diumenge, 28 d’octubre de 2012

Ulldemolins Garnatxa Negra 2011 i Les Pedrenyeres 2011, de l’Agrícola d’Ulldemolins Sant Jaume




Recentment he tastat Ulldemolins Garnatxa Negra 2011 i Les Pedrenyeres 2011 (85% garnatxa blanca i macabeu conreat en terres amb predomini de sílex i criat durant cinc mesos en bótes de roure), de l’Agrícola d’Ulldemolins Sant Jaume (DO Montsant). Són vins modestos però estructurats i amb important càrrega alcohòlica. El que més m’ha sorprès és la seva bona expressió varietal, tot i que es mostren mancats d’elegància i subtilitat. Més aviat hi predomina el muscle. He de confessar que no recordo haver tastat abans vins d’aquest celler de la comarca del Priorat. L’Ulldemolins Garnatxa Negra 2011 no m’ha agradat pel seu atac alcohòlic (segurament per sobre dels 15º) però sí per mostrar nítidament la fruita i la sedositat de la garnatxa (sense criança en bóta). És un vi que porta l’enganxina de la DO Montsant que identifica els 100% garnatxa. Les Pedrenyeres 2011 és més interessant, tot i que mostra un caràcter licorós. M’ha agradat el seu greix (hi ha criança amb mares) i la carnositat ben compensades amb una bona acidesa, tot plegat amb franques notes a préssec i albercoc, i també a mel.
            L’Agrícola d’Ulldemolins Sant Jaume (www.coopulldemolins.com) és un modest celler de destacada trajectòria històrica. La tarda de l'1 de febrer de l'any 1953, la comisió Pro-Coperativa, juntament amb els veïns assistents, van acordar la constitució de la cooperativa Agrícola "San Jaime Apóstol", amb 122 socis, després de remarcar la importància que aquest fet tindria per tots. Al mateix any es compra el terreny a l'actual emplaçament, l'Avinguda Verge de Montserrat, per 20.000 pessetes i la contrucció de l'edifici va tenir un cost de 72.380 pessetes. A l'any 1954 es posava en funcionament la Cooperativa, a l'edifici que encara esta en ús actualment. Actualment la cooperativa compta amb 162 socis, 98 dels quals son actius (porten fruit) i 64 excedents (jubilats o no porten fruit). El conreu principal es el de l'olivera, amb una superfície d'unes 400 hectàrees, i la producció oscil·la entorn a 200 tones d'oli entre l'ecològic, el convencional i el de producció integrada, i es comercialitza sota la marca "Oli La Llena". També es produeix vi, entre 100 i 150 kg l'any. El 85% es negre i el 15% es blanc, amb dues marques comercials "Les Pedrenyeres" i "Ulldemolins". Una altra de les tasques que es realitza, és la neteja i secat de fruits secs, com ametlles i avellanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada