El president de JARC a Catalunya, Josep Maria Jové, va ser escollit ahir dissabte com a membre de la nova executiva de la COAG en el marc de l’assemblea general de que l’organització agrària estatal ha celebrat a Madrid. En el marc d’aquest acte s’ha escollit també el relleu de Miguel López, fins ara secretari general de l’organització, càrrec que a partir d’ara recaurà en Miguel Blanco.
EL PRESIDENT DE JARC, JOSEP MARIA JOVÉ, MEMBRE DE LA NOVA EXECUTIVA DE COAG
L’assemblea General escull Miguel Blanco com a nou secretari general de l’organització agrària
El president de JARC passa a ser un dels vuit membres que conformen la nova executiva de COAG, després que l’assemblea hagi aprovat la incorporació de membres de ple dret a JARC, al Sindicato Labrego Galego i a COAG-Comunitat Valenciana. Un equip que estarà capitanejat per l’apicultor de Zamora, Miguel Blanco, que fins ara havia estat el secretari de l’organització agrària estatal.
Fill de Maials (Segrià), Josep Maria Jové i Aresté és agricultor i la seva explotació familiar està basada en el conreu de l’olivera en superintensiu que complementa amb la producció. A més, s’ocupa d’una explotació de fruita dolça al Baix Segre.
Jové ha estat membre de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) des de la seva creació com a organització professional agrària. Procedeix de la Unió de Sindicats Agraris de Catalunya (USAC)-una de les tres organitzacions que va donar origen a JARC- i a la qual pertanyia ja en els anys 70. Des de l’any 2005 és el president de JARC a Catalunya, càrrec al qual va accedir després de conduir l’organització a Lleida durant gairebé deu anys. Ha estat membre del Ple de la Cambra Agrària de Lleida des de les primeres eleccions sindicals fins a l’actualitat. Durant quatre anys (1996-2000) va ser representant de Catalunya en el Patrimonio Comunal Oliverero. Actualment és també membre de la Junta del Canal Segarra-Garrigues a més de representar JARC a altres entitats vinculades a l’activitat sectorial.
Per la seva banda, Miguel Blanco es apicultor i prové de la localitat zamorana de Perilla de Castro. Forma part de la COAG des de 1982. Al llarg de la seva trajectòria professional ha estat president de COAG a Zamora des de 1982 i coordinador de COAG a Castella-Lleó entre el 2000 i el 2002. Actualment el president de la Cambra Agrària de Zamora, càrrec que ocupa des de 1997 i entre els anys 2003 i 2011 ha estat responsable d’Organització de la Comissió Executiva Nacional.
La Comissió Executiva de COAG ha quedat conformada per Eduardo López, productor de fruites i verdures procedent de Almería, Miguel Padilla, productor de porcí i oliverar de Múrcia, Andoni Garcia, ramader del País Basc, Rafael Hernàndez, hortolà de Canàries, Charo Arredondo, ramadera de llet de Cantàbria i José Luís Iranzo, productor de cereals i d’oví-cabrum d’Aragó.
En la seva intervenció com a secretari general de COAG; Miguel Blanco ha destacat la tasca del seu predecessor, Miguel López, i ha definit les línies estratègiques de treball a partir d’ara per a un sector que es estratègic com a base de l’alimentació i motor econòmic i social del medi rural. En aquest sentit ha assenyalat que "en un context de crisi econòmica i alimentària global, és més necessari que mai manifestar a favor d’un model agroalimentari sostenible al servei de la societat i no dels grans fons especulatius", ha dit. En aquest sentit ha assenyalat que les polítiques agràries imperants a Europa són brou de cultiu per a l’especulació en eliminar qualsevol tipus de mecanismes de control i gestió dels mercats. Com a exemple ha comentat la hipocresia que suposa la proposta de reforma de la política agrària comuna (PAC). "La UE reconeix la importància estratègica del sector agrari, l’abús de posició dominant de la grans cadenes de distribució, el nostre baix nivell de renda, l’augment dels costos i el nostre compromís ambiental, però no obstant això aprofundeix en aquells punts que ens han portat a perdre un 31% de la renda des de 2003: ajudes deslligades de la producció, desregulació dels mercats i acords de liberalització comercial amb tercers països, cas del Marroc o del que es perfila amb Mercosur, en què se’ns fa servir com a moneda de canvi ", ha lamentat.
En aquest sentit, Blanco ha plantejat com a imprescindibles el manteniment dels sistemes de regulació de mercats i producció (quotes en llet i remolatxa i drets de plantació de vinya) i el reequilibri de la cadena agroalimentària per garantir preus remuneratius en origen. Així mateix, ha ressaltat la importància que les ajudes de les PAC es dirigeixin als professionals actius i no a les hectàrees per evitar que desapareguin "els que veritablement produeixen aliments i es quedin els absentistes i els grans propietaris de terres".
Per tancar la seva intervenció, el nou secretari general de COAG s’ha referit al potencial de l’economia social agrària, dels petits i mitjans agricultors i de les "pimes" agràries, per generar ocupació i garantir la sobirania alimentària d'Europa. "L’agricultura i l’alimentació no ha de ser una mera mercaderia, sinó un dret universal de les persones".
L’Assemblea de COAG ha estat clausurada pel Ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete i ha comptat amb la presència de més d’un miler de delegats de l’organització agrària.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada