dijous, 20 de juny del 2013

Pelegrí reitera un cop més la importància de potenciar els productes de proximitat



El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana, i del director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovés, ha inaugurat aquesta tarda l’exposició “Del camp al mercat. El valor de l’agricultura de proximitat”, al Palau Robert de Barcelona. questa exposició, que es podrà visitar fins al 15 de setembre, reivindica el valor de l’agricultura de proximitat o agricultura periurbana des del punt de vista econòmic, social i paisatgístic, i alhora proposa una reflexió sobre la relació que manté el camp amb la ciutat i el territori metropolità. La mostra està organitzada pel Departament d’Agricultura, amb el suport del Departament de la Presidència i el patrocini de Caprabo. Els comissaris de l’exposició són el Grup d’Investigació Habitar de la Universitat Politècnica de Catalunya, i la productora Curt Ficcions. En el decurs de la inauguració, el conseller ha afirmat que aquesta exposició és una gran oportunitat d’atansar dos móns que, tot i ser dependents l’un de l’altre, es coneixen poc: “Amb aquesta mostra, el camp aprofita per presentar-se més enllà de les seves fronteres i estic convençut que la ciutat rebrà al camp amb els braços oberts, ja que és un element més de la metròpoli”.
            Per a Pelegrí, aquesta exposició també permetrà acostar als ciutadans els productes de proximitat i a valorar-ne la seva importància: “Promovent la comercialització dels productes locals, s’augmenta el valor afegit del producte per als productors, es genera un efecte positiu sobre el medi ambient i es potencia el consum de productes frescos, amb més valor nutricional i organolèptic, i per tant, de més qualitat, que afavoreixen una dieta saludable”. El conseller ha recordat que actualment hi ha 1.298 adhesions al sistema de venda de proximitat a totes les comarques, destacant les Garrigues i l’Alt Empordà. Pel que fa a les explotacions que majoritàriament han sol·licitat l’adhesió al sistema de venda de proximitat destaca l’horta, l’olivera, vitícoles, boví de carn i fruita dolça. Pelegrí també ha afirmat que, per entendre la importància del consum local, “s’ha de conèixer millor el que mengem”. Per aquest motiu, “el coneixement del camp per part de la ciutat, ens és de gran ajut per fer pedagogia del que significa produir aliments”.  
            D’altra banda, el conseller ha volgut posar de manifest el suport del Departament vers el camp català, aquests dies molt preocupat pels danys ocasionats per les pedregades que s’han produït i que han malmès moltes collites. “No tothom és conscient que el camp  és molt vulnerable a les inclemències meteorològiques, tal i com estem veient aquests dies, ja que amb les darreres pluges s’han fet malbé 17.000 hectàrees de més d'una quarantena de municipis de cinc comarques de Lleida. Per tant, es mereixen el recolzament de tots els catalans”. Precisament, perquè és un sector molt vulnerable al temps, ha dit el conseller, el paper de les assegurances agràries és determinant. L’Estat ha decidit retallar l’aportació pressupostària destinada al pagament d’aquest tipus d’assegurances, fet que afecta molt greument al sector. Per aquest motiu, el conseller ha reclamat al ministre Aries Cañete que revisi la reducció dràstica de les aportacions a les assegurances agràries i que consideri rebaixar els mòduls de l’IRPF per l’afectació de la pedra. “Farem doncs, tot el que estigui al nostre abast per alleugerir el patiment del sector degut a les pèrdues ocasionades per les tempestes”, ha afirmat el conseller. 
            Els ciutadans poden descobrir, amb la visita a aquesta mostra, l’espai agrícola productiu dels afores de les grans ciutats, els avantatges dels circuits curts de comercialització i de consumir productes locals i de temporada, i també el valor d’aquestes àrees verdes per a la conservació del paisatge. La proposta expositiva posa en relleu que el camp i la ciutat no són realitats separades: el camp es mostra com un element més de la ciutat, present en la quotidianitat a través del menjar.
            També es destaca des del Departament d’Agricultura el valor del camp en l’economia productiva i el desenvolupament rural necessari per aconseguir el reequilibri territorial. L’exposició s’inspira en el documental Plou i fa sol,  de la productora Curt Ficcions, que s’emetrà per Televisió de Catalunya i també a l’exposició. Un treball en què es reflecteix la tasca d’un grup de pagesos que mantenen els seus camps de producció en el Parc Agrari del Llobregat, prop de Barcelona. El proper dissabte, 29 de juny es projectarà la versió íntegra del documental ‘Plou i fa sol’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada