dijous, 22 de març del 2012

Xarel·los, trepats, garnatxes i carinyenes identitàries a Intervin


Les varietats autòctones més identitàries de les DO Penedès, Conca de Barberà, Terra Alta  i Montsant trindran un especial protagonisme a Intervin. La sumillrer Meritxell Falgueras dirigirà un tast de xarel·los al pavelló Catalunya d'Intervin a les 11 del matí de dimecres, 28 de març. El també sumiller Xavier Nolla dirigirà un tast de trepats de la Conca de Barberà, de cinc a set de la tarda també de dimecres. A Intervin el Consell Regulador de la DO Terra Alta donarà a tastar els vins amb el nou distintiu ‘Terra Alta Garnatxa Blanca’ mentre la DO Montsant donarà a tastar garnatxes i carinyenes el dimecres. D'altra banda, a  les onze del matí del dimarts dia 27 es presentarà el que s'anuncia com una selecció dels "millors vins dolços del món". Perpinyà Mediterrània, comunitat de 36 municipis, organitza un tastet de vins amb 8 empreses productores de la Catalunya del Nord. La presentació es desenvoluparà al restauramt L'Univers, amb la presència de Joan Pau Alduy, president de Perpinyà Mediterrània. Acontinuació us adjunto el comunicat de premsa del tast de trepats de la Conca de Barberà:

Diferents vins de trepat de la DO Conca de Barberà es tastaran el 28 de març a Alimentària, el Saló Internacional de l’Alimentació i les Begudes que se celebra a Barcelona.

El tast de vins de trepat, la varietat autòctona de la Conca de Barberà, tindrà lloc el dia 28 de març de 17h a 19h a la Fira Alimentària 2012 de Barcelona (al pavelló 3 Intervin estand Prodeca-Incavi). A més, durant els dies que dura la fira (del 26 al 28 de març) podem trobar els estands del Celler Mas Foraster, Celler Carles Andreu, Vinícola de Sarral, i Castell d’Or ( Agricola de l’Espluga de Francolí Agrícola de Barberà).
El tast de trepat, aquest segell únic dels vins de la Denominació d’Origen, el conduirà el sommelier Xavi Nolla, un expert i entusiasta de les terres de la Conca i d’aquesta varietat única a Catalunya. Els vins que es tastaran són vins dels cellers: Carlania, Agrícola de l’Espluga de Francolí, Gatzara, Molí dels Capellans, Celler Mas Foraster, Celler Carles Andreu, Celler Concavins i Celler Agrícola de Barberà.
8 vins de trepat: 2 rosats i 6 negres

Els vins que es tastaran seran dos rosats i sis vins negres de diferents cellers de la Conca de Barberà:

- Carlania rosat trepat 2011
- Francolí rosat trepat 2011 de Castell d’Or
- Gatzara trepat 2010
- Molí dels Capellans trepat 2010
- Mas Foraster trepat 2010
- Carles Andreu trepat 2010
- Gran Clos Montblanc trepat 2010
- Cabanal trepat 2009



El trepat, caràcter únic

El Trepat és una varietat que dóna molts bons resultats per vins rosats i caves i que produeix productes amb un color rosat molt atractiu, aromàtics i frescos. Encara que tradicionalment s’ha fet servir per elaborar rosats i caves, des de fa uns anys, i sobretot des de 2008, alguns cellers de la DO Conca han apostat per elaborar més vins amb aquesta varietat, i ara ja se’n troben e i fins i tot algún blanc.
Elisabet Sáez, secretària tècnica de la DO, explica que el trepat és una varietat que en general no té massa color, però que acostuma a ser bastant productiva, “d’aquí que si vols fer un vi negre has de tenir molta més cura per poder extreure més color i obtenir un grau més raonable per un vi negre. I això també el fa més especial.”
L’aposta dels celler de la DO Conca de Barberà és una realitat. Prestigioses guies, concursos i experts creuen amb la importància de la recuperació de les varietats autòctones: la recuperació del patrimoni enològic i enaltir sabors i aromes oblidats, és una tasca lloable i agraïda.
Aquesta tendència queda reflectida amb l’augment de vins elaborats amb trepat per part de tots els cellers de la Conca. Per aquest motiu la DO Conca creu en aquest caràcter únic que dóna la varietat trepat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada