitat, greix i una pinzellada de fruita molt ben integrada), rosat (un
vi prim centrat en la varietat merlot, inspirat a la Provença de color pell de
ceba) i negre (fruita i concentració a
un preu molt ajustat en un vi que demostra les grans potencialitats de la petit
verdot al Penedès).
Mireia Torres va fer una aproximació
a la vida i personalitat de Jean Leon, un visionari al Penedès, i del seu gran
enòleg, Jaume Rovira. Del Gran Reserva del 2003
(etiqueta de Josep Maria Subirachs representant a Marilyn Monroe) es nota que és
fruit d’un any molt càlid. És madur (pruna de Califòrnia) i encara dur.
Presenta un nas complex. El Gran Reserva del 2001 és un vi d’una gran anyada al
Penedès, bastant seca. És equilibrat, elegant, fruitós, amb tanins més
arrodonits que en el cas de l’anyda del 2003, amb notes a cuirs i una bona
integració alcohòlica. L’etiqueta d’aquest vi, titulada ‘Transformació’,és obra
de l’artista Waltraud Maczassek, la mare de Mireia Torres. El Gran Reserva del 1998 va ser un dels que més em va
agradar. És excel·lent, també fruit d’una molt bona anyada. És emocionant,
fragant (herbes aromàtiques com la Maria Lluïsa), sedós i llarg. Un gran vi. El
Gran Reserva 1994, que reprodueix a l’etiqueta l’obra
‘Got de vi’ de Ràfols Casamada, em va agradar per la seva frescor mentolada,
que l’allarguen en el post gust. Presenta, a la vegada, maduresa i notes balsàmiques.
El Gran Reserva
de 1982 ha estat, sens dubte, el vi que més m’ha emocionat. Va
ser una anyada de pluges molt ben repartides. Els qui el vam tastar ahir som
uns grans afortunats. Pebrot escalivat, anxova, sota bosc mediterrani, cuirs i
fruita negra confitadeta presentava aquest excitant gran vi. El tast es va
tancar amb una altra joia, el Gran Reserva de 1975, el vi que es
va servir al banquet de la coronació com a president dels EUA de Ronald Reagan.
No va ser el que més em va agradar però
reconec que és admirable que hagi arribat al 2013 tan formós. Llorer, nous i
notes pròpies de la criança en roure americà marquen un vi del qual queden poc
més d’un centenar d’ampolles. Tot un luxe de tast el d’ahir.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada