divendres, 14 de juny del 2013

Can Suriol d'Olivella reneix com a celler


Can Suriol, un històric mas d’Olivella, acaba de renéixer com a celler elaborador de vins. Fins ara en aquesta propietat agrícola només produïen raïms per a vendre a les principals firmes elaboradores del Penedès. Un dels membres de la família, l’enòleg vilanoví Jot Camps, ha creat un microceller tot just al costat de les antigues bótes de castanyer de Can Suriol per elaborar vins fruit d’una selecció de raïms de les 30 hectàrees de vinya d’aquesta interessant propietat familiar en sòls calcaris de gran drenatge. És un nou projecte carregat d’il·lusió que vol explorar les potencialitats de les vinyes familiars plantades al Parc del Garraf. Disposen de quatre bótes de roure (225 klitres) i de quatre dipòsits d’acer inoxidable (dos de 1.200 litres, un de 2.300 i un darrer de 300). Jot Camps és un jove enòleg que treballa actualment en projectes d’investigació a la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
Jot Camps ha elaborat vins de l’anyada 2012 que apareixeran pròximament com a vins de taula, donades les traves administratives i econòmiques que s’ha trobat per poder comercialitzar els seus vins sota l’empara de la DO Penedès. El primer vi que comercialitzarà és un xarel·lo jove, sense criança en bóta. Mostra fruites blanques (pera i poma) i un destacat caràcter cítric, amb un perfil aromàtic baix. Destaca especialment en boca. D’aquesta primera anyada només embotellarà una producció d’unes 1.100 ampolles. Jot Camps, a banda d’una petita partida d’un delicat vi dolç encapçalat (moscatell de gra gros, xarel·lo i parellada) que no es comercialitzarà, també està elaborant un sumoll fruit d’una vinya plantada fa 37 anys. Podria comercialitzar-se per Nadal d’aquest any una limitadíssima producció de 300 ampolles. El darrer vi que ha elaborat de la darrera verema ha estat un cupatge de cabernet sauvignon i garnatxa negra que es reparteix entre una bóta i un dipòsit d’acer, tot buscant més euquilibri. És un vi concentrat i molt fruitós, amb notes fumades, amb una bona integració alcohòlica i amb franques notes xocolatoses pel que fa al vi que s'està criant en bóta.
Segons Pobles de Catalunya, el gran mas de can Suriol (dit antigament de la Roca) està format per un conjunt de cases, la més important de les quals és coneguda com ca l'Amo, un gran edifici del 1791 caracteritzat per la doble galeria porxada d'arcs de mig punt. L'origen del mas es remunta al segle XIV, quan era propietat de la família Urgell. Va ser dels Suriol durant els segles XVI i XVII i durant el XVIII i fins al XX va pertànyer a la família Raventós. Can Suriol conserva molts elements originals i històrics, fins i tot una cuina econòmica o mobiliari d’època. És un veritable museu vivent de la història de l’enologia al Garraf. De fet, l’avi de Jot Camps, Josep Camps, va ser president del Celler de Viticultors de Vilanova. El pare de Jot, Josep Camps, és actualment vocal del Consell Regulador de la DO Penedès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada