divendres, 1 de març del 2013

Pelegrí destaca l'avanç "espectacular" de les exportacions en una reunió amb PIMEC Agroalimentari per analitzar el sector agroalimentari




El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha mantingut aquest matí una reunió de treball amb representants de la Comissió Executiva de PIMEC Agroalimentari. En el decurs de la trobada, s’han tractat diversos temes relacionats amb el sector agroalimentari i la conjuntura econòmica actual. En aquest sentit, el conseller ha destacat “l’avanç espectacular de les exportacions, que han pujat un 12,93% respecte al 2011, i de la taxa de cobertura del comerç exterior que, amb un increment d’un 8,7% en relació a l’any anterior, situen el sector agroalimentari català en una taxa del 88% i consoliden, per tant, la fortalesa d’aquest sector”. Segons el conseller, els últims indicadors també assenyalen una millora i un increment dels preus percebuts, agrícoles i ramaders (+10,5%), i de la renda agrària (+3,6%).

Davant aquestes dades, Pelegrí ha remarcat “la importància de seguir apostant per la internacionalització, la innovació, la transferència tecnològica, en el concepte d’empresari agrari i en l’obertura de Catalunya als mercats internacionals, perquè un país que exporta és un país competitiu”. Respecte a aquest àmbit, el conseller també ha explicat que el Govern català està fent una aposta ferma per l’increment de l’activitat comercial exterior en l’apartat agroalimentari a través de l’oferta de serveis de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA) i, en aquest sentit, per orientar la seva activitat en funció de les necessitats reals del teixit empresarial amb l’objectiu d’assolir el repte d’equilibrar la balança comercial agroalimentària. 
David Coll, president de PIMEC Agroalimentari, ha aplaudit “l'increment de la capacitat exportadora del sector agroalimentari” al mateix temps, però, que assenyala que “caldria millorar l'accés de les eines de PRODECA a totes les empreses i associacions per tal que aquest increment es consolidi i arribi a tot l’empresariat d'una manera més eficient i oberta”. PIMEC Agroalimentari ha presentat tota una sèrie de temes que els empresaris del sector demanen millorar o implementar. Una de les demandes més importants és la necessitat de millorar el tràmits i càrregues administratives, especialment les municipals, en totes les inversions que es fan per millorar la competitivitat de les empreses, especialment les derivades de canvis normatius com pot ser el Benestar Animal. Coll també ha ressaltat que “caldria definir mesures per tal que l’excés de rigor normatiu que pateixen les empreses catalanes no sigui un element que perjudiqui la nostre competitivitat respecte a productes importats que no estan subjectes a les mateixes normatives."
Els beneficis que reportarà en el sector agroalimentari el recent decret sobre la venda de proximitat també ha estat un dels temes tractats durant la reunió. Per a Pelegrí, aquest decret permetrà una important aproximació de la venda entre el productor i el consumidor. El conseller ha recordat que aquest decret pretén potenciar la venda directa i de circuit curt, ajudar a maximitzar els esforços de foment i promoció dels productes de temporada i millorar la sensibilitat envers l’entorn. Al mateix temps, tal com ha dit Pelegrí, és una normativa que persegueix la dinamització de l’economia productiva i el desenvolupament rural, i també la defensa dels petits productors i el consum local.
El conseller també s’ha referit a la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC), i ha explicat als representants de PIMEC la importància d’aconseguir una regionalització efectiva de la PAC que permeti a Catalunya realitzar una política agrària pròpia i que no la perjudiqui en l’obtenció de fons comunitaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada