dimecres, 31 de juliol del 2013

El Departament d'Agricultura presenta un pla per fomentar la recuperació i comercialització de les varietats locals




El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, ha presentat avui el Pla d’acció de la biodiversitat cultivada a Catalunya. Aquest Pla té com a objectiu promoure la recuperació, la conservació, l’ús, la divulgació i la comercialització de les varietats locals de Catalunya. Segons la Generalitat, “durant els últims cinquanta-seixanta anys, a Catalunya, com a la resta del món occidental, hi ha hagut un pèrdua accelerada de la biodiversitat cultivada, ja que un gran nombre d’espècies i varietats que s’havien conreat durant decennis han estat substituïdes per altres varietats més productives i adaptades a altres orientacions. Aquest fet ha provocat la desaparició de moltes varietats o que algunes d’aquestes només s’hagin conservat en horts per a autoconsum”. Durant la presentació, el conseller Pelegrí ha afirmat que les varietats locals, a més de constituir un patrimoni genètic, engloben també alguns productes d’alt valor gastronòmic i cultural. Segons Pelegrí, cal fomentar la valorització i la comercialització d’aquestes varietats per part dels consumidors finals, per tal d’augmentar la demanda i la comercialització d’aquests productes i aportar valor afegit als productors. Aquest model de conservació in situ potencia els valors territorials i culturals dels diferents espais agraris catalans. El conseller també ha afirmat que “amb aquesta actuació s’és capdavanter a l’Estat en el compliment del conveni de la FAO sobre la conservació de la biodiversitat cultivada”.
            Pelegrí ha recordat que el mes de gener el Govern català va aprovar un decret que regula l’acreditació de la venda de proximitat dels productes agroalimentaris. “Aquest tipus de venda permetrà als productors d’aquestes varietats adreçar-se al consumidor sensible a la biodiversitat, la sostenibilitat i les particularitats de cada territori per tal de donar valor afegit a les varietats locals”. A més, el conseller ha explicat que el Departament disposa de diversos instruments a través dels quals es poden donar a conèixer les varietats locals de Catalunya, com ara RuralCat.
El pla s’estructura en tres eixos, que engloben 20 mesures a endegar i aplicar fins al 2014:

1. Foment de la conservació i cultiu de les varietats locals

En línies generals, en aquest eix s’engloben les mesures que pretenen fomentar la conservació i el cultiu de les varietats locals. En l’actualitat, hi ha moltes iniciatives (agricultors, entitats públiques i privades) de prospecció i conservació, però hi ha una manca d’homogeneïtat en la metodologia de la recollida, descripció, classificació i avaluació del material recollit. Per aquest motiu, es proposa la creació d’una base de dades pública que es pugui consultar en línia i que reculli uns caràcters mínims descriptius de totes les varietats locals d’interès agrari de Catalunya.
            D’altra banda, es proposa la creació d’un òrgan consultiu del Departament en matèria de conservació i ús de les varietats locals de Catalunya anomenada Comissió de Varietats Locals. Les funcions d’aquest òrgan, entre d’altres, han de ser la definició dels requisits i el pronunciament sobre la inscripció de les varietats locals dins del Catàleg de Varietats locals de Catalunya. Aquesta comissió estarà integrada per representants de tots els actors implicats en la recuperació i conservació de les varietats locals.
            Dins d’aquest eix també es preveu que en qualsevol document de col·laboració que signi el DAAM amb qualsevol organisme públic o entitat sense ànim de lucre que porti a terme actuacions en matèria de biodiversitat cultivada hi hauran de figurar unes clàusules específiques en matèria de biodiversitat que garanteixin que les actuacions es desenvoluparan dins del marc establert per aquest Pla d’acció.
            Finalment, també es pretén promoure l’ús i la conservació de les varietats locals a través d’una línia d’ajut específica en el Contracte Global d’Explotació. En aquest sentit, s’està estudiant la inclusió dins del PDR 2014-2020 d’una mesura agroambiental destinada a les entitats i organismes que duguin a terme treballs de prospecció, recuperació i difusió de les varietats locals del seu territori.

2. Foment de la promoció, divulgació i comercialització de les varietats locals

L’objectiu del segon eix és fomentar la comercialització de les varietats locals i la seva valorització per part dels consumidors finals. En aquest sentit, es proposa regular els requisits de comercialització d’aquestes varietats locals amb la finalitat d’afavorir-ne la conservació i utilització. Així, les varietats inscrites en aquest Catàleg podran ser comercialitzades en quantitats limitades dins l’àmbit de Catalunya si compleixen una sèrie de requisits quantitatius i qualitatius.
            D’altra banda, també es proposa promoure la difusió de la gastronomia local lligada a productes i plats elaborats a base de varietats locals.

3. Foment de la recerca, innovació i transferència de les varietats locals

Amb aquest eix es pretén afavorir i donar suport a les actuacions en matèria tecnològica, d’assessorament, divulgació i innovació en la recuperació de les varietats locals d’interès agrari de Catalunya. Aquestes actuacions, les duen a terme l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (Irta), el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC), i les universitats, fundacions i centres vinculats.
            D’altra banda, entre les propostes que s’inclouen en aquest eix, s’impulsarà la creació d’una agrupació de defensa vegetal específica que doni suport tècnic a la producció i conservació de les varietats locals.

L’alcalde de Vilafranca celebra que la Universitat Rovira i Virgili doni via lliure a la vinculació amb l’Escavi



Aquest dilluns es va celebrar a Vilafranca del Penedès una reunió entre el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau, i l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, amb l’objectiu de començar a concretar les relacions que tindrà l’Escavi amb la Universitat. En reunió del Consell de Govern de la URV celebrat el passat 11 de juliol, es va acordar facultar al seu rector per tal de fer els tràmits necessaris per gestionar la vinculació de l’ Escavi i la URV.
            L’alcalde ha manifestat la seva satisfacció davant aquesta decisió ja que “la URV és la universitat pública que imparteix els estudis d’enologia a Catalunya i, tal com sempre he dit, l’ Escavi neix per complementar tot allò relatiu a la gestió de bodegues i caves sense pretendre fer-li la competència.”“Del que es tracta -senyala Regull- és que l’ Escavi complementi i doni la possibilitat de fer aquí uns estudis d’especialització en allò necessari per arribar a la venda final del vi o el cava: comercialització, màrqueting, etiquetatge, etc”. L’alcalde afegeix que “encara que tinguis un bon vi o cava, si no el saps fer atractiu i vendre, malament rai”.
            Amb aquest acord de la URV se segueixen els passos establerts per tal que l’ Escavi pugui ser una escola referent a tot l’estat en els estudis superiors de la gestió de bodegues i caves. D’una banda, s’està treballant amb les principals escoles de negocis per tal d’establir una col·laboració a l’hora de planificar els cursos que s’impartiran a l’ Escavi, i d’altra banda, amb la vinculació a la Universitat Rovira i Virgili s’assolirà un suport que en el seu moment suposarà la validació dels títols que emetrà ESCAVI com universitaris.
No es pot oblidar, s’afirma des del Consistori vilafranquí, que escoles amb reputació com IESE, ESADE o EADA estan vinculades a Universitats (Navarra, Ramon Llull o Vic). “Per tant, l’acord del Consell de Govern de la URV autoritzant la tramitació de la vinculació d’ Escavi és un acord important”, destaca Regull.
            L’alcalde assenyala que la interacció entre Escavi i URV és lògica i natural, aconseguint d’aquesta manera, que s’ofereixi als estudiants d’enologia la possibilitat d’ampliar els seus coneixements en la vessant de gestió de bodegues i caves a l’ Escavi. Finalment, Pere Regull ha manifestat que “els patrons de la Fundació han deixat ben clar que s’ha d’anar pas a pas per tal de fer les coses bé, sense pressa però sense pausa, per tal que una vegada l’ Escavi comenci a impartir els estudis sigui amb el màxim de garantia i de qualitat”.

Un grup de recerca universitari aconsegueix millorar el procés d'envelliment del vi negre



Un grup de recerca de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) ha aconseguit millorar el procés d'envelliment del vi negre i potenciar el seu sabor i aroma. La tècnica, segons ha recollit http://www.muyinteresante.es, consisteix a sotmetre el vi amb denominació d'origen Ribera del Duero a llevats seleccionats que intensifiquin les seves propietats sensorials. El grup enotecUPM porta des de l'any 2005 desenvolupant la tècnica de criança sobre mares en vins negres. Aquesta consisteix en l'aplicació de llevats i en menor grau de bacteris durant el procés de fermentació del vi, perquè, a través del procés de l’autòlisi o autodestrucció cel·lular, expulsin compostos beneficiosos per a l'elaboració del suc de raïm. Aquest procés d'envelliment li aporta densitat i li impedeix oxidar-se, a més de potenciar el seu perfil aromàtic. La criança amb mares és una tècnica d'envelliment de vins que s'utilitza en l'elaboració d’escumosos naturals, vins de criança biològica i blancs fermentats en bóta.
            Els llevats seleccionats procedeixen d'Extremadura, Ribera de Duero, Madrid i Toro. El nou procés implementat afegeix a més encenalls de roure per suavitzar el sabor a fusta i augmentar la complexitat aromàtica de vi. La col·laboració entre enotecUPM i Bodegas Comenge ha permès elaborar vins amb aquesta tècnica a escala semiindustrial.

A punt pel 9 d'agost una nova edició del Vinitfest de la Vinícola de Nulles



Per al 9 d’agost proper, la Vinícola de Nulles i el seu equip d’Enoturisme estan preparant la II edició de la Vinitfest, esdeveniment que fa un any va celebrar-se per commemorar un any de Vinitcultura (la visita nocturna amb sopar maridatge) i que torna aquest any per commemorar els dos anys d’èxit de l’activitat enoturística a la Catedral del Vi de Nulles. La Vinitfest és una celebració que combina música, vi, cava i tapes en un entorn incomparable com és l’espai arquitectònic del Celler de la Vinícola, que obre les seves portes i adequa els seus espais a escenaris musicals de diferent ambient per rebre tres formacions també variades en els seus estils com són la Bandarra Street Orkestra que ens farà ballar a la plaça davant el celler, la Stromboli Jazz Band que ambientarà l’interior de la Catedral del Vi i La Colònia que inundarà de festa major el nou espai del Pati del Celler.
            Distribuïts per tots els espais i recorreguts del celler hi haurà els punts on omplir la copa que els assistents rebran de regal en arribar i on se serviran els vins i caves Adernats i també es podran degustar les tapes que per l’ocasió prepararan El Rebost de Valls, Restaurant Mulsum de La Riera i altres establiments col·laboradors. Com a novetat aquesta edició es comptarà amb la presència de quatre artistes que crearan en directe o exposaran, són el ceramista Sergi Pahissa, l’escultor de materials reciclats en Quim Rifà, la pintora i il·lustradora Carme Roca i l’artista visual Adrià Batet “Zenta”, ells seran els protagonistes de la fusió de Liveart i exposicions. Les entrades, es poden adquirir a les botigues Adernats dels cellers de Nulles i Santes Creus, i als següents establiments tots ells clients de la marca Adernats: Celler Vicava de Reus, La Ibense Gourmet Salou, Vinovi de Tarragona, oficines del Nàstic de Tarragona, Mulsum de La Riera, The Wine Shop de Tarragona, El Rebost de Valls, El Safareig de Valls, El Tros de Valls, La Volta de Baix a Mar d’Altafulla i al Casal de La Nou de Gaià. El preu de l’entrada és de 25€ fins al 2 d’agost, dia a partir del qual el preu s’incrementa a 30€ i el mateix dia a taquilla si queden entrades es vendran a 35€.

dimarts, 30 de juliol del 2013

Proensa entrevista el primer president viticultor de la Rioja, escollit amb polèmica



Després d'un procés electoral qüestionat per algunes parts implicades, el Consell Regulador de la DOQ Rioja acaba d’estrenar president, Luis Alberto Lecea. Serà el seu màxim responsable durant els propers quatre anys, al mateix temps que assumeix també la presidència de la Interprofessional del Vi de Rioja. És la primera vegada que un viticultor és president de la DOQ Rioja encara que la seva elecció ha vingut marcada per la polèmica. Proensa.com l’ha entrevistat (http://www.proensa.com/noticia/335/Luis-Alberto-Lecea.-Presidente-del-Consejo-Regulador-de-la-DOC-Rioja). Demana més transparència al mercat intern de raïm i vi. Té més raó que un sant.

Unió de Pagesos demana que l’autorització de Territori a la circulació de tractors per l’Eix Diagonal sigui completa


El sindicat agrari Unió de Pagesos celebra que el Departament de Territori i Sostenibilitat permeti circular tractors per la C-15 (Eix Diagonal) en les mateixes condicions de l’any passat, entre Igualada i Puigdàlber, des d'ara i fins el 15 d'octubre per la verema, tal i com reclamava el sindicat i com s’havia fet anys anteriors. Això és el que s’interpreta del que el director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, ha comunicat avui al sindicat. Flores ha explicat que aquest matí ha signat la resolució. Tanmateix, el sindicat vol que es permeti circular indefinidament els tractors per l’Eix Diagonal (C-15 i C-37) des d’Olèrdola (Alt Penedès) fins a Sant Salvador de Guardiola (Bages). Unió de Pagesos considera inexplicable que cada any es repeteixi la mateixa situació, i lamenta que l’autorització no hagi començat l’1 de juny per facilitar la circulació durant la sega.
Unió de Pagesos ha denunciat reiteradament que la prohibició suposa més temps de trajecte, i més risc,  ja que en molts casos s’ha de circular per carreteres estretes, amb revolts pronunciats i poca visibilitat. A més, les vies alternatives passen per dins dels nuclis urbans dels municipis. Unió de Pagesos vol que l’autorització inclogui tot aquest tram. Durant el 2011 i 2012, més de quinze ajuntaments i els consells comarcals de l’Alt Penedès i l’Anoia van aprovar mocions, a instància d’Unió de Pagesos, sol·licitant a la Generalitat que s’autoritzi definitivament la circulació de tractors per la C-15 i la C-37. Unió de Pagesos valorarà la situació i per fer-ho ha convocat una assemblea l’ 1 d’agost a les 21.00 h al Centre Àgora de Vilafranca del Penedès.

La Generalitat deixarà circular tractors a la C-15 i la JARC desconvoca la tractorada


“En el temps de descompte”, els representants del Departament de Territori i Sostenibilitatdela Generalitat, finalmente, s’han replantejat la seva negativa de deixar circular tractors per la C-15 en temps de verema, en el tram comprès entre Igualada i Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), segons ha informat JARC. Per tant, aquesta organització agrària ha desconvocat la tractorada prevista per al diumenge vinent. JARC ha “agraït” als representants del Departament de Territori i Sostenibilitat, que finalment s’hagin replantejat la seva negativa de deixar circular tractors per la C-15.

El 5è Sopar Solidari de Vallformosa recapta 19.800 euros contra el càncer


La presidenta de Vallformosa, Queta Domènech, durant la gala

Unes 290 persones van assistir el passat divendres 12 de juliol al 5è Sopar Solidari que Vallformosa va organitzar al celler que té a Vilobí del Penedès per recaptar fons per la lluita contra el càncer. El Sopar Solidari per la lluita contra el càncer va recaptar 19.800 euros, dels quals el 80% aniran destinats a l’ICO i el 20% a l’associació penedesenca Ampert. En concret, 15.840 euros aniran destinats al projecte “Prevenim el càncer i apostem per la vida” de l’ICO. És un projecte que es troba orientat a sensibilitzar als ciutadans en la importància de participar en els programes de prevenció, i a involucrar als professionals en la realització d’accions per reduir l’impacte del càncer en la comunitat. Els 3.960 euros restants serviran per finançar el projecte d’Ampert per al transport dels pacients des del seu domicili fins al centre Duran i Reynals on seran tractats. La presidenta de Vallformosa, Queta Domènech, agraeix “a les empreses, entitats, particulars i treballadors per l’esforç que han dedicat en aquest sopar i que l’han convertit en tot un èxit solidari”. També destaca “el caràcter solidari de la societat catalana, que participa activament en actes solidaris com el sopar de Vallformosa, la Marató de TV3 o els centenars de sopars i actes solidaris que s’organitzen arreu de Catalunya”. Segons Queta Domènech, “som una societat responsable que ens preocupem per aquelles persones que ho estan passant malament, ja sigui per una malaltia o per problemes econòmics. El respecte, el compromís i la responsabilitat entre les persones són valors corporatius de Vallformosa. Per tant, dins el nostre dia a dia, de totes les nostres accions, sempre tenim en compte aquests valors”. El 5è Sopar Solidari de Vallformosa el va presidir el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz. Durant els seus parlaments va destacar la importància d’iniciatives privades com aquestes per finançar projectes solidaris.
A quarts de nou i després de les corresponents acreditacions i fotografies al photocall oficial, els assistents van poder gaudir d’un aperitiu servit pel càtering Àoats d’Art-Cal Soler als jardins de Vallformosa amb l’acompanyament del grup de jazz SandyRiver Jazz Band.  Cap a les 10 de la nit, els assistents a l’acte es van dirigir a la sala “la Cúpula” on es van fer els parlaments de presentació. L’escriptor penedesenc, Jordi Llavina, va ser l’encarregada de conduir l’acte i de donar pas als ponents. Per la seva part la presidenta de Vallformosa, Queta Domènech, va donar la benvinguda als assistents i va fer un balanç de les 5 edicions del Sopar Solidari. Seguidament la Directora General de l’Institut Català d’Oncologia, la Dra. Candela Calle, va explicar el projecte 'La comunicació cura. Construcció d’una plataforma digital' finançat amb els fons obtingut durant el 4t Sopar Solidari. Finalment, el Conseller de Salut, Boi Ruiz, va fer el tancament del torn d’intervencions. Tot seguit es va servir el Sopar Solidari a càrrec dels càterings Cal Blay i Selma amb la col·laboració de Tot Càtering Penedès. Per altra banda, els postres estaven elaborats per la geladeria 'Gabri Olivier' i els vins i caves eren del mateix celler de Vallformosa. Durant el sopar es va fer el ja tradicional sorteig amb els premis que diverses empreses i comerços van cedir per col·laborar en aquesta causa.  Finalment, el grup de versions Terence Hill & la Band Spencer va oferir un concert de cançons de tots els estils que va servir per tancar la nit solidària de Vallformosa.


Maridatge enogastronòmic i posta de sol, al terrat de la Cooperativa Falset Marçà tots els dissabtes d'agost



La Cooperativa Falset Marçà i l’Hotel Hostal Sport posen en marxa tots els dissabtes d’agost, a partir de les 20.15h, una nova activitat enoturística que porta per nom ‘A sol i serena. Un mosset a la posta de sol’. Consisteix en un tast-degustació enogastronòmic al terrat del celler, al capvespre, entre garrafes de vi ranci que s’elaboren a sol i serena. El Blai, l’encarregat del celler, es transformarà en mestre de cerimònies, aportant dosis d’humor i misteri, per guiar el recorregut per les instal·lacions de la Catedral del Vi.
L’activitat començarà aquest proper dissabte, 3 d’agost, i s’allargarà fins el 31 d’agost. Des del terrat del celler cooperatiu, recentment restaurat, es pot observar “una de les millors postes de sol de Falset”. Per aquest motiu, la Cooperativa ha decidit posar en valor l’espai i desenvolupar-hi una activitat enogastronòmica que consisteix en un maridatge de vi i gastronomia. Les places són limitades a 20 persones i cal fer reserva prèvia. També està previst atendre peticions entre setmana per a grups d’entre 10 i 20 persones. L’activitat, que té una hora de durada aproximadament, permetrà fer mossades gastronòmiques i maridar-les amb els següents vins de la Cooperativa: Vermut blanc, Ètim blanc 2012, Ètim Grenache 2008 i Verema tardana negre i/o vi ranci.

Brunus 2011, de Portal del Montsant, i Solpost Blanc 2011, de Celler Sant Rafel, els escollits per la DO Montsant



Els vins Brunus 2011, de Portal del Montsant, i Solpost Blanc 2011, de Celler Sant Rafel, han estat escollits vi negre i vi blanc genèric de la DO Montsant, és a dir, han estat seleccionats per representar la DO en els actes institucionals i de promoció. Aquests dos vins van obtenir les puntuacions més altes, en cada una de les categories, en el tast del concurs organitzat per la DO Montsant, que va tenir lloc el passat dijous 25 de juliol a les instal·lacions del Parc Tecnològic del Vi de Falset, VITEC. 

Brunus 2011 és un cupatge de carinyena (56%), garnatxa negra (33%), Syrah (5%), Merlot (3,5%) i Cabernet Sauvignon (2,5%), i té una criança de 13 mesos en bóta. De color intens, presenta aromes de fruita vermella i negra, amb tocs especiats i minerals. Amb bona estructura, és un vi carnós i de final persistent.
En el cas de Solpost Blanc 2011, ens trobem davant d’un 100% garnatxa blanca, un vi monovarietal amb un pas de 5 mesos per bóta. En destaquen les notes de fruita blanca i les aromes florals. El Solpost Blanc és un vi que gaudeix d’una molt bona acidesa, harmònic i de recorregut llarg.
L’elecció dels vins genèrics de la DO Montsant es va dur a terme mitjançant un tast a cegues en el que hi van prendre part professionals de diferents àmbits del sector. Formaven part del panell de tast tres enòlegs de la DO Montsant, Pep Aguilar (Celler Comunica), Joan Asens (Orto Vins) i Josep Maria Vendrell (Celler Vendrell Rived); el periodista Joan Gómez Pallarès (Blog Devinis); els crítics Jordi Alcover i Sílvia Naranjo (Guia de Vins de Catalunya); els sommeliers Toni Bru (Restaurant Celler de l’Àspic) i Enric Aguiló (Aguiló Vinateria), i els tècnics de VITEC Cristina López (Responsable d’Análisi Sensorial) i Enric Nart (Responsable de Celler Experimental).

dilluns, 29 de juliol del 2013

Més de 400 espectadors al segon i darrer concert del Festival de Música a les Vinyes


El segon i darrer concert del Festival de Música a les Vinyes, celebrat dissabte passat, va omplir amb més de 400 espectadors el recinte medieval de Torre-ramona (Subirats). Amb motiu de l’onzena edició de l’esdeveniment, per primer cop a Catalunya es va poder assistir a l’actuació de l’espectacle 'Únicos', amb Josemi Carmona & Ignasi Terraza Quartet. Es va poder sentir, segons l'organització, que ·el flamenc i el jazz són dos estils de música d’orígens i arrels comunes que sempre es tracten amb respecte i admiració". La mateixa admiració i respecte que van tenir tant Josemi Carmona amb el ‘duende’ de la seva guitarra com Ignasi Terraza amb el 'swing' del seu piano, acompanyats pel so elegant del contrabaixista Mario Rossy, del destacat bateria Marc Miralta i del ritme del cajón flamenc de José Manuel Fernández (El Tobalo). A més a més els espectadors van ser obsequiats amb la participació inicialment no prevista del cantaor Joaquin Gómez ‘El Duende’ i el guitarrista 'Ezequiel', que es van sumar a la vetllada marcada per un diàleg de creativitat i intercanvi cultural ple de força rítmica de swing, gràcies a la gran qualitat dels artistes sobre l’escenari. Finalment el maridatge de Caves de Subirats i Préssec d’Ordal, un ‘Música a les Vinyes’ amb trossets de préssecs d’Ordal servits directament dins la copa de cava i introduït a les darreres edicions del festival, va tornar a agradar molt i va significar una excel.lent cloenda del XI Festival de Música a les Vinyes.
Amb el gran espectacle a càrrec de Rocío Faks Quartet & Gorka Benítez, la setmana anterior davant més de 300 espectadors, l’esdeveniment ha tornat a celebrar amb èxit una nova edició augmentat la rellevància del Festival. Aquest fet que es va constatar novament en conèixer la més diversa procedència dels espectadors mitjançant el web http://www.turismesubirats.cat, procedents per exemple d’altres països com Itàlia, Israel o Mèxic. Aquest fet posa de manifest l’aposta per un cartell de gran qualitat que situa l’esdeveniment com un dels festivals d’estiu de petit format de referència al Penedès i Catalunya, reforçat pel magnífic escenari del recinte medieval de Torre-ramona (Subirats). Per seguir en aquesta línia el concert va ser enregistrat pel realitzador penedesenc Pep Puig per tal de realitzar un vídeo promocional que inclourà altres activitats turístiques de Subirats que se celebren a l’estiu com el Mercat del Préssec d’Ordal. Aquestes accions van ser destacades en el parlament final del festival per l’Alcalde de Subirats Pere Pons, així com la Presidenta del Patronat de Turisme de Subirats Maite Catasús, que va recordar a l’inici el tràgic accident de tren a Santiago de Compostel·la amb un minut de silenci i dedicant el concert a les víctimes i les seves famílies. El Patronat de Turisme de Subirats organitza el Festival de Música a les Vinyes amb la col·laboració de l’Ajuntament de Subirats, Diputació de Barcelona, Productors de Vi i Cava de Subirats, Associació de Productors del Préssec d’Ordal, Confraria del Cava Sant Sadurní i Família Bori De Fortuny.

La Diputació de Tarragona dóna suport a Priorat Enoturisme, que ja suma 52 establiments associats


La Diputació de Tarragona i l'Associació Priorat Enoturisme han signat un conveni de col·laboració per a la promoció de productes i experiències turístiques a la comarca, que és seu de la denominació d'origen qualificada Priorat, de la denominació d'origen Montsant i de la Denominació D’Origen Protegida Siurana (pel que fa a l’oli) En concret, la institució supramunicipal aporta 5.000 euros a Priorat Enoturisme, just en el moment que aquesta entitat ha superat ja la cinquantena de socis (ara ja en són 52) i està enllestint el seu portal web de comercialització. El president de la Diputació i del Patronat de Turisme de la institució, Josep Poblet, i la presidenta de Priorat Enoturisme, Isabel Vilà, han rubricat l'acord que regula aquesta aportació econòmica, durant un acte celebrat al Palau de la Diputació. Hi han estat presents els membres de l'associació Salvador Burgos, David Esteller i Marta Domènech, així com la diputada Núria Crivillé, el diputat Tomàs Bigorra i el gerent del Patronat de Turisme de la Diputació, Octavi Bono.
Les iniciatives d’aquesta nova entitat prioratina vinculen el vi amb el paisatge, l'oli, la cultura, el patrimoni o les persones del territori. Tots aquests elements, combinats, donen forma a productes turístics singulars, autèntics i competitius, que l'entitat preveu difondre en mercats turístics internacionals. La seva idea no és cap altra que “generar complicitats amb altres sectors per acabar creant un producte turístic innovador que sigui més competitiu, que permeti prolongar les estades i adaptar les estratègies de promoció i comercialització als nous escenaris turístics, cada cop més canviants”. L’estratègia de posicionament al mercat d’aquesta nova entitat privada consistirà en “la creació d’experiències enoturístiques innovadores que ofereixin una nova manera de conèixer el Priorat, els vins, la gastronomia i el seu paisatge. Tot plegat passa per potenciar la venda online a través d’un portal propi de referència, on sigui possible contractar i fer reserves en allotjaments, restaurants, activitats, visites a cellers, paquets de cap de setmana, tastos de vins i olis i tot l’ampli ventall de l’oferta dissenyada”. La plataforma online estarà en marxa i serà presentada públiucament el proper mes de setembre.
Entre les 52 empreses associades, hi ha allotjaments rurals, cellers, cooperatives, restaurants, molins d’oli, agències de viatges i empreses de guiatge. En aquests moments, la inscripció a l’associació Priorat Enoturisme segueix oberta a tots aquells agents de la comarca que treballen en l’enoturisme i vulguin sumar-se a la iniciativa en un moment en què el turisme rural es planteja els reptes d’arribar a nous mercats i de desestacionalitzar la demanda.

L'excel·lència del vi i Primum Familiae Vine, avui a Monvínic amb Christophe Brunet



Christophe Brunet

Christophe Brunet serà ponent a les set de la tarda d’avui dilluns a Monvínic (http://www.monvinic.com/). Dirigirà una interessant sessió representant Primum Familiae Vini sota el títol de ‘L'excel·lència en el vi a través de la tradició familiar'. L’any 1992 es va crear la Primum Familiae Vini, per impuls de Miguel A. Torres i Robert Drouhin, una prestigiosa associació creada amb l’objectiu d’unir un cercle selecte de cellers de prestigi mundial per tal de promoure la doble bondat de la tradició familiar i de l’excel·lència en el cor del món del vi. Segons s’afirma des de Monvínic, “Primum Familiae Vini ha aconseguit al llarg de més de dues dècades demostrar la solidesa i el gran encert de la seva iniciativa", i s’afegeix que “tenim la sort i l’honor que, dins de la gira mundial, aquest afamat i reputat elenc d’elaboradors hagin decidit desembarcar a Monvínic per revelar-nos els seus secrets". El preu d’aquest acte és de 75 euros.

Restaurada la premsa de vi i d'oli del segle XV de Sant Sadurní


Durant aquest mes de juliol s'han finalitzat les tasques de  restauració de la premsa de vi i d'oli situada a la plaça Santiago Rusiñol de Sant Sadurní d’Anoia, que, segons l’Ajuntament d’aquest municipi de l’Alt Penedès, es trobava en “un important estat de degradació” pel fet de trobar-se en un espai exterior i sotmès a les inclemències meteorològiques. La intervenció ha consistit bàsicament en restaurar les parts deteriorades, reparar i substituir els materials degradats de les restauracions anteriors. A més, s’ha sotmès a la fusta i el ferro a un tractament nutritiu i de protecció amb líquids especials per suportar la intempèrie. Els treballs de restauració i conservació d’aquest monument es van prolongar durant unes tres setmanes i han tingut un cost de 6.500 euros. La intervenció va anar a càrrec de l’empresa Abracadabra, amb la supervisió dels serveis tècnics de l’Ajuntament. Aquesta premsa de biga de vi i oli del segle XVI va ser una donació que va fer caves Freixenet a la vila l’any 1986.

diumenge, 28 de juliol del 2013

Dol a Freixenet, que perd la 'tia Lola'



Avui és un dia de dol per Freixenet, que ha perdut la ‘tia Lola’, accionista i germana del president d’honor de la companyia, Josep Ferrer. Lola Ferrer Sala, filla de Pere Ferrer Bosch i Dolors Sala Vivé, ha mort als 92 anys, soltera i sense descendència. Mantenia el 25% del capital del grup. Durant anys va ser la secretària del Consell d'Administració de lers caves del barri de l'Estació de Sant Sadurní d'Anoia. De la segona generació familiar de Freixenet es mantenen, a més de Josep Ferrer, les seves germanes Pilar (mare de Josep Lluis, Eudald i Pere Bonet) i Carmen (mare d’Enrique Hevia). Des d'aquest blog, m'afegeixo a les mostres de condol.

La bona marxa de Castell d'Or, avui a La Vanguardia



A la recontraportada de la secció d'Economia de l'edició d'avui diumenge de La Vanguardia signo la bona marxa del grup cooperatiu Castell d'Or.


Castell d’Or crece un 21%, alcanzando los 7,6 millones de euros


Castell d’Or, el grupo vitivinícola formado por nueve bodegas cooperativas catalanas, ha incrementado su facturación un 21% respeto el 2011, alcanzando los 7,6 millones de euros. Sus ventas de cava han aumentado un 16%, y las de vino un 12%. Sus exportaciones llegan a 24 países de Europa, Asia y América. R. Francàs

Oriol Rossel vola alt amb Eva Air de Taiwan, avui a La Vanguardia.



Oriol Rossell vola alt, com es recull en una noticia que avui diumenge signo a la secció d'Economia de La Vanguardia. Des d’aquest estiu tots els passatgers de classe business de l’aerolínea taiwanesa Eva Air, són obsequiats amb una copa de cava Brut Oriol Rossell, fruit de l’acord a que han arribat la companyia aèrea i el celler penedesenc. Eva Air és una aerolínea amb més de 40 destinacions internacionals a Àsia, Austràlia, Europa i Estats Units. El Cava Brut Oriol Rossell és un cupatge de xarel·lo, macabeu i parellada, amb una criança en ampolla d’entre 12 i 18 mesos. Segons el celler, “és un cava de color groc palla amb reflexos verdosos, net i brillant i amb una bombolla fina i abundant. En nas, hi destaquen les fruites blanques, almívars i algunes notes de criança molt subtils. En boca l’entrada és fresca i afruitada, amb una acidesa equilibrada i un final llarg i lleugerament cremós”. 
Oriol Rossell va tancar l'últim exercici amb una facturació d'1,4 milions d'euros (1,3 el 2011). En els primeres 7 mesos d'aquest any les seves exportacions s'han incrementat un 20%. La seva producció suma 260.000 botellas 

Més de 200 persones a ‘La Nit d'estels a la Vinya dels Artistes’, a Mas Blanch i Jové‏


Cal Pastor (Turisme Rural) i el Celler Mas Blanch i Jové van organitzar per quart any consecutiu ‘La Nit d'estels a la Vinya dels Artistes’, una activitat oberta a tothom i gratuïta que va tenir lloc el divendres 26 de juliol a la nit al celler Mas Blanch i Jové de La Pobla de Cérvoles i que va comptar amb l’assistència de més de 200 persones. L’acte va començar a les nou de la nit amb l’exposició de la magnífica pintura de Gregorio Iglesias a la sala de bótes: "Entre el Cel i la Terra", una obra titànica de 60m. creada a l'aire lliure, enmig del camí de La Vinya dels Artistes, durant més de dos mesos amb olis, tintes xineses i branques i la visita a la instal·lació ‘Primeres Notes (del Cant de l'Hortolà’" d'Esteve Casanoves i Josepe Gil, una obra d'escultures suspeses, llums i ombres. A continuació, la intèrpret Carme Ruiz va fusionar diferents peces musicals (des de peces clàssiques fins a jazz) amb poesia de Josep Palau, Bartomeu Rosselló i Joan Vinyoli: constel·lacions de poetes a l’entorn de Salvador Espriu, mentre els assistents degustaven una copa del vi Saó Abrivat 2012 i pa amb oli i embotits. A continuació, a l’amfiteatre de Joan Brossa ‘El No-Res del Tot’ es va poder gaudir d’una sessió magistral de la mà del Sr. Salvador J. Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec, i del seu equip els quals ens van apropar els secrets dels estels amb uns telescopis situats a La Vinya dels Artistes del celler.
          Aquesta és una de les moltes iniciatives artístiques que el Celler Mas Blanch i Jové du a terme al llarg de l’any, un celler que vincula Art i Vi a través del seu projecte La Vinya dels Artistes: un espai lliure on els creadors poden homenatjar el món de la terra, de la vinya i del vi i hi planten escultures enmig de ceps i boscos. L'amistat dels propietaris amb l'artista Josep Guinovart (1927-2007) -que va dissenyar el celler- donà peu al projecte que es va inaugurar l'any 2010 amb l'escultura L'Orgue del Camp, feta a partir de la maqueta del mateix Guinovart. Actualment, a La Vinya dels Artistes també s’hi pot veure una barca navegant a sobre d’una alzinera (La Sargantaneta, escultura del genial i polifacètic compositor i músic Carles Santos), ‘La Llum planant damunt la Terra’, una original escultura de l’Esteve Casanoves que representa un cep de més de 8 metres d’altura i la llum de la qual acompanya tènuement els estels en les caloroses nits d’estiu i el “Cap de Bou” l’original i magnífica escultura-reproducció del poema visual de Joan Brossa que porta el mateix nom.
            El Celler Mas Blanch i Jové i la Vinya dels Artistes estan oberts al públic cada dilluns de 08.30h a 13.00h, divendres de 14.30h a 17.30h i dissabtes de 10.30h a 15.00h (per altres horaris o més informació consulteu la web www.masblanchijove.com). A part de degustar els seus vins Saó, la visita a Mas Blanch i Jové aporta la possibilitat de contemplar “In vino veritas”, la darrera gran obra de Josep Guinovart, que presideix la sala de tastos del celler i consisteix en un impressionant mural de 12 metres de llarg, en homenatge al món del vi, així com les obres mencionades ‘Entre el Cel i la Terra’ de Gregorio Iglesias que recobreix les quatre parets de la sala de bótes i la instal·lació “Primeres Notes (del Cant de l’Hortolà) d’Esteve Casanoves i Josepe Gil que es troba a la sala d’elaboració.

Una verge protectora de les vinyes, a La Vanguardia



Aquest divendres, a la secció Viure de La Vanguardia, signava un reportatge sobre la devoció que Vilanova i l Geltrú té per la verge de les Neus, per deslliurar les vinyes de la ciutat de les calamarsades:


LA FIESTA MAYOR DE VILANOVA MUESTRA DEVOCIÓN POR LA VIRGEN DE LAS NIEVES BUSCANDO EVITAR EL GRANIZO EN LAS VIÑAS

Una virgen protectora de las viñas

  
RAMON FRANCÀS

La Fiesta Mayor de Vilanova i la Geltrú es una de las más típicas de Catalunya, y también una de las más participativas. Los elementos de origen religioso, como  procesiones y oficios solemnes, se combinan con elementos paganos, como los pasacalles, las actuaciones de castells o los fuegos artificiales. La Fiesta Mayor vilanovesa tiene elementos únicos, que no se encuentran en otros lugares: por ejemplo, la diversidad y vistosidad de los bailes populares, con una veintena de bailes y entremeses diferentes, o el pasacalle infantil del Imaginari. “Y sobre todo, sobre todo, uno de aquellos instantes en que se nos pone la carne de gallina cada año, por más veces que los vivimos: el estallido de colores, fuego y música en la Renovación del Vot del Poble en la Virgen de las Nieves”, según recuerda la alcaldesa de la ciudad, Neus Lloveras. Y es que la Fiesta Mayor de Vilanova i la Geltrú nació del voto que la población hizo a la Virgen de las Nieves en el siglo XVIII, cuando una racha de granizadas diezmó las viñas. Desde entonces es la patrona de la ciudad. A sus 45 años el enólogo y músico Oriol Guevara no recuerda haber dejado de participar en la fiesta. Aunque la extensión de viñedos en Vilanova se ha reducido drásticamente, Guevara recuerda que “en nuestra tierra el calendario popular siempre ha ido ligado al calendario vitivinícola”. Añade que “somos un país de vino”. Desde 1984 ha actuado tocando el ‘tenoret’ con la formación los Ministrers de la Vila-nova. Opina que la fiesta mayor vilanovesa es “una de las expresiones de la cultura popular más auténticas, una tradición practicada”.
            La alcaldesa no tiene dudas de que la Fiesta Mayor, que este año arranca el día 27 de julio y que se alarga hasta el 6 de agosto, “es, por encima de todo, un punto de encuentro de los vilanoveses y las vilanovesas. Todos y todas detenemos nuestro día a día para reunirnos en unos escenarios comunes, para compartir con nuestros convecinos y convecinas toda la simbología que contiene, para afianzar nuestra pertenencia al colectivo de ciudadanos y ciudadanas que somos”. Añade que “en Vilanova i la Geltrú estamos muy orgullosos de tener una Fiesta Mayor en la que la implicación del tejido asociativo es fundamental, y donde participan ciudadanos de todas edades, ideologías y orígenes”. Actualmente la fiesta se encuentra en proceso de redefinición del modelo organizativo, para hacerla más abierta y participativa. La edición de este año, en la que el Ayuntamiento aporta 140.000 euros, ve reducida la aportación municipal en 20.000 euros. Se prevé que los gastos asciendan a 215.000 euros.
            A las siete de la tarde de este sábado, 27 de julio, se celebrará l quinta edición de la Mostra Nacional de Bestiari Infantil de Catalunya. La noche del viernes 2 de agosto se celebrará el primer acto tradicional, un espectacular Correfoc bajo un diabólico techo de fuego y pólvora. La gran actuación castellera, reunirá a partir de las seis de la tarde del sábado 3 de agosto en la plaza de la Vila a los locales Bordegassos, a la  Colla Jove Xiquets de Tarragona y a los Castellers de Vilafranca. A las nueve de la noche del día 3 se estrenarán los vestidos de los Diables Petits de la Agrupació de Balls Populars. En los días 4 y 5 se concentrarán los principales pasacalles con los elementos festivos, y a las 23 horas del domingo día 4 se lanzará desde la playa de Ribes Roges el castillo de fuegos de artificio. No faltarán tampoco las habaneras, el jazz, los conciertos de rock, de gralles, de banda o las actuaciones de orquestas.


NOSE PIERDA...

SÁBADO 27 DE JULIO
19.00. V Trobada Nacional de Bestiari Infantil de Catalunya
21.00. El Tingladu. Música con Coriolà, Feliu Ventura, Sènior y el Cor Brutal y Joan Colomo
VIERNES 2 DE AGOSTO
22.30 Correfoc
DOMINGO 4 DE AGOSTO
23.00 Fuegos artificiales
24.00 Baile de las 7 horas
LUNES 5 DE AGOSTO
21.00 Pasacalles y renovación del Vot del Poble.

Torres, sensible a l'impacte visual


Celler Waltraud de Torres, a Pacs del Penedès
“Un dels valors de Torres ha estat, des de sempre, el respecte i la preservació del medi ambient. Per això, en un entorn on el paisatge natural es veu cada vegada més castigat a causa de les nombroses i gegantesques construccions industrials, ha sorgit la preocupació per la integració al paisatge de les instal·lacions artificials”. D’aquesta manera la firma catalana que presideix Miguel A. Torres ha volgut remarcar aquesta setmana amb un comunicat adreçat a la premsa el seu comprimís amb la reducció de l'impacte visual. Torres s’ha sumat als intents de resoldre aquesta problemàtica i des del 2002 ha anat prenent mesures per reduir l’impacte visual dels seus cellers i magatzems. Avui en dia, ja són molts els espais exteriors de la seva propietat que es camuflen en el paisatge. Les construccions més recents, com el celler Waltraud o el magatzem logístic, a Pacs del Penedès, s’han construït aprofitant el desnivell de la zona, que en aquests casos ha permès soterrar la major part dels edificis. A part de no sobresortir en excés, aquesta pràctica suposa un estalvi energètic ja que s’utilitza la gravetat com a sistema de transport en molts dels processos de producció. Gràcies a aquest manteniment de l’orografia, Torres ha aconseguit que les instal·lacions de Pacs, malgrat les seves dimensions, passin pràcticament desapercebudes als ulls de qui circula per la carretera de Vilafranca a Sant Martí. A més a més, el celler Waltraud incorpora altres mesures sostenibles com per exemple la sorra fina i blanquinosa que el cobreix, que fa rebotar els raigs de llum i l’escalfor del sol (efecte albedo) per evitar un sobreescalfament del celler que calgui refrigerar, o la vegetació plantada als voltants, que necessita molt poca irrigació. 
A banda d’aprofitar el desnivell del territori, a Torres s’han pres altres mesures amb l’objectiu de reduir al màxim l’impacte visual sobre el paisatge, sempre apostant per mètodes sostenibles que, a més a més, suposin un estalvi energètic. Les tines d’acer inoxidable estan aïllades -per reduir l’impacte de la temperatura exterior i aconseguir minimitzar l’energia que es necessita per mantenir el vi en òptimes condicions- i estan pintades de verd, igual que les parts superiors de les parets del magatzem logístic. Amb això s’aconsegueix que semblin una extensió de la mateixa vegetació. A les parets de la nau d’embotellats s’hi han instal·lat gelosies, unes estructures de fusta pintades de verd entrecreuades que dissimulen la silueta de l’edifici i que es combinen amb l’enjardinament de la zona per fer predominar encara més tan el verd de les plantes com els materials de caire natural.

dissabte, 27 de juliol del 2013

La Terrasse, sopar a la fresca amb grans vins a El Pla del Penedès




El Pla del Penedès està de plena festa major. En un municipi de l’Alt Penedès on la temperatura màxima va arribar ahir als 34 graus, ve de gust, i molt, sopar a la fresca. Ahir, a més, coincidia amb dia fruita segons el calendari de tast biodinámic.Una de les millors opcions per sopar a la fresca al Pla és la de l’oferta enogastronòmica d’alçada que ofereix la gent del celler Mas Candí de les Gunyoles a la coneguda com a Terrasse. Arròs de llomàntol by Juanito, un aconseguit tartar de carn, embotits o formateges formen part d’una oferta generosament regada amb vins i caves penedesencs. I va ser precissament a la Terrasse, on s’hi pot sopar fins dilluns, on es van presentar algunes novetats, com ara el xarel·lo del jove enòleg Jot Camps: Ulivel·la 2012 (Masia de la Roqua d’Olivella). És un xarel·lo (vi de taula) elaborat amb molta il·lusió, de perfil aromàtic baix i un pèl evolucionat, tot i que interessant. També hi vaig poder tastar el Vinyes Singulars 2012, un xarel·lo d’Ignasi Seguí elaborat per Ramon Jané de Mas Candí que no em va agradar gens ni mica. Tot i que sí és prou interessant en boca, en nas presenta notes de reducció força desagradables, un tuf que recorda el mercaptà. Tampoc hi van faltar els productes de gamma alta de Mas Candí, com el xarel·lo QX o el cava Segunyola, també elaborat amb xarel·lo 100%. Tots dos es van mostrar excepcionals. I com sempre que coincidim amb els segons classificats al darrer concurs de Vila Viniteca no hi podien faltar els vins a cegues, que van desconcertar absolutament els reunits a la llarga taula imperial.
            Ahir divendres, a més, el conegut enòleg penedesenc Emili Esteve, que és col·leccionista de porrons, es va imposar en un concurs de beure en porró. El premi va ser una mica pírric: una col.

Pelegrí i el sector denuncien la "desvirtualització de l'esperit europeu" en el model de la nova PAC que "imposa" l'Estat




El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, va remarcar ahir que el model plantejat pel Ministerio durant la Conferència sectorial d’Agricultura, i imposat per la majoria de vots del PP, “desvirtua l’esperit i la voluntat del Consell Europeu i de la Comissió europea per introduir una major flexibilització i adequació a la realitat agrària de l’Europa del segle XXI”. El conseller ha afirmat que “s’ha perdut una ocasió històrica per adaptar la nova PAC a les necessitats reals del sector i reduir els desequilibris que es venien produint, i molt especialment, dins l’Estat espanyol en detriment de Catalunya. Amb aquest es perpetuaran els greuges i diferències entre pagesos i ramaders  de diferents territoris i subsectors”. Pelegrí, que es va reunir ahir al matí amb els representants de la Taula de Concertació Agrària de Catalunya per valorar els acords de la Conferència sectorial, ha estat molt crític amb un model que “vol uniformitzar i buidar les competències exclusives que tenim les CAA, no per la via legal, on ens emparen la Constitució i l’Estatut, sinó  per la via dels fets consumats”, a través d’un model harmonitzador i immobilista que pretén imposar el ‘cafè pera tothom’ i deixar en mans de l’Estat la discrecionalitat en la distribució de la major part dels fons de la PAC. Per això el conseller ha remarcat que això suposa una invasió clara de competències, que pot ser perjudicial pels interessos del sector a Catalunya i que no pensa renunciar a cap via o instrument legal, jurídic, institucional i polític que “ens permeti defensar i fer que es respectin les competències de Catalunya, que són exclusives i que precisament són les que ens permetrien dissenyar polítiques adaptades a les especificats de l’agricultura del nostre país i que responguin a les necessitats dels nostra pagesia i ramaderia, un dels sectors que ens surt clarament perjudicat”. Això em sembla gravíssim des del punt de vista del bloc constitucional i també de l’impacte que pot generar en el sector”, ha senyalat Pelegrí.
            “Hem anat a Madrid a defensar tot allò que s’havia consensuat i acordat des de Catalunya conjuntament amb el sector i els grups parlamentaris, també ens alguns temes que consideràvem importants com ara la incorporació de la vinya, l’horta i la fruita i això se’ns ha negat”. “Som demòcrates i acceptem l’evidència del resultat de les votacions (15 contra 2); tanmateix, no  llençarem la tovallola i, tot i que hem aconseguit algunes coses positives per al sector, seguirem lluitant en els grups de treball d’alt nivell i aportant dades rigoroses i sòlides que evidenciïn els desequilibris que patim i per incidir en aquelles que amb aquest model que proposa l’Estat considerem que són lesives per al sector a Catalunya.”
            Joan Caball, coordinador general d'Unió de Pagesos, ha manifestat que “aquesta no és la PAC que necessiten els pagesos catalans” i que el model que s’ha presentat no respon a l’orientació que s’havia plantejat a Europa. “Si Europa acaba acceptant aquest acord d’Espanya, les Comunitats autònomes acabaran sent simples gestores i el Ministeri serà el fiscalitzador d’aquesta gestió” ha alertat i ha afegit “hem de defensar els pagesos de Catalunya i les competències del nostre Govern i del país per evitar que els pagesos surtin perjudicats”. I ha afegit que aquest model “no fa equitat entre els pagesos” i que un cop s’hagi aprovat , si s’aprova així, “ens trobarem que en uns determinats territoris es cobraran 2000 euros per un determinat producte i en d'altres, pel mateix producte, però produït amb molt més esforç per les característiques diferents i costos de producció associats, en cobraran només 200”.
            Francesc Boronat, president de JARC considera que “aquesta PAC no és la que defensàvem, que s’ha perdut una oportunitat per corregir el greuge comparatiu que teníem”. D’altra banda, ha emfatitzat que cal continuar fent la màxima pressió als grups de treball, per defensar aquells temes  “que són línies vermelles importants, com és el de l’agricultor actiu, la regionalització, la ramaderia i els ajuts acoblats” i altres que també “ens perjudiquen greument, com en el cas de la vinya en el qual es beneficien només unes CCAA en detriment d’altres.”
            Joan Segura, vicepresident de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, ha destacat que “la PAC actual  arrossega errors i perversions que es mantenen en aquest model amb desequilibris que ja eren brutals, i teníem l’esperança que es poguessin reequilibrar les rendes dels pagesos”. Segura ha senyalat que “sense entrar en valoracions polítiques, hem d’intentar fer entendre a les altres federacions i organitzacions de cooperatives que s’està perdent una oportunitat d’or de poder reequilibrar les rendes” i ha afegit que  cal fer una denúncia davant Brussel·les i el Comissari  europeu perquè aquest model desvirtua el  que es va plantejar a Europa”