dijous, 21 de març de 2013

Silvestris 2011, primer vi natural de Parés Baltà



Parés Baltà acaba de presentar el seu primer vi 100% natural, un vi procedent del celler Gratavinum que la família Cusiné té a la DOQ Priorat. Silvestris 2011 és el resultat d'un cupatge de 85% garnatxa i 15% cabernet sauvignon. Procedeix d'unes vinyes joves del poble de Gratallops que no han tingut irrigació i que, des que es van plantar, no han rebut cap producte de síntesi química, només sofre en pols i, ocasionalment, caldo bordelès. Aquesta vinya jove comença a mostrar el potencial del terroir únic que té el Priorat, aconseguint que la mineralitat es trobi molt present al vi. Silvestris 2011 és un vi negre que ha tingut ràpida fermentació, tant alcohòlica - amb llevats salvatges a una temperatura de 25º - com malolàctica. Posteriorment ha reposat durant 8 mesos en bóta nova de roure francès. El seu embotellat, també ràpid, s'ha realitzat en 15 dies minimitzant així els riscos de conservació prolongada en dipòsit. El SO2 resultant de l'analítica oficial del vi és de 7 mg/l, que és un subproducte natural produït pels llevats durant la fermentació ja que al vi no se li ha afegit SO2 en cap moment de la vinificació.
            L'origen de Parés Baltà es remunta al segle XVIII, quan el 1790 es van plantar les primeres vinyes que actualment envolten el celler. Avui, dos-cents anys més tard, el celler Parés Baltà ofereix una gran varietat de vins i caves. Joan i Josep Cusiné Carol, la generació més jove de la família, van prendre les regnes de l'empresa l'any 2000 aportant “idees noves i fresques al celler però sense perdre el respecte a l'experiència i al patrimoni dels seus antecessors”. Així mateix, les seves dones, M. Elena Jiménez i Marta Casas, enòlogues del celler, “han contribuït a desenvolupar els nous vins i a incrementar la qualitat dels mateixos”. La familia Cusiné té cellers a les denominacions d’origen Penedès (Parés Baltà), DOQ Priorat (Gratavinum) i a la DO Ribera del Duero (Dominio Romano). Gratavinum neix al 2003 “de la il·lusió de la família Cusiné per implantar-se als salvatges i abruptes paisatges del Priorat. La seva passió pel vi i les excepcionals característiques del terroir els van portar a emprendre un bonic projecte de la mà del jove enòleg Jordi Fernández”. El nom de Gratavinum sorgeix de la unió de Gratallops, nom del poble on es troba el celler, i Vinum, mot que significa vi en llatí. Actualment, Gratavinum posseeix unes 17 hectàrees de vinya de cultiu ecològic. La filosofia que els mou es basa en “el respecte al medi ambient, la passió pel que és natural i la il·lusió per fer grans vins”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada