La Secció de Viticultura i Enologia de la
Institució Catalana d'Estudis Agraris i Vinseum de Vilafranca del Penedès, el
Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, endeguen conjuntament el ‘Grup de
recerca de les varietats autòctones de la vinya de l’àrea dels països de parla
i cultura catalana’. Les dues institucions han signat un conveni de
col·laboració per estudiar quines són les varietats típiques catalanes i
difondre’n els coneixements. Ambdues entitats,a través de la creació d’aquest
grup, pretenen “promoure la recerca del caràcter identificatiu del vi català i
estudiar-ne les varietats autòctones o més utilitzades”. També s’ha posat sobre
la taula que un dels aspectes que caldrà debatre entre els experts serà el de
decidir "què es considera una varietat autòctona i què no".
El ‘Grup’ està obert a tots el professionals de
tots els estaments que a títol personal i voluntariós hi vulguin participar tan
activament , com amb recolzament o assessorament. Ha de ser un nou projecte
integrador i engrescador de la societat civil que ajudi a potenciar els vins
catalans. La iniciativa també pretén posar en comú els grups de recerca
d'aquest àmbit que ja existeixen a Catalunya per obrir un fòrum de debat. Entre
les activitats de difusió, es faran exposicions o publicacions per fer visibles
els resultats dels estudis. La creació d’aquest grup de recerca consolidarà i
ampliarà el treball impulsat fins ara per la Secció de Viticultura de la
ICEA,sobre varietats autòctones. Aquest treball ha generat nombroses activitats
durant més de setze anys i com a conseqüència de les mateixes s’ha lograt
recollir els seus resultats en diversos exemplars de Dossiers Agraris.
L’interès per les varietats autòctones de la
vinya dintre de la ICEA ja ve de fa molts anys; així la jornada d’Agricultura
de Prada, dintre de la UCE de l’any 1992 (22 d’agost), va tractar de l’ ‘Evolució
varietal en Viticultura resultats i perspectives’ a la que van participar
diferents professionals del Principat, de la Catalunya Nord i el Professor
Boubals de l’Escola Superior Nacional d’Agricultura de Montpellier. Aleshores
semblava que les varietats de procedència forana, com el cabernet sauvignon, el merlot i chardonay, entre altres, havien de substituir les nostres varietats
cultivades durant segles a l’àrea del Països Catalans i aquest fenomen va
agafar molta força especialment al Principat. La posició de l’ICEA, filial del
IEC, ha sigut la defensa del patrimoni català. Amb aquest objectiu s’han dut a
terme des de la mateixa institució activitats sobre el picapoll, el trepat, la malvasia de Sitges, les garnatxes, les varietats de Mallorca, de la Catalunya
Nord, el xarel·lo, el sumoll, el torbato de l’Alguer...
La presentació del Grup de recerca va tenir lloc
el passat dimecres 12 de juny a l’auditori de Vinseum i va comptar amb la
presència de Josep M Puiggròs Jové, coordinador de la secció de Viticultura i
Enologia, Xavier Fornos, director de Vinseum i de Jordi Bort, director de l’Incavi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada