dissabte, 8 de juny del 2013

El primer (1991) i el millor (2001) Avgvstvs Chardonnay



Espai Entrevinyes d'Avgvstvs. Foto: Marko Moritz

Aquest matí he tingut la gran sort de ser convidat a un tast únic ofert per la família Roca, propietaris del celler vendrellenc Avgvstvs Forvm, a la família Mata, propietaris de Recaredo. El tast ha començat pel primer chardonnay comercialitzat per aquest celler de Sant Vicenç de Calders, el de 1991. Tot un luxe. La mostra, amb el tap original (que s'ha trencat), presentava interessants notes salines i fruits secs però en boca ja es presenta prim, un pèl cansat, amb tons almivarats. Ha anat evolucionant a la copa fins a oferir notes a cacau. També presenta una nota final un pèl amarga (ametlla) i està descarnat. No obstant això, és un gran mèrit haver arribat 22 anys després encara bebible tenint en compte que les vinyes de la propietat eren, aleshores, ben joves, plantades entre 3 i 4 anys abans d'aquesta primera collita. El segon vi que ens han ofert de la seva espectacular enoteca ha estat l'anyada del 2001, una mostra absolutament sensacional. Maduresa, untuós, amb notes a pastisseria i orellanes, mel... És un vi, del qual es van elaborar 37.000 ampolles, que et deixa glaçat. El tast d'ampolles històriques ha finalitzat amb el Trajanvs 2001 (la mostra del 1999 que també havien preparat ha sortit amb tap). El Trajanvs 2001 té una clara inspiració bordelesa. Elaborat a parts iguals amb cabernet sauvignon i merlot i una pinzellada (5%) de cabernet franc, és un vi especiat (pebre blanc) que mostra cuirs. En boca és prim i ha experimentat precipitació de matèria colorant. Recorda, però, la seva tanicitat inicial. Em quedo amb la seva expressió balsàmica, amb la seva elegància i amb el seu final fresc i mentolat. També s'ha tastat el Chardonnay 2012 i el Rosat 2012, ja comentats en aquest bloc anteriorment, i una nova anyada que apunta grans maneres del seu Cabernet Franc, la del 2011. Només fa uns dies que ha estat embotellat. És jove però molt interessant. D'aquesta anyada s'ha elaborat un producció rècord: 10.000 ampolles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada