divendres, 2 de novembre del 2012

La força de l'esperit cooperatiu i el Celler de Viticultors de Vilanova

Aquest divendres signo al Diari de Vilanova un article d'opinió analitzant la força del moviment cooperatiu arran la celebració del cinquantenari del Celler de Viticultors de Vilanova. L'article és el següent:

La força de l’esperit cooperatiu

RAMON FRANCÀS

Al Celler de Viticultors de Vilanova molta gent l’anomena cooperativa, sense ser-ho, tot i que és,  precisament, l’esperit cooperatiu el que ha fet que aquesta Societat Agrària de Transformació  hagi arribat al seu mig segle de trajectòria amb rècord de producció i facturació tot i l’evident retrocés de l’ancestral paisatge de vinyes a la comarca del Garraf.  El Celler de Viticultors de Vilanova està associat, però a les cooperatives de segon grau CEVIPE (vi i cava) i CEOLPE (oli).
Des de la Confederació de Cooperatives de Catalunya estan convençuts que els valors i principis que integren la filosofia cooperativa cada vegada estan més a prop de la societat. S’afirma que “en un context magre com l’actual, ja no només pels cooperativistes, sinó per la societat en general, és important integrar i fer-nos nostres els valors de la democràcia econòmica, la generositat i la participació; d’aquesta manera, serem capaços de gestar una societat, un territori i un context econòmic més just, equitatiu i solidari per a les persones i la comunitat local on aquestes viuen”.
La Confederació de Cooperatives de Catalunya és la màxim òrgan de representació de les cooperatives i les estructures federatives. Representen a les més de 4.800 cooperatives que hi ha a Catalunya, les quals aporten un 4,5% del PIB de la nació. En època de severa crisi, com l’actual, l’empresa cooperativa ha perdut un 33% menys de llocs de treball que el conjunt de l’economia catalana. Les cooperatives estan presents a tot el territori de Catalunya i en tots els sectors d’activitat econòmica.
El Celler de Viticultors de Vilanova festeja el seu cinquantenari coincidint amb la proclamació per part de l’ONU del 2012 com a l’Any Internacional de les Cooperatives.
Des de la  Confederació de Cooperatives de Catalunya es manifesta que “l’empenta que ens està proporcionant l’Any Internacional de les Cooperatives és una espurna de força i optimisme que ens fa prendre consciència de la importància de sustentar l’embranzida que això ens ha donat; aquesta empenta ens ha d’ajudar a ponderar un futur ple d’oportunitats i millores per a la nostra societat i les persones que en formem part”.
El Celler de Viticultors de Vilanova està de celebració, i s’ha retut just homenatge al seu president de 84 anys, Pere Albà. El Celler, però, també està de reflexió davant un futur incert. El celler ha sabut obrir-se amb èxit a tota la comarca, guanyant pes sobretot a través de les vinyes i els viticultors ribetans. Són molts els dubtes que s’obren, però, en un sector que fa molt que viu en una crisi profunda.  Les administracions han de protegir amb polítiques efectives un sector que ha estat capaç de mantenir endreçat el territori i que és un actiu important de l’economia.  Amb homenatges a Pere Albà no n’hi ha prou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada