FOODWINNERS 1/?
By Elena Yepes
Bien está lo que bien empieza ya que no sabemos cuándo se acabará. Empezar una joint venture de Food&Wine con dos Winners en las materias, debe hacerse en un espacio a la altura, regentado por un selfmade man bastante alto. A mi me toca poner el glamour, negociar que la climatología sea conveniente y dejarme llevar para poder conducir de regreso a nuestras respectivas cuevas.
Bien está lo que bien empieza ya que no sabemos cuándo se acabará. Empezar una joint venture de Food&Wine con dos Winners en las materias, debe hacerse en un espacio a la altura, regentado por un selfmade man bastante alto. A mi me toca poner el glamour, negociar que la climatología sea conveniente y dejarme llevar para poder conducir de regreso a nuestras respectivas cuevas.
Mi
primera visita a Villa Más fue en Septiembre 2008 y con triplete (me gustan los
números primos y no me gustar ser la primera, así que me muevo bien con el 3).
Mi primer encuentro con Dominus A fue en Octubre 2009 en una vertical única de
Joselito presentada por el experto Antonio Pérez en su época por Vila Viniteca.
Mi primer encuentro con el Senyor 300K (ó 300.000, cifra que quizás haya
superado en escritos, catas, ávidas discusiones y kilometraje), fue en Octubre
2012 de nuevo en una inolvidable cena en Mirror con cata de vinos de Benjamín
Romeo y organizada por Vila Viniteca.
Uno
de los grandes privilegios que me ofrece el asistir sola a muchos encuentros
gastronómicos y catas en la prolífica zona de Barcelona y alrededores, con
incursiones constantes hacia la Part Alta de Tarragona y la magnética Costa
Brava Gironina, es el poder conocer y compartir experiencia con personas ajenas
a mi entorno habitual, interesantes e interesados, caballeros y amigos.
Vilanova – Barcelona
– Villa Más
Dominus A &
Tacones Cercanos & Senyor 300K
2004-2005-2004 2008-2006-2010/2011
La
cocina sin pesca, las barcas no salieron, me permite degustar platos insólitos
como unos excelentes Callos picantes-pero-no-tanto,
…otros
poco comunes en la degustación por secuencias que Carlos acostumbra a ofrecer:
intenso arroz caldoso con pulpitos y alcachofas, así como una versión elevada
del Mar i Muntanya, consistente en
una espardenya “redonda” en tamaño,
textura y cocción, adecuadamente remojada en una esencia líquida de jamón
ibérico; el plato más suave, intenso y equilibrado de esta degustación atípica
en Villa Más.
Hubo
mucho más, así que paso el testigo a los Winners…..
Tres eren tres
Ramon Francàs
Tres eren tres les filles del rei, les d’Elena (i cap de bona) i
també tres eren tres era el títol d’una antiga sèrie de televisió. Ben poc
televisius, però, són els tres protagonistes d’aquesta història
enogastronòmica. Hi ha trios molt famosos, com tres són els estats de la
matèria. Hi ha des de tres mosqueters fins a tres porquets (aquí no hi ha
afamats llops), passant per les tres Gràcies de l’oli de Rubens (les deeses
nascudes dels amors de Zeus). El triangle del qual els parlo no és amorós, però
sí ple d’estimació i background. Està
format per dos grans personatges i pel qui escriu aquestes línies. El nou grup
ha estat batejat com a Foodwinners per un dels seus membres (la gastrònoma i
Financial Advisor Elena Yepes, pretèritament anomenada Lisbeth See i actualment
rebatejada com a ‘Tacones cercanos’ a causa de la seva predilecció per veure el
món des d’una perspectiva més elevada gràcies a uns tacons de vertigen).
L’altre personatge ha estat rebatejat com a Dominus per un servidor (barrejant
el conegut cabernet californià i el senyoriu d’aquest bon vivant). Es tracta del wine
lover Lluis Ariza, tot un senyor que ja gaudeix de les alliberadores mels
d’una prometedora jubilació. A mi m’han batejat com a 300K (tot i que no
brillo, ni llueixo ni tinc la cotització del metall preciós amb número atòmic
79 que atresorava el rei Mides).
Divendres passat els tres
protagonistes d’aquest viatge iniciàtic amb voluntat de deixar testimoniatge
escrit van posar rumb amb BMW de la sèrie 3 tipus 330 a la Costa Brava. La nostra destinació era el
Villa Más, un restaurant de la platja de Sant Pol, a Sant Feliu de Guíxols, del
que m’esperava més tot i la seva prolífica carta de borgonyes (no m’agrada
trobar imprecisions ni faltes ortogràfiques a la carta de cap restaurant).
L’espai destinat als vins autòctons és, francament, molt millorable. Des de l'establiment s'afirma que "la nostra carta es fonamenta en el viatge, el coneixement del terreny, el tracte personal amb els elaboradors, el respecte pel seu treball i l'interès per la cultura del vi". Ara bé, tenen caves procedents de vinyes que ni són del celler elaborador ni tan sols estan controlades per aquest. A la
pàgina web d’aquest establiment (una primera al buscador només escrita en castellà i una segona on també hi ha la llengua de casa meva i l'anglesa i la francesa en el cas que s'escrigui al buscador 'restaurant Villa Más') s’afirma que “el protagonista principal es el
peix”. Divendres passat, però, de peix ben poc (ens van dir que era a causa de
la mala mar). Només unes anxoves (de primera categoria), calamars a l’andalusa
i un solitari llongo (n’he menjat de millors a Vilanova) van solcar les aigües
del menú degustació que ens van preparar, però sí ens van servir uns picants
callos, cloïsses amb mongetes XXL i un arròs negre amb sepionets i carxofes que no
em va dir res de l’altre dijous. Tot plegat un menú on no vaig poder escollir cap plat i que va sortir per 75,46 euros per barba, vins de banda (Déu n'hi do). Qui
regenta aquest restaurant situat en una antiga torre d’estiueig noucentista, un
home addictiu, és tot un vendaval de franquesa i certa arrogància, Carlos Orta.
Ha passat de punxar discos i deixar la gent guapa de Barcelona per apassionar-se
amb borgonyes i per la restauració –és un cuiner autodidacta- a S’Agaró. En
Carlos Orta no té terme mig i és molt seu. Només entrar al restaurant ja em fa saber la seva animadversió envers els periodistes.
El celler i la cava de
cigars (un pèl secs) de l’àpat ja va ser una altra cosa. El més memorable,
però, va ser l’emoció i les converses compartides entre els tres membres de
Foodwinners, un triangle del tot singular però més que interessant. Per les
copes va desfilar un primer borgonya de llibre: el Domaine Bernard Morey et Fils Puligny-Montrachet 1er Cru La
Truffière del 2004. Inicialment aquest chardonnay es va mostrar
floral i fresc, i amb certa mineralitat, així con notes madures, a plàtan i
mel. En boca destaca l’acidesa molt marcada i una nota a ametlla amargant. Tot
i que inicialment es va mostrar molt desconcertant (notes de reducció que em
van atabalar), la segona aposta va ser força més interessant: el Vin Fin Meursault-Genevrières 1er Cru Controlée del 2005 del Domaine François
et Antoine Jobard. Tot i ser un celler familiar que ha destacat
per l’aptitud als grans envelliments dels seus vins, el color d’aquest
chardonnay delata una evolució molt ràpida, potser excessiva. Inicialment em va
portar cap a infusions d’herbes aromàtiques (camamilla) amb mel. A mesura que
es va anar obrint va anar mostrant un molt bon equilibri entre untuositat i
frescor. Les notes de pastisseria i mantega no el fan massa pesat. Em va
agradar la seva cremositat. El plat fort va venir a la tercera (tot gira al
voltant del guarisme 3, ja ho veuen). Va ser el Clos-Vougeot
2004, un Grand Cru de 13,5º del Domaine René Engel. Inicialment ens va assaltar amb una volàtil força alta: l’arruga
i la imperfecció és bella. De mica en mica es va anar obrint, mostrant-se
elegant, harmònic i fresc, tot i que amb notes a estable, a fumats i a una
franca i persistent regalèssia. Carlos Orta va sacsejar-me amb aquesta elecció,
un vi que mai abans havia tingut ocasió de tastar.
L’apartat líquid també va
comptar amb el Gevrey Chambertin 2008 1er Cru Les Corbeaux de
Lucien Boillot & Fils (fruitositat i gominoles
de maduixes amb nata d’un bebible borgonya molt baby), amb l’Hermitage Monier de Sizeranne del 2006
de M. Chapoutier (un syrah de la vall del Roïna de fruitetes
negres madures massa marcat per la fusta) i un vi que ens van servir a cegues i
amb el qual Carlos Orta ens va colar un gol per l’esquadra: el sicilià Frank Cornelissen Munjebel 2010-2011 (un vi
de la varietat nerello mascalese plantada en terra volcànica de l’Etna, jove i
fruitós però excessivament tànic).
De tornada, la Food Yepes i
el Winner Ariza em van portar de la costa empordanesa a la garrafenca, on
m’esperava un sopar amb vins a cegues amb els segons classificats del sisè
Premi Vila Viniteca de Tast per Parelles a cegues i la resta del ‘nucli dur’
del celler Mas Candí de Les Gunyoles al vilanoví restaurant Marejol (on sí hi
havia gambes excelses, calamars a la romana i un gran gall de Sant Pere,
llobarro i orades). És clar que el port de Vilanova està a 145 quilòmetres per carretera del de Palamós. El viatge va tenir a la Food com a bona genet de molts
cavalls sota els seus tacons mentre en Dominus s’abandonava a un deliciós i
reparador break.
TRES EN LA CARRETERA
Lluís Ariza
Viernes, salida puntual desde
Balmes–Valencia sobre las 12,30h,
dirección norte y con destino S’Agaro.
Sorpresa, el restaurante
está muy lleno y el paseo previsto por el Camí de Ronda
decidimos aplazarlo. Cielo claro, temperatura un poco fresca unos 13% y mucho
sol. Tacones Cercanos sugiere la posibilidad de comer fuera en la terraza, pero
Senyor 300K y yo, haciendo uso de nuestra mayoría democrática, preferimos quedarnos dentro del local. No opuso resistencia!!
Villa Mas es un restaurante en el que
se come bien, aunque el viernes el mal estado de la mar nos jugó una mala
pasada, pero se bebe mucho mejor.
De inicio ya fuimos directamente a dos
blancos borgoñones de diferente zona un Pulligny Montrachet 2004 para enfrentarlo a un Mersault
2005. Fino, muy típico de la zona
el primero, pero excesivamente evolucionado tanto de color como de sabor y mas siendo del año 2005 el
segundo. Hubo gustos para todos.
Le siguió uno de los mejores borgoñas
tintos que he probado últimamente: Rene Engel Clos de Vougeot 2004, un vino que
por desgracia no volverá a existir. René
Engel vendió su bodega en 2006 a François Pinault de Chateau Latour, uno
de los cinco premiers crus de Burdeos y ahora lo vinifican con la etiqueta de
Domain dÉugenie, un vino que demuestra que con grandes cepas y mejor
tecnología, sino hay el espíritu
de la tierra, su conocimiento y sus raíces no se puede elaborar un gran vino. René Engel 2004 siempre será
para mí la última gran referencia de este domain borgoñón.
Continuamos con un Gevrey Chambertin
del 2008, corto de aromas y de
sabor y más después del anterior.
Un fascinante Chapoutier Hermitage 2006
puso el colofón a los vinos de mesa antes de pasar a un vino dulce siciliano
ejemplar.
Mis mejores momentos después de una
comida fueron un suave sueño y en este caso más aún, pues conducir después de
probar 6 vinos no hubiera sido tarea fácil. La experta conductora hizo posible
que en esos momentos visitara en
mis sueños Avignon, l’ Hermitage y Les Hospices de Beaunne, antes de llegar a las costas de Garraf.
Un buen amigo es de la opinión que para
un buen viaje dos son pocos pero cuatro demasiado.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada