dijous, 8 de març del 2012

Ofensiva catalana a Brussel·les per la PAC

El DAR acaba d'anunciar aquesta tarda una "ofensiva" catalana per traslladar el posicionament de Catalunya davant la proposta de reforma de la PAC. L'anunci s'ha fet després d'una trobada a Brussel·les al màxim nivell del conseller Pelegrí:
Catalunya inicia una ofensiva política y institucional en relació amb la nova PAC
Pelegrí manté diverses trobades d'alt nivell per explicar el posicionament català respecte de la reforma de la PAC

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, s’ha desplaçat a Brussel·les amb l’objectiu de mantenir diverses reunions d’alt nivell per traslladar el posicionament de Catalunya respecte de la nova Política Agrària Comuna (PAC).





En concret, Pelegrí s’ha reunit avui amb el director general d’Agricultura i Pesca del Consell de Ministres de la Unió Europea, Angel Boixareu, el director general d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea, José Manuel Silva, i la directora de Desenvolupament Durable i Qualitat de l’Agricultura de la Comissió Europea, Mª Ángeles Benítez.
En el transcurs d’aquestes trobades, el conseller ha explicat als representants europeus el contingut del document consensuat aquesta setmana entre l’Administració catalana, els sindicats agraris i les organitzacions cooperatives, i els partits polítics. En aquest sentit, els ha expressat que el nou model proposat per la Comissió Europea no s’adequa al model productiu català, caracteritzat per la gran diversitat i riquesa de les seves produccions. D’altra banda, segons Pelegrí, la proposta de reforma afavoreix els desequilibris, especialment entre agricultures mediterrànies i continentals, i condiciona la viabilitat de moltes explotacions agràries, singularment en el sector ramader.
Pelegrí també ha explicat que Catalunya es mostra a favor de la regionalització que eviti l’establiment d’una tarifa plana, de flexibilitzar el greening o pagament verd i del manteniment dels Programes de Desenvolupament Rural regionals. El conseller també ha explicat que Catalunya considera de vital importància exigir el principi de reciprocitat per a les importacions procedents de tercers països per evitar problemes de seguretat alimentària i que cal intensificar les actuacions d’inspecció i control en frontera. Quant a les mesures de mercat, el responsable de l’Administració agrària catalana ha exposat als representants europeus que Catalunya considera que cal exigir l’activació de l’exempció del sector agrícola envers la normativa europea de la competència i decidir en quines situacions i casos es vol aplicar aquesta exempció.
Pelegrí ha expressat a Boixareu, Silva i Benítez que la PAC proposada per al període 2014-2020 no es correspon amb la PAC que es voldria a Catalunya. “El Govern català i el sector defensen una PAC que reforci el paper i la competitivitat de l’agricultura i que permeti reequilibrar les polítiques agrícoles i ramaderes”.
Els arguments i les propostes que conté el document consensuat aquesta setmana entre tots els sectors agraris amb l’Administració catalana pretén ser un vehicle per transmetre les demandes de Catalunya a les institucions europees, un punt de partida per aconseguir sinergies amb altres comunitats de l’Estat i el Govern central mateix amb l’objectiu de presentar davant la Comissió Europea i el Parlament Europeu una contraproposta seriosa, viable i àmpliament  consensuada a escala estatal.
De fet, el pròxim dilluns, 12 de març, Pelegrí donarà a conèixer el posicionament de Catalunya al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient en el transcurs de la reunió del Consell Consultiu de Política Agrària i Pesquera per a Assumptes Comunitaris.
Tot i que la temàtica central d’aquestes reunions ha girat al voltant de la reforma de la PAC, Pelegrí també ha aprofitat les trobades per tractar altres temes relacionats amb el sector, com ara la reforma de la Política Pesquera, els efectes de l’acord Unió Europea- el Marroc, o l’adaptació de les explotacions a la nova normativa de benestar animal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada