dimecres, 28 de març del 2012

Intervin, dia 2



Si el dilluns va ser intens, aquest dimarts ha estat tota una marató. Com dilluns, les cues han tornar a ser  quilomètriques tan als accessos per carretera com per entrar a peu al mateix recinte. El cansament quan només portem dos dies de fira es fa notar de valent.


Garnatxes del món (amb festa nocturna)

La jornada l'he començat a les 11 del matí amb un tast de garnatxes del món en el marc de la presentació de Terra de Garnatxes, que han presidit el conseller Josep Maria Pelegrí i el director general Jordi Bort. qui ha destacat la mediterraneitat d'aquesta oxidativa varietat. S'han tastat vins que han anat des de la Terra Alta, el Montsant, el Priorat o l'Empordà a Chateauneuf-du-Pap, Cotes Catalans o Gigondas). S'han tastat grans vins com ara l'Espectacle del 2009 (amb una elegància sensacional tot i estar tancat), el Teixar del 2007 en ampolla magnum (fruitós i elegant, rodó i amb frescor mentolada, amb vainilles i lleugerament perfumat), el corpulent Clos Figueras del 2004 (estructura, maduresa i certa astringència) o l'Edetària Blanc del 2005 (glicèric, rodó, mineral, amb fusta força marcada, mostrant fruita carnosa de pinyol i un pèl licorós). La nit del dimarts les garnatxes han deixa Intervin per instal·lar-se en una molt concorreguda festa, la G-Night, al barceloní hotel Omm. La iniciativa ha estat promoguda per Terra de Garnachas, que presideix Joan Ignasi Domènech, i per l'associació Grenache Symposium, que lidera Nicole Rolet. Nicole Rolet hya volgut felicitar especialment la tasca portada a terme per Domènech. S'hi han vist des de Javier Suqué (Castell de Perelada), Jorge Ordóñez o Eric Solomon al prescriptor José Peñín, el president dels sumillers catalans, Xavier Ayala, o la coordinadora de cursos d'extensió universitària de restauració del CETT, Mercè Garcia.

El Nogal 2005 i El Picón 2005

La jornada l'he continuat amb l'eixerida cap de premsa i el bon enòleg, Paco Casas, de Pago de los Capellanes. M'han mostrat la seva gamma més alta. Hem tastat El Nogal 2005, un vi amb notes de vainilla, elegant, perfumat i balsàmic. Tot seguit hem tastat el covejat El Picón 2005 (que té un preu de celler de 110 euros). Aquest darrer vi és també perfumat, rodó, amb molta fruita i fresc en boca tot i la concentració. Només s'han fet 2.500 ampolles fruit d'una vinya plantada fa 35 anys. Són només dues hectàrees situades a 800 metres d'alçada, amb terres argiloso-calcaris. La poda és curta (dos borrons més l'amagat).

Els "millors vins dolços del món"

Aquest dimarts 27 de març s’han presentat al saló Alimentaria’12  els «millors Vins Dolços del món», en un seqüència inèdita de tast. La mancomunitat de 36 municipis Perpinyà Mediterrània ha portat una selecció de les creacions vinícoles de les seves 92 zones de producció. Aquest moment qualificat de "selecte" ha estat motiu per presentar el vinyer de la comarca nord-catalana del Rosselló, al territori del sud francès. També ha permès comunicar al públic l’oferta enoturística de Perpinyà Mediterrània, que "inclou paisatges genuïns, art de viure, alta gastronomia i cases rurals". En aquest sentit, Joan Pau Alduy, president de Perpinyà Mediterrània, present a l’acte, ha posat de manifest el segell de qualitat "Vinyes & Descobriment", que l’estat francès va atorgar a la comunitat el 2011, destacant “al Rosselló tenim vins diferents dels del sud del Pirineu”. També ha ressaltat la nova proximitat entre Barcelona i Perpinyà a partir de 2013, ja que les dues ciutats se situaran a 55 mn una respecte a l’altra a través del Tren d’Alta Velocitat (TAV).

Enfonsaments i Titanic

Aquest dimarts, coincidint amb Alimentària, el president d'Henri Abelé, Pere Bonet, ha presentartuna edició especial Titanic del seu xampany Henri Abelé més venut, el Brut  Traditionnel. Aquest escumós de Reims s'oferirà en tendes especialitzades (40 euros) i se servirà en els banquets i actes de la Fundació Titanic. Les primeres ampolles del Brut Titanic s'obriran el 14 d'abril, la data en la qual es commemorarà el centenari del naufragi de el ‘buc dels somnis’. La seva edició és molt limitada, solament 4.000 ampolles. Durant la seva presentació ha caigut un dels grans plafons de l'estand de Freixenet (sortosament no ha passat d'un ensurt aquest accident que ha portat a més d'un a buscar associacions amb d'altres enfonsaments). Posteriorment s'ha fet un dinar al restaurant Nuclo (a la taula del costat hi havia la cúpula de Codorníu) on hi han hagut dues estrenes més: els sensacionals Morlanda Blanc 2010 (DOQ Priorat) i l'Orube (DOQ Rioja).

Las Mulas xilenes i un gran Jean León

Amb la recuperada directora de comunicació de Torres, la sempre atenta Vinyet Almirall, he tastat els tres Las Mulas de Xile de Torres. El blanc és un sauvignon blanc no gaire explosiu en nas però sí força varietal en boca. El rosat és un cabernet sauvignon rodonet, que mostra fruitetes i més delicat que no pas elo Santa Digna. El negre és el que menys m'ha agradat, un cabernet sauvignon que mostra notes a terra mullada i pebrot tot i que en boca és madur. D'altra banda, de la mà de l'entusiasta Mireia Torres he descobert un nou vi de Jean León centrat en la varietat merlot i amb un toc de petit verdot, una varietat que s'ha adaptat molt bé al Penedès. Em porta a les notes de gerani, és corpulent i fresc, Un molt bon vi.

Nou Durona i el magnífic vi dolç natural de sumoll d'Heretat Mont-rubí

He tastat també amb el propietari, lenòleg i el distribuïdor d'Heretat Mont-rubí el nou Durona, que estrena etiqueta. La sumoll es completa amb garnatxa i carinyena en un vi molt complex i nteressant. També he tingut la sort de tornar a tastar el dolç natural de sumoll Advent, un vi excepcional que he seguit des del primer dia veient com evolucionen les seves notes franques de pera. Els raïms es van deshidratar en un paller. Només hi ha 800 ampolles de 37,5 cl. No us el perdeu.

Les novetats de Parés Baltà

Amb tota la familia Cusiné i amb Elena Olesa he pogut tastar les dues darreres novetats de Parés Baltà. He començat per l'Indígena Blanc 2011, un vi de garnatxa un pèl tancat en nas que millorarà en contacte amb el vidre. És viu i mostra notes a fruites madures com ara el présec. M'ha agradat molt el nou Rosa Cusiné 2008, un formidable cava rosat pàl·lid de garnatxa dedicat a l'àvia de la família. Pesenta un nas molt particular. És rodonet i vinós, amb carbònic molt ben integrat.

Magnífic Turó d'en Mota 2002

Han deixat per a més endavant el 2001 i han apostat per la 2002 en la tera anyada del fantàstic Turó d'en Mota de Recaredo. Aquest vespre-nit l'han presenmtat a un pis de Passeig de Gràcia en un acte amb molt d'encant. Ha estat un acte entranyable, com la família Mata. Ton Mata ha explicat que han vingut persones de tot Espanya i fins i tot del Japó per tastar aquest cava excepcional que en aquesta anyada mostra més fruita i complexitat. Vol ser l'esperit de Recaredo, fruit d'una sola varietat i d'una única vinya llaurada amb cavall. El cava s'ha maridat amb ostres, caviar, pernil i xocolata. Un molt bon acte per un cava estratosfèric.

Demà... més


1 comentari:

  1. Ni en FB ni TW tenemos unas notas tan completas como las de tu blogg, al menos, (aunque no todas supongo) nos informas de novedades interesantes.Damos un vistazo a tu blogg para tener una percepción más cercana.
    Eso si, también la visitamos.

    ResponElimina