diumenge, 31 de març del 2013

Divendres Sant tastant vins i recorrent vinyes amb Albert Jané



Foto de grup amb Albert Jané a la seva nova finca de la Serra d'Almos

Isabel, al restautant Nou 21, amb una ampolla de Braó
Divendres Sant no tot han de ser penitències. Per molts aquesta jornada cristiana, com recorda la Viquipèdia, és un dia de dol absolut i antigament era ple de pràctiques i supersticions populars: no es podia escombrar, les dones gràvides podien curar nafres, hom podia posar lloques, es podia endevinar el futur, portava sort fer caritat als pobres. Nosaltres, que no hem menjat carn però sí algun embotit, hem commemorat la mort de Jesucrist a la creu a la nostra manera: tastant i recorrent vinyes de la DO Montsant.
La jornada de divendres passat la vam començar al celler de Marçà d’Acústic amb el seu propietari, viticultor i enòleg, l’Albert Jané. No hi ha dubte que és un dels elaboradors més inquiets i un gran apassionat per les vinyes velles i belles del Montant i el Priorat. La jornada de tast la vam compartir amb els responsables del blog El Somni d'una Nit de Vins i amb la periodista de TVE Judit Huerta Gotarda i el seu company. 
Del dipòsit d’inox hem tastat l’Acústic Blanc 2012 (70 % de garnatxa blanca amb macabeu i unes pinzellades de pansal i garnatxa roja): acidesa més viva que en anteriors anyades i força cítric i amb nervi. Acte seguit, també del dipòsit, hem tastat l’Acústic 2011 (75% carinyena i garnatxa): molta concentració de fruitetes negres (mores i prunes) i també vermelles. Un vi rodó i amb volum que és apunt de sortir al mercat. Del celler hem anat cap a la darrera vinya adquirida per l’Albert Jané, a la Serra d’Almos. És una vinya espectacular de carinyena vella en vas, amb ametllers i envoltada de bosc. El lloc, amb vistes panoràmiques fantàstiques, és preciós. Al costat de la cisterna de la barraca hem tastat Acústic 2010 (75% de carinyena i garnatxa on la fruita negra s’expressa molt intensament en un vi licorós), Braó 2011 (mateix cupatge , en un vi més profund, fi, seriós i elegant) i Auditori 2011 (vinyes velles mítiques d’una memorable garnatxa que és tot fruita concentrada, molt licorós però hedonista, enamoradís i amb tanins molt rodons i dolços). L’Auditori 2011 és fruit de dos bancals de Capçanes i de vinya també vella de Cornudella de Montsant. Aquest vi va ser el vi de la jornada, sens cap mena de dubte, i això que després del Braó 2007 (tànic però amb fruita més confitada i més rústec) es va obrir el Pintia 2007 (un Toro icona tànic del qual no em va fer el pes ni la integració de la seva fusta ni el seu poc volum en boca, tot i que en nas va anar millorant a la copa) i el Flor de Pingus 2010 (un molt bon vi que expressa amb nitidesa fruites vermelles com ara les maduixes i les cireres, tànic però elegant, rodonet, intens i llarg).
La jornada la vam continuar a les quatre de la tarda amb un dinar sense el pecat de la carn a un temple gastronòmic de la brasa que ja fa anys em va fer descobrir l’Albert Jané: Ca l’Isabeleta del Masroig (restaurant Nou 21). Hem rigut molt i hem continuat tastant els vins que havíem obert a la vinya, així com el Valdubón Verdejo i un prou interessant Brut Imperial de Flama d’Or (Castell d’Or). Hem repassat l’actualitat sentimental de tot el Priorat amb la Isabel (ens ha fet amanides i un fideus rossejats de peix i marisc, i mató de postres). Al final, la cuinera i propietària d’aquest restaurant radicalment autèntic ha volgut posar per la foto amb una ampolla de Braó. Sens dubte, una jornada per recordar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada