La jornada d'avui l'hem rematat amb un tast a Roqueta Origen, on tampoc hi ha faltat el conseller Pelegrí ni el director general Bort. S'han mostrat varietats autòctones i projectes experimentals del Pla de Bages, Terra Alta i Jumilla. S'ha pogut tastar la seva primera garnatxa blanca de la Terra Alta, que comercialitzaran abans d'estiu, i un morenillo experimental. M'ha agradat força el sumoll, una varietat que presenta moltes dificultats.
El conseller Pelegrí ha felicitat els promotors de la iniciativa per l’excel·lent feina realitzada per Roqueta Origen mitjançant Paisatges 1898, un gran projecte dedicat a la investigació i la formació del celler. Es tracta d’una forta aposta per les varietats autòctones dels territoris on estan establertes. El conseller ha manifestat que “apostar per la varietat autòctona també és un exemple de com s’ha de fer front a la competència ferotge dels mercats d’avui dia”. Així, el Bages ha sabut aprofitar les seves característiques geogràfiques per obtenir unes varietats diferents a la resta. Totes aquestes varietats són exemples de produccions locals d’alta qualitat molt lligades al territori i que estan servint de base a una gastronomia local diferenciada o al consum de productes de proximitat. Pelegrí ha aprofitat la presentació per explicar que el Departament d’Agricultura està elaborant un Pla de conservació de la biodiversitat cultivada que pretén conservar
in situ les varietats d’interès local que corren el risc de perdre’s. Aquest pla té per objecte tant que els agricultors locals conservin aquestes varietats, com desenvolupar els mecanismes per estimular i fer possible aquesta conservació, valoritzant els productes en els mercats de proximitat com a camí per afegir-hi valor. Així, el conseller ha explicat que la feina dels promotors d’aquest projecte va precisament en aquesta línia perquè “la feina a peu de vinya, braç a braç amb els agricultors de la zona, ha permès plantar varietats oblidades als nostres camps i recuperar el paisatge que tenien els nostres avantpassats a finals del s. XIX, quan hi havia més superfície de vinya plantada”. Finalment, el conseller ha insistit en el fet que la recerca ha estat clau per aconseguir avenços en l’àmbit de l’agricultura i també en l’àmbit de la vinya: “diferents treballs a la vinya, estudis de sòls, proves de vinificació i elaboració... interessants projectes de microvinificació han permès evolucionar i obrir un món de noves possibilitats”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada