dilluns, 12 de març del 2012

Vins del Garraf i el debat sobre les subzones al Penedès



Amb l'absència de Torre del Veguer de Sant Pere de Ribes i de l'estroncat projecte de la Caseta de Fusta (del sumiller sitgetà David Martínez) però amb la presència per primer cop de l'històric celler de Sant Joan Baptista de Sitges, aquesta tarda s'ha fet a l'Edifici Miramar de Sitges la segona edició de la Mostra de Vins del Garraf. Finalment hi han participat els cellers Can Ràfols dels Caus, Finca Viladellops, Vega de Ribes (acompanyat del projecte vilanoví Arç Blanc), Finca Valldosera, Valldolina i Montau de Sadurní. La mostra, que ha despertat poca espectació, ha comptat amb l'assistència del director general de l'Incavi de la Generalitat, Jordi Bort, que s'ha mostrat obert a refrendar la creació de subzones dins la DO Penedès sempre que s'arribi al consens. El president del Consell Regulador de la DO Penedès, Josep Maria Albet, ha anunciat la possibilitat que abans de final d'any s'aprovin les noves subzones, entre elles la del Garraf. De fet, oficialment només el Garraf ha demanat la creació de la seva subzona. Albet diu que creu en les subzones i ha apuntat que "la competència interna al Penedès pot ser molt bona". El president de la DO Penedès ha afegit que "ens volem carregar de raons" per tirar endavant les subzones. El mapa de sòls fet a la DO Penedès dibuixa fins a set subzones diferents, però Albet no descarta que se'n pugui acabar concedint una desena per qüestions com la dels microclimes. També ha reconegut que fer massa subzones pot ser perjudicial. Albet ha informat que els cellers Pardas, Castellroig i Recaredo han expressat la voluntat de singularitzar-se a través de la subzona Vall del Bitlles. El president de l'Associació de Viticultors del Massís del Garraf, Carles Esteva, que fa més d'una dècada que treballa per la singularització dels vins del Garraf, s'ha mostrat optimista davant la possibilitat que s'aconsegueixi aquest mateix any la subzona. A la Mostra de Sitges s'han vist prescriptors com el blocaire de prestigi Joan Gómez o professionals com Ramon Balada (Vila Viniteca) o Josep Anton Tudela 'Pocholo' (Tot Selecta), així com restauradors del Garraf i l'Alt Penedès. El seguiment mediàtic de la Mostra no ha estat gaire significatiu, tret de la COM i de mitjans locals i comarcals. Tot i que s'havia anunciat la seva presència, finalment no hi ha assistit l'alcalde de Sitges, Miquel Forns. En representació de l'Ajuntament hi han participat el regidor de Comerç, Consum i Turisme, Jorge Carretero, i el regidor de Medi Ambient, Platges i Salut Pública, Ignasi Garrigó. També hi ha assistit la consellera comarcal Maria Lluïsa Romero, Xavier Roget (en representació del Parc del Garraf de la Diputació) i el comissionat per a Turisme de la Diputació de Barcelona, el vilanoví Francesc Vila. 

Algunes novetats
A la Mostra sitgetana s'han pogut tastar algunes novetats com el primer vi tranquil de la varietat subirant parent de Finca Valldosera. És un vi aromàtic, amb clares notes a poma i una destacada acidesa, molt diferent del que elabora Agusti Torelló Mata. És un vi que necessita l'afinament de l'ampolla però que és prou interessant. També s'han pogut tastar els molt peculiars i singulars escumosos pel mètode ancestral de Vega de Ribes (m'ha semblat més interessant el de xarel·lo). També Can Ràfols dels Caus ha presentat tres novetats: el Gran Caus Rosat 2011  (un interessant sagnat de merlot que acaba de ser embotellat i que pecava d'estar tancat), el Gran Caus 2006 (un vi que encara no s'ha comercialitzat i que estrena una nova filosofia centrada en una fruita comfitada i en una frescura aportada per una notable acidesa però que manté les tres varietats bordeleses tradicionals: merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc) i el Caus Lubis 2004 (un vi que tampoc està al mercat centrat en la varietat merlot i que encara té molt de recorregut per afinar-se en ampolla). Força interessants també són els xarel·los de Finca Viladellops i el seu negre Turó de les Abelles (garnatxa i syrah).
Durant la mostra s'han presentat també les noves plaques mitjançant les quals es busca que el públic consumidor pugui identificar fàcilment els restaurants que ofereixen vins elaborats al territori. Es tracta d'una placa amb el text Aquí tenim Vins del Massís del Garraf, realitzada en metacrilat i que servirà per col·locar a la façana exterior de l'establiment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada