diumenge, 4 de març del 2012

Unió de Pagesos reclama la lluita contra l’especulació i el control de la gran distribució


UP, en el seu onzè congrés clausurat avui a Girona, ha reclamat la lluita contra l’especulació i el control de la gran distribució. Per la seva banda, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha fet una crida al consens i la unitat. La fotografia que acompanya aquest post és de Sergi Palay. Us adjunto els comunicats d'UP i del DAR:

Els gairebé 150 delegats i delegades de l’XI Congrés d’Unió de Pagesos han aprovat per una àmplia majoria l’informe sindical i les ponències de Política agrària i Organització de la pagesia en relació al funcionament del mercat, així com la d’estatuts, que han d’orientar l’actuació i organització del sindicat durant els propers quatre anys. L’XI Congrés d’Unió de Pagesos també ha escollit avui la nova Comissió Permanent Nacional, que està formada per Antoni Aresté (Segrià), Francesc Bancells (Vallès Occidental), Joan Caball (Alt Empordà), Josep Maria Coll (Alt Camp), Josep Maria Companys (Segrià), Josep Cuscó (Baix Llobregat), Josep Z. Ferré (Baix Camp), Xavier Frigola (Alt Empordà), Francesc Xavier Jiménez (Cerdanya), Carles Mencos (Osona), Joan Montesó (Baix Ebre) i Josep Carles Vicente (Priorat). D’aquests, Caball, Coll, Cuscó, Montesó i Vicente ja hi eren a la Comissió Permanent anterior. Joan Caball també ha estat escollit portaveu de la nova Permanent. Les properes setmanes la nova Comissió Permanent distribuirà les responsabilitats entre els seus membres i proposarà el nou coordinador nacional, que serà ratificat pel Consell Nacional del sindicat. El Congrés del sindicat ha finalitzat amb la insistència per seguir denunciant el frau en la comercialització agrària i recordant “l’especulació constant i el control cada dia més estret de la gran distribució”. A més, ha demanat la formació de la població des de l’escola en matèria d’alimentació, així com la coordinació de les estratègies amb organitzacions de la pagesia europea i de la resta del món per lluitar contra les amenaces globals. Aquestes qüestions es recullen a la Declaració de Girona, document aprovat per l’XI Congrés del sindicat. Unió de Pagesos també reitera en aquesta declaració la seva convicció de persistir en “la feina de conrear la terra i tenir cura de les granges”, així com de insistir en l’arrelament en el territori, comptar amb explotacions agràries amb capacitat successòria o “construir canals de comercialització honestos, creïbles i prestigiosos pel que fa a la qualitat i excel·lència” de les produccions. A més, el sindicat reitera la necessitat de “cobrar el que és just per la nostra feina” i de tenir “justícia en les relacions comercials”, concretament pel que fa a “la identificació dels productes que són de la Unió Europea en els punts de venda”, i que es compleixin totes les normes de comercialització i etiquetatge al llarg de la cadena de distribució. 

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de la secretària general del Departament, Maria Teresa Martí, i del director dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Jordi Aurich, ha presidit aquest migdia, a Girona, la cloenda de l’onzè congrés d’Unió de Pagesos de Catalunya.
Pelegrí ha volgut reiterar davant UP, l’organització agrària més representativa de Catalunya, que el Departament "l’escolta, com a la resta de formacions agràries, i ho seguirà fent per a gestionar la realitat del sector agroalimentari català perquè junts hem d’acompanyar la pagesia i ajudar-la a viure d’allò que li agrada, que sap fer i que vol continuar fent, junts hem d’aconseguir enfortir el clúster agroalimentari català, fer-lo més productiu, competitiu i emprenedor; i cada cop menys dependent d’unes subvencions que minven tant a nivell europeu com espanyol; també junts hem d’aconseguir que el nostre sector lideri la recuperació econòmica del país, creï ocupació, riquesa i que la creï tot equilibrant el territori, i que els reptes d’aquest nou món global no es vegin com a una dificultat infranquejable”.
Prel que fa a la nova Política Agrària Comuna (PAC),el conseller ha incidit en l’assoliment d’un posicionament comú a Catalunya entre totes les parts, administració i sector, i en la necessitat que incorpori mesures adients i efectives de gestió de crisi. Per tot plegat, com ha fet palès el conseller, cal crear posicions úniques en temes tant importants com la nova Política Agrària Comuna (PAC). Precisament, aquesta propera setmana es validarà el posicionament comú de Catalunya, “un document fruit de la reflexió, el debat i el consens d’una Comissió de Seguiment integrada pels estaments polítics i professionals del nostre sector (entre ells vosaltres), i que aportarà solucions eficaces per l’agricultura catalana. Aquest document és un gran actiu per a convèncer tant a Madrid, on s’exposarà el proper dia 12, com a Brussel·les; i ho és perquè ha tingut un important treball previ (analitza i corregeix allò que ens afecta negativament) i perquè hi som tots, Administració i sector, tots, perquè crec que és crucial anar sense fissures si volem incidir en una PAC que ni ens beneficia, ni resol els nostres problemes”.
En aquest sentit, Josep Maria Pelegrí ha insistit en la necessitat d’una PAC “regionalitzada, que sigui per a tothom, integradora, que convergeixi tots els interessos del països europeus, i que doni suport als professionals agraris. Volem una PAC productivista, que millori la competitivitat. I això passa inevitablement per implantar uns instruments de gestió de mercats més eficaços, que assegurin un adequat nivell de protecció, a l’hora que milloren el funcionament de la cadena”.  “La defensa de mesures de competència és un eix clau per al Departament per a atenuar la volatilitat de preus i aconseguir-ne uns de més justos, equilibrar la cadena agroalimentària i escurçar-la, ens cal consciència de clúster en què tots som igual d’importants, i hem d’aconseguir que tots els productes no siguin tractats com a igual”, ha afegit el conseller.
En aquest punt, Pelegrí ha remarcat la necessitat de pressionar tant el Ministeri com la UE per a aconseguir l’excepcionalitat, “però nosaltres també tenim molt a fer, i tots som conscients que cal potenciar la innovació, la internacionalització, la qualitat, el relleu generacional, ... drivers clau en els que el Departament està fent una gran feina i que continuarà impulsant al llarg d’aquest 2012”.  El titular del DAAM també ha destacat la intensa feina duta a terme per tal de donar finançament i liquiditat al sector, com la nova línia de préstecs bonificats que hem tret aquesta setmana per valor de 30 milions d’euros. Aquest 2012 destinarem més del 70,2% del pressupost de manera directa al sector mitjançant ajuts, aportacions a empreses, préstecs i inversions directes en infraestructures. I ajudem a empreses i explotacions amb problemes conjunturals a buscar finançament. Es tracta de fer tot el possible perquè no s’abandonin ni camps, ni explotacions ni indústries. El nostre objectiu és crear les bases per a què l’activitat no s’aturi (modificació de la Llei d’Urbanisme, mesures de simplificació i agilitació administrativa (Llei Òmnibus), assessorament agrari, etc”.
El conseller també s’ha referit als ajuts cofinançats i en concret al Programa de Desenvolupament Rural (PDR) per dir que “la realitat és la que és però treballem per reprogramar, el nostre objectiu és que no es perdi diners, volem que es revisi a l’alça els percentatges, tant els europeus com els estatals, són lesius per a Catalunya. Quan es van negociar no es va fer prou bé. Som una de les comunitats que rebem menys”.
Pelegrí ha conclòs la seva intervenció constatant que si bé hi ha molts reptes al davant, algun dels quals demana canviar de percepció i de tractament de l’agricultura, també és cert que “tenim una oportunitat històrica per a canviar coses, per a consolidar i fer créixer un sector estratègic, i això només ho aconseguirem amb l’esforç i la unió de tots, canviant la nostra actitud, i actuant amb responsabilitat i visió de futur.  Tots volem el mateix, tots volem donar valor al nostre territori, a la seva gent, als seus productes,... i tots sabem que això només s’aconseguirà si fem realment viables i competitives les nostres explotacions”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada