L’emergent celler Mas Candí de Les Gunyoles
(Avinyonet del Penedès) continua apostant per la varietat mandó. Aquest segon
intent ha estat més reeixit que una primera temptativa rosada que no va acabar
de surtir del tot bé. Ara l’aposta rosada s’ha batejat com a Vincle, un vi del
qual només s’han elaborat unes 600 ampolles que es vendran íntegramente al Japó.
És fruit d’unes vinyes penedesenques d’aquesta singular varietat aromàtica. No
descarten comercialitzar la pròxima anyada a Catalunya. De la mateixa manera
que el seu Can 28, aquest és un vi embotellat 100% de
mandó. Al mercat actualment no hi ha cap vi 100% mandó, recorden des de Mas
Candí, una varietat de la qual recorden que abans de la fil·loxera es conreava
en diferents indrets de parla catalana; des del sud de França fins a València i
Mallorca. Després de la fil·loxera es va substituir per altres varietats de
raïm més productives i més rentables. Està documentat que a l’any 1896 es va
replantar una vinya de mandó a Font-rubí. Per tant, està demostrat que també es
cultivava al Penedès. Actualment en la vinya experimental de Mas Candí hi ha set
varietats recuperades, sent alguna d’elles d’interés com el mandó (malvasia de
Sitges, torbat, mònica, cannonnau, sumoll i roigenc). Aquestes varietats
provenen de diferents vinyes de Catalunya i de l’illa de Sardenya. A Sardenya,
quan Jaume I va conquerir l’illa, també es van portar varietats cap allà i es
van plantar vinyes amb ceps catalans d’aquell temps, i algunes aquí han
desaparegut i allà les han conservat (com el català a l’Alguer). Demà dilluns es presenta aquest nou vi al barceloní saló Vitis Vinifera del distribuïdor Joan València (Cuvée 3000).
A continuació us
adjunto la nota de tast facilitada pel celler:
Visual:
Color morat i brillant, d’intensitat baixa.
Aroma: Molt floral i petites notes de fruits
vermells.
Boca: Lleuger, fàcil de beure, llaminer amb bona
acidesa i molt equilibrat.
Elaboració: macerat cinc díes a baixa
temperatura, per tal d’extreure molt poc taní. No ha fet la malolàctica per
conservar la frescor.
En principi, aquesta anyada ha estat encarregada
pel nostre distribuidor del Japó, qui volia un vi lleuger, fàcil de beure i que
combinés amb la gastronomía japonesa, però amb l’història d’un vi mediterrani. D’aquí el seu nom: Vincle; per “la unió”
d’idees entre el Sr. Yanaguida i nosaltres (Japó i Catalunya). Neix de la idea que un vi és per acompanyar un
menjar. Cada cop els cuiners, fan un menjar més lleuger i sutil; en canvi els
elaboradors de vi estem fent vins cada cop més concentrats, potents i amb molta
fusta, que són difícils de maridar.
He tenido la suerte de encontrarme con esta botella y espero en breve poder disfrutar de esta variedad desconocida para mi.
ResponEliminaCuando alguien te da la oportunidad de probar algo nuevo, aunque se trate de una recuperación, es un buen comienzo para que ese "vincle" se haga realidad.