El Conseller
d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Ma. Pelegrí,
durant el Consejo Consultivo de Agricultura y Medio Ambiente celebrat avui a
Madrid, ha reclamat al Ministre Arias Cañete que revisi la reducció dràstica de
les aportacions a les assegurances agràries, especialment en l’àmbit de la
ramaderia (recollida de cadàvers) ja que suposa un increment per als ramaders
de més d’un 500% de les primes i discriminen clarament els productors de
Catalunya. “La política d’assegurances
és una política bàsica per garantir el manteniment de les rendes del sector
agrari, ja que actua contra imprevistos metrològics d’una manera solidària,
coresponsabilitzant-se el pagès o ramader d’aquestes eventualitats” segons Pelegrí,
qui ha afegit “amb aquesta reducció dràstica i inesperada de 280 milions
d’euros a 199 milions d’euros es trenquen llargs any de pedagogia vers al
sector i es posa en crisi un sistema que funcionava força bé. A més s’ha fet
amb uns criteris difícils de justificar; així, la reducció més forta ha estat
en l’apartat de recollida de cadàvers i, concretament, per a les reductores de
porcí, amb decrements de l’aportació de l’ordre del 90%. El conseller d’Agricultura
ha denunciat que “això, a més de ser fortament discriminatori per un sector
productiu molt important, especialment en el cas català, provoca increment de
la prima totalment desmesurats que poden ser de un 500% o fins i tot més” i ha
reclamat al Ministre que revisi aquesta decisió”.
El DAAM està mantenint contactes amb
tots els afectats, contemplant tots els escenaris possibles, des d’un sistema
diferent de distribució de la part de la subvenció autonòmica que llimi aquests
desajustos, passant per sistemes diferents de recollida i selecció en la
destrucció que permetin mètodes més eficients, i fins a la sortida d’Agroseguro
i creació d’un sistema mutualista. D’altra
banda, el conseller ha demanat al Ministre que l’Estat reguli la prohibició de
les setrilleres reutilitzables i obligui a la identificació de l’oli que se
serveix als establiments turístics i del sector de la restauració com
a mesura per evitar el frau, garantir la qualitat, la traçabilitat
i la informació sobre l’origen del producte, amb l’objectiu d’aportar major
confiança als consumidors i posar en valor l’esforç del sector per produir uns
olis que són valorats a tot el món. El conseller ha insistit en la
necessitat d’aquesta mesura “especialment en un país com Catalunya on el
turisme té un pes específic molt important que cada cop més valora la
qualitat. En la mesura en què puguem oferir productes d’alt valor afegit i
vincular-los a la identificació amb el nostre país i amb una producció de
qualitat, estarem contribuint a posar en valor tot un sector que té un paper
destacat en l’impuls de l’activitat econòmica i a més aporta un servei
essencial, com és l’alimentació a la població d’aquí, i també a la que ens ve
de fora”. El Ministre d'Agricultura s'ha compromès a estudiar les dues demandes
que li ha traslladat el conseller d'Agricultura de Catalunya avui durant
la reunió del consell consultiu d'Agricultura.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada