dissabte, 1 de juny del 2013

Tast de luxe de Jean Leon a Temps de Vilanova, amb anyades mítiques



Fotografia de Temps de Vi

La fira Temps de Vi va pujar molt el nivell ahir a la nit al restaurant Marejol de Vilanova i la Geltrú amb un tast vertical sensacional, amb anyades mítiques de Jean Leon. El tast el va dirigir la primera executiva d’aquest celler de Torrelavit, l’enòloga Mireia Torres, en una sala que es va omplir de gom a gom. S’hi van poder tastar les anyades 1975, 1982, 1994, 1998 i 2001 del Gran Reserva, així com els 3055 blanc (chardonnay floral i amb certa tropicalitat, greix i una pinzellada de fruita molt ben integrada), rosat (un vi prim centrat en la varietat merlot, inspirat a la Provença de color pell de ceba)  i negre (fruita i concentració a un preu molt ajustat en un vi que demostra les grans potencialitats de la petit verdot al Penedès).
            Mireia Torres va fer una aproximació a la vida i personalitat de Jean Leon, un visionari al Penedès, i del seu gran enòleg, Jaume Rovira. Del Gran Reserva del 2003 (etiqueta de Josep Maria Subirachs representant a Marilyn Monroe) es nota que és fruit d’un any molt càlid. És madur (pruna de Califòrnia) i encara dur. Presenta un nas complex.  El Gran Reserva del 2001 és un vi d’una gran anyada al Penedès, bastant seca. És equilibrat, elegant, fruitós, amb tanins més arrodonits que en el cas de l’anyda del 2003, amb notes a cuirs i una bona integració alcohòlica. L’etiqueta d’aquest vi, titulada ‘Transformació’,és obra de l’artista Waltraud Maczassek, la mare de Mireia Torres. El Gran Reserva del 1998 va ser un dels que més em va agradar. És excel·lent, també fruit d’una molt bona anyada. És emocionant, fragant (herbes aromàtiques com la Maria Lluïsa), sedós i llarg. Un gran vi. El Gran Reserva 1994, que reprodueix a l’etiqueta l’obra ‘Got de vi’ de Ràfols Casamada, em va agradar per la seva frescor mentolada, que l’allarguen en el post gust. Presenta, a la vegada, maduresa i notes balsàmiques.  El Gran Reserva de 1982 ha estat, sens dubte, el vi que més m’ha emocionat. Va ser una anyada de pluges molt ben repartides. Els qui el vam tastar ahir som uns grans afortunats. Pebrot escalivat, anxova, sota bosc mediterrani, cuirs i fruita negra confitadeta presentava aquest excitant gran vi. El tast es va tancar amb una altra joia, el Gran Reserva de 1975, el vi que es va servir al banquet de la coronació com a president dels EUA de Ronald Reagan.  No va ser el que més em va agradar però reconec que és admirable que hagi arribat al 2013 tan formós. Llorer, nous i notes pròpies de la criança en roure americà marquen un vi del qual queden poc més d’un centenar d’ampolles. Tot un luxe de tast el d’ahir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada