dilluns, 22 d’octubre del 2012

1.000 kilos de raïm a la verema de l'única vinya de la Cerdanya


Com cada any per aquestes dates, dijous passat, 17 d'octubre, es van reunir un grup d'amics amants del vi per veremar el raïm de la vinya de Bolvir de Cerdanya propietat de Torre del Veguer de Sant Pere de Ribes. Del Garraf van participar-hi els viticultors de Torre del Veguer, Josep i Xavier Guillaumes. De Bolvir va acudir José Manuel Rodriguez, que és qui cuida la seva vinya “heroica", que és com la defineix Marta Estany, directora tècnica i copropietària d’aquest projecte vitivinícola del president de la patronal catalana, Joaquim Gay de Montellà i Ferrer Vidal. Rodríguez va anar a Bolvir acompanyat del seu nét i la seva esposa Carmen, que cada any els sorprèn amb un millor desdejuni. De Puigcerdà, no va voler faltar el seu distribuïdor i amic Josep Refilat, que en aquesta ocasió va venir acompanyat del seu fill, així com també Jean François i Joan de l'Hotel Villa Paulita. El seu amic Oscar de Panxing també es va reunir en aquesta singular verema, per certificar la recollida de raïm de l'única vinya de la vall de la Cerdanya. D'altra banda van venir Agustí Ensesa, professor d'Enologia i Viticultura de Girona i impulsor del concurs Girovi, i la seva esposa Mº Glòria, que, malgrat la pluja que va caure durant uns minuts, no van cessar de tallar raïms. També els va visitar l'alcalde de Bolvir, Bartomeu Baqué Muntané. Entre tots van collir 500 kg de raïm blanc riesling i muller thurgau, i 500 kg de raïm negre pinot noir. El raïm ha estat traslladat en caixes cap a Sant Pere de Ribes. El grau que probablement tindrà el raïm blanc serà de 12,5 i el negre de 13,5, segons Marta vEstany. L'estat sanitari era “excel·lent” i la maduració “molt bona” malgrat la sequera. D’aquests mostos s’obtindrà Llum del Canigó blanc i negre.

A continuació us adjunto les notes de tast de la primera anyada d'aquests vins (2011) presentats a la darrera edició d'Alimentaria:

LLUM DEL CANIGÓ



En la Ceretania, desde el tiempo de la civilización romana, ya se elaboraban vinos con variedades autóctonas desgraciadamente desaparecidas.
También la historia relata que ya en la Edad Media los Condes de la Cerdanya Sunifredo II y Miró II tenían gran interés en sus viñedos.

Torre del Veguer, Llum del Canigó nace de la ilusión de ver crecer de nuevo viñas en el valle. El nombre elegido recuerda el gran poema épico de la Reinaixença Catalana de Mossen Cinto Verdaguer en 1886, que contiene una descripción geográfica de los pirineos catalanes, a través de la figura del Compte Tallaferro.

Podrían llamarse “viñas heroicas” pues han de soportar temperaturas bajísimas y muchas no superan estas difíciles condiciones.

De forma experimental, nos aventuramos hace ya 4 años a plantar 2 variedades blancas y una tinta en Bolvir de Cerdanya a 1100 m de altura.

Las blancas son Riesling(75%) y Muller Thurghau (25%).
La tinta es Pinot Noir (100%).
2011 es el primer año que hemos vinificado.

Los vinos obtenidos, podrían definirse como sigue:



TORRE DEL VEGUER Llum del Canigó blanco

Color amarillo brillante con destellos verdes.
Aroma elegante y complejo donde se aprecian notas afrutadas de pera, manzana, flores blancas, junto con notas de hierbas de montaña. Recuerdos ligeramente anisados.

En boca se perciben frutas, hierba fresca y heno. Después de la degustación persiste un gusto agradable.


TORRE DEL VEGUER Llum del Canigó tinto

Color cereza brillante con tonalidades liláceas en bordes.
Aroma fresco e intenso a frutas rojas y negras como ciruela, arándanos, frambuesa, violeta, que se conjugan con los fondos tostados y de vainilla de barrica de roble francés Allier.

Potente en boca por su juventud, pero a la vez elegante y delicado por la variedad de la que proviene “Pinot Noir”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada