diumenge, 21 d’octubre del 2012

Mor Pere Rovira Solé




El món del vi va perdre ahir dissabte Pere Rovira Solé, conegut empresari del sector i expresident del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta (va ser el primer president de la DOTA, entre 1982 i 1997). Pere Rovira va morir ahir als 63 anys després de lluitar en els últims anys contra un càncer. El seu enterrament serà a dos quarts d’onze del matí de demà dilluns al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona. Pere Rovira va presentar candidatura per a presidir el Consell Regulador del Cava en el mateix període que Manel Raventós Negra. Finalment el president, però, va acabar sent Eduardo Aizpún, de Castell de Perelada. Pere Rovira Solé va ser administrador i propietari de Bodegas Pedro Rovira, dedicades a l’elaboració, criança i envasat de vins. Els seus vins de licor van tenir força fama. També era propietari d’una planta a Móra la Nova, dedicada fonamentalment a l’elaboració de vins de taula. La seva vinculació més recent amb la Terra Alta havia estat a través de la societat Nova Caliterra SL, propietària i titular de part de les vinyes del celler Edetària SL de Gandesa, de Joan Àngel Lliberia. La família Rovira es dedica al coreu de ceps i a l’elaboració de vins des de 1864: primer com a detallistes i a partir de la dècada dels anys 40 del segle passat com a elaboradors. L’exsecretari general del Consell Regulador de la DO Terra Alta, Jaume Martí, el recordava avui a la tarda com una persona “sempre disposada a col·laborar”. Bodegas y Destilerías Pedro Rovira va créixer gràcies a productes com Calisay o Royal Cream Calisay (Pere Rovira es va fer l’any 1984 amb la marca que tenia el grup Rumasa i la familia Mullfalleda, amb destil·leria a Arenys de Mar, gràcies a una reprivatització). L’any 1986 el grup de Pere Rovira era el quart en volum econòmic a Catalunya, després de Codorníu, Freixenet i Torres. Pere Rovira provenia d'una familia de banquers i d'empresaris del sector tèxtil.
            Aquesta setmana ha estat especialment tràgica per al vi català. Començava la setmana dilluns amb l’enterrament d’Antoni Magrané, vinculat bona part de la seva carrera professional al departament d'exportació de les caves Juvé & Camps i, darrerament, propietari d'un negoci propi a Sant Sadurní d'Anoia com a agent de petits cellers en els mercats d'exportació. Dimecres morien Pitu Cols, empresari del sector auxiliar del vi a Sant Sadurní d’Anoia i membre destacat de la Confraria del Cava Sant Sadurní, de l’Acadèmia Tastavins del Penedès Sant Humbert i de l’Associació Catalana d’Enòlegs) i Xavier Ventura, propietari de les caves del mateix nom de Can Bas (Subirats), accionista minoritari de les caves Torreblanca de Sant Sadurní d’Anoia, que són propietat del seu germà Jaume, i germà del també cavista Pere Ventura de Sant Sadurní. 

La imatge que acompanya aquest post ha estat extreta d'un video oficial del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Terra Alta. Pere Rovira estava essent entrevistat a les vinyes d'Edetària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada