dissabte, 31 de març del 2012

La Conca de Barberà a Intervin i la "bona impressió" del trepat


El Consell Regulador de la DO Conca de Barberà afirma que el trepat ha causat "bona impressió" a Intervin, on es va fer un de trepats organitzat per la DO Conca de Barberà que va ser "un éxit de participació". També s'afirma que el cellers de la Denominació presents a la fira han marxat "satisfets". 

El tast de vins de trepat, la varietat autòctona de la Conca de Barberà, va ser un èxit de participació amb la presència de visitants, enòlegs, sommeliers i periodistes. Alguns ja coneixien aquesta varietat i es van acostar al tast encuriosits per descobrir les qualitats i peculiaritats del “caràcter únic” de la Conca de Barberà.
El tast va ser presentat pel sommelier Xavi Nolla, un expert i entusiasta de les terres de la Conca i d’aquesta varietat única a Catalunya. Va començar a les 5 de la tarda quan l’stand estava ple amb els rosats de trepat: el Carlania rosat 2010 i el Francolí rosat 2011 de Castell d’Or. Tot seguit, es va passar al tast dels vins negres de trepat, “la última revolució de l’enologia catalana” segons el periodista i director de Vadevi, Joan Nebot (present al tast entre altres prescriptors i periodistes).
“La última revolució de l’enologia catalana”
Els vins negres de trepat són l’aposta des de fa uns anys dels cellers de la Conca de Barberà. El Xavi Nolla va explicar com el trepat és una varietat que en general no té massa color, però que acostuma a ser bastant productiva, “d’aquí que si vols fer un vi negre has de tenir molta més cura per poder extreure més color i obtenir un grau més raonable per un vi negre. I ens hem de treure els prejudicis de sobre.”
El vins tastats van ser: el Cabanal 2009 de l'Agrícola de Barberà, el Gatzara 2010, el Molí dels Capellans 2010, el Mas Foraster Trepat 2010, el Carles Andreu 2010 i el Gran Clos Mont-blanc 2010, del Celler Concavins, un dels últims cellers que ha apostat també per l’elaboració d’un vi negre de trepat. Una aposta que creix en nombre de referències cada any i suposa una tasca per part dels cellers de la Conca de recuperació del patrimoni enològic i enaltir sabors i aromes oblidats Els vins que s'han tastat són dels cellers: Carlania, Agrícola de l’Espluga de Francolí, Gatzara, Molí dels Capellans, Celler Mas Foraster, Celler Carles Andreu, Celler Concavins i Celler Agrícola de Barberà. Hi ha hagut 8 vins de trepat: 2 rosats i 6 negre:

- Carlania rosat trepat 2010
- Francolí rosat trepat 2011 de Castell d’Or
- Gatzara trepat 2010
- Molí dels Capellans trepat 2010
- Mas Foraster trepat 2010
- Carles Andreu trepat 2010
- Gran Clos Montblanc trepat 2010
- Cabanal trepat 2009

Pel que fa als cellers de la Denominació d’Origen Conca de Barberà presents a la fira valoren molt positivament els quatre dies i l’afluència de públic. El nombre de visitants s’ha incrementat (+1,4%) respecte a la útlima edició, tot i que la fira ha durat un dia menys incloent la jornada vaga general del 29M.
La forta presència internacional amb uns 40000 visitants converteix a Alimentària, tal com comenten el cellers una ocasió molt bon per fer contactes amb distribuidors i obrir camí a l’exportació dels seus productes.
Al saló d’aquest any podiem trobar els estands del Celler Mas Foraster, Celler Carles Andreu, Vinícola de Sarral, i Castell d’Or ( Agricola de l’Espluga de Francolí Agrícola de Barberà). I també la presentació en societat dels Vins de Pedra, un nou celler de la Conca de l’enginyera i enòloga Marta Pedra. Un vi negre i un altre de blanc elaborats per aquesta jove enamorada de la Conca de Barberà que enceta aquesta aventura amb un projecte que lliga art i viticultura.

3 comentaris:

  1. Per desgràcia, tanta coincidència em va impedir ser al tast de trepats. Em va saber greu per l'amistat amb en Xavi (que debia fer-ho molt bé), per la devoció que tinc, també, per aquesta terra i els seus vins i, sobretot, per la bonhomia de les seves gents. El trepat és al DNA de la Comca de Barberà però val a dir, Ramon, que vam provar altres coses ben interessants dels cellers que has citat, eh?
    Salut,
    Joan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fa no pas tant, a la Conca de Barberà molts giraven l'esquena a la trepat i es deixaven encandilar per cabernets i merlots. Com bé saps, Joan, el cava i el vi rosat primer i tàndems com els de Carles Andreu i Joan Rabadà (pel que fa al vi tranquil vinificat en negre) van posar la llavor que ha possibilitat que en aquesta terra de bonhomia germinès la identitat pròpia.

      Elimina
  2. Sí senyor, Ramon. El darrer dia vaig tornar a tastar els caves d'en Carles Andreu, tots ells, i confesso que tinc una debilitat pels que no passen per barrica. Fa quatre anys, a Slow Vitis, el trepat negre dels Andreu em va fer girar el cap per primera vegada davant d'un trepat i em va portar a frescors gairebé atlàntiques. I ara la parellada monovarietal del mateix celler m'ha fet tornar a girar el cap. El trepat d'en Ton Castellà, ídem d'ídem; el rosat de Carlània, el mateix. I etc. Estava repassant ahir a la nit el mapa de les comarques catalanes (ara em vaig comprant les zones que més m'interessen, cartografiades per l'Institut Cartogràfic Català: molt interessant) i veia com s'hi van vins interessants a no poques. Però tresors de l'ampelografia catalana n'hi ha, sobretot, al Priorat, a la Conca de Barberà i a la Terra Alta.
    Salut,
    Joan

    ResponElimina