dissabte, 23 de març de 2013

Turó d'en Mota 2001: paciència, elegància, vivacitat, frescor i longeva maduresa



“L’anyada del 2001 és la collita de l’harmonia. Tots els caràcters del vi, el mineral i més tel·lúric, el de la criança provinent de l’evolució amb les mares i el de la frescor que ens transmet vitalitat, diria que s’expressen amb un equilibri quasi perfecte. És fascinant veure com es respecten i com es mostren”. D’aquesta manera presenta el director general de les caves Recaredo, Ton Mata, el Turó d’en Mota 2001, un cava superlatiu. Afegeix Ton Mata que “de les quatre anyades que hem presentat (1999, 2000, 2002 i 2001), la darrera és la que ens ha demanat més temps, més paciència i d’alguna manera ens deia: ‘No em toca encara’. Ara, després de 10 anys i mig sobre les mares (126 mesos), les famílies aromàtiques s’ajuden, s’emfatitzen i els sabors es fonen amb sinèrgies entre ells que allarguen el vi, arribant a un conjunt de gran elegància i bellesa”.
            Aquest divendres he tingut la gran sort de tastar-lo en companyia de Ton Mata al restaurant Cal Xim de Sant Pau d’Ordal (em quedo amb els seus pèsols, amb els cigronets de l'Alta Anoia i amb una bona tonyina). Santi Amigó ens oficia de xef i també de sumiller. És un senyoràs cava Brut Nature Gran Reserva (100% xarel·lo) vibrant, emotivament viu tot i una criança tan i tan considerable. Les notes madures i dolces, a nous i mel no tapen apunts minerals i de plantes aromàtiques en infusió i també fonoll. És molt vell però no ho sembla pas tant, la qual cosa té un mèrit extraordinari. Vam tastar dues mostres, les dues amb desgorjament fet aquest mes de març (130 mesos de criança!!!). La primera es va mostrar més cansada, amb un carbònic fos i amb aromes a reducció que després van deixar pas a notes desconcertants. Era més vi que no pas cava. Vam canviar de copa, una de xampany per una de borgonya, intentant accelerar un cava que es mostrava força tancat. Finalment, però, tot plegat va portar Ton Mata a obrir una segona mostra. Aquesta segon Turó d'en Mota es va mostrar esplèndid i vibrant des d'un primer moment, amb sorprenent vivacitat i un minúscul però espetegant carbònic que jugava cruixent a la boca. Es pot dir que aquest cava destaca pel seu gran equilibri i textura, i també per la seva gran profunditat. Notes cítriques el fan llarg i profund en boca. M'agrada molt més en boca que no pas en nas. Comentem amb Ton Mata que, segurament erròniament, exigim una intensitat terpènica a la xarel·lo que no té. No cal, doncs, buscar tres peus al gat. Em sento molt afortunat d'haver pogut tastar uns caves tan excepcionals amb un cavista tan autèntic i seriós com Ton Mata, amb qui mantinc una molt bona relació des dels ja llunyanys primers anys de l'associació 'Al Penedès, Vinyes!', que defensava l'ancestral paisatge de vinyes del Penedès davant d'amenaces com la proliferació creixent de polígons industrials. La del 2001 va ser una anyada càlida, de ràpida maduració del raïm. El xarel·lo d'aquest Turó d'en Mota és el que s'ha collit més aviat de les quatre anyades: el 28 d'agost del 2001. Ha estat l'única collita del Turó d'en Mota que s'ha collit a l'agost.

A continuació us adjunto la fitxa tècnica d’aquesta gran anyada del Turó d’en Mota


SITUACIÓ i GEOLOGIA DE LA VINYA

La vinya del Turó d’en Mota, propietat de Recaredo, està situada a
l’extrem nord-occidental del terme municipal de Sant Sadurní
d’Anoia, a l’Alt Penedès. A la falda d’un Turó anomenat Turó d’en
Mota, d’on pren el nom la vinya.

0,97 ha en exposició nord i nord-est.

Sòl de textura franca-llimosa i naturalesa molt calcària.

Sòl profund i ben drenat.

Matèria orgànica: 1,5 %, molt baixa

pH del sòl: 8.5, molt bàsic

Capacitat d’emmagatzematge d’aigua moderada.

Són sòls molt evolucionats a causa de la presencia d’un horitzó
càlcic amb importants acumulacions de carbonats en forma de
nòduls, pedres formades a partir de les concentracions de calç en el
sòl.

Calcari actiu de 14 %, sòl extremadament calcari.


MATERIAL VEGETAL i CONDUCCIÓ

100 % Xarel·lo plantat el 1940.

Conducció original en “vas”, on s’ha posat un “tutor” a cada cep per
poder recollir la vegetació.

CAVA TURÓ D’EN MOTA 2001

Pluja d’octubre 2000 a setembre 2001: 347 l/m2. Mitjana de pluges a
Sant Sadurní dels últims 45 anys: 584 l/m2

Temperatura campanya 2000 / 2001: 15,8 ºC

Data de verema: 28 d’agost del 2001

3.750 kg de raïm.

2.770 ampolles, totes numerades.

Primera fermentació realitzada en bóta de roure. Roman en bóta de
roure durant un període de 3 mesos y mig. Es realitza un “bâtonage”
setmanal de les mares de la primera fermentació.

Data d’embotellat: Primavera 2002

Data primera “desgorjada”: Novembre 2012

Temps de criança botelles primera “desgorjada” 2012: 126 mesos
(10 anys i 6 mesos).

A totes les ampolles s’indica la data de “desgorjat” i els mesos de
criança.

Dades analítiques:

G.A. : 12 % vol.
Acidesa total: 5,4 g/l en àcid tartàric
Cava Brut Nature totalment sec, sense addició de sucre d’expedició.

El cava Turó d’en Mota és fruit de la mateixa natura, amb la
complicitat d’un equip humà amb consciència, que busca conèixer,
interpretar i respectar les seves lleis.

RECOMANACIONS

Conserveu aquesta ampolla en el seu embalatge original i a 15 ºC
per tal de respectar les seves característiques i garantir una bona
evolució.

Per apreciar tota la seva complexitat, us recomanem obriu l’ampolla
uns minuts abans de la seva degustació i serviu a 10 ºC
aproximadament, en copa alta amb forma de tulipa, de base ampla i
part superior lleugerament tancada.

2 comentaris:

  1. Envidia enorme la mia por la oprtunidad que tienes de disfrutar estos cavas... y admiración por lo que relatas...
    Recuerdo el dia, en aquella presentación de la D.O. en un hotel de barcelona, en que te pregunté que cava me recomendarias, y tu respuesta fue automática...¡Recaredo!

    Miguel

    ResponElimina
  2. D'haver-n'hi, n'hi ha més de grans caves. Ara bé, amb tanta excel·lència i fruit de vinyes pròpies, n'hi ha ben pocs.

    ResponElimina