dimecres, 13 de març del 2013

“Extrema preocupació i indignació” de Pelegrí per l'amenaça de l'Estat de bloquejar les ajudes al sector agroalimentari


El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha manifestat avui la seva “extrema preocupació”  per dos temes que afecten directament Catalunya i ha instat al parlament de Catalunya ha posicionar-se sobre dos àmbits que amenacen el sector productiu agroalimentari de Catalunya i al conjunt de la societat catalana. El conseller ha exposat la “extrema preocupació i indignació” per les informacions que es van donar dilluns a la Conferència sectorial d’Agricultura en el sentit que el  ministre d’Hisenda pot condicionar les ajudes finalistes al sector agroalimentari català i també a la indústria catalana amb un informe negatiu del Ministerio d’Hisenda  en cas d’incompliment del dèficit. 
Això afectaria als ajuts a la sanitat animal i vegetal, al control de plagues,  així com totes les ajudes al sector productiu vinculades a l’agricultura i la ramaderia vinculades al PDR (Pla de Desenvolupament Rural). En conjunt podria suposar una pèrdua de més de 20 milions d’euros per al 2013. Pelegrí ha manifestat "l’extrema preocupació" del Govern “a que les indústries del nostre sector agroalimentari i els productors, els pagesos, els ramaders i els empresaris agraris puguin veure’s perjudicats i, amb ells per també la gran capacitat d’exportació del nostre sector agroalimentari català, amb aquestes actituds que són inadmissibles en un país democràtic”. El conseller també ha manifestat que “observa amb molta preocupació  la notícia d’avui en relació al corredor mediterrani, segons la qual les Terres de l’Ebre i Tarragona es poden veure excloses del model de governança que han fet l’Estat espanyol amb la Unió europea”.
Pelegrí ha demanat al grup de CIU que “presenti una proposta de resolució amb caràcter urgent i busqui el consens parlamentari amb les diferents forces polítiques perquè aquests dos temes de preocupació siguin analitzats i votats el Parlament de Catalunya, i que aquest Parlament pugui tenir veu per defensar la indústria agroalimentària catalana i el sector agrari català i puguem demostrar a Madrid que tenim una indústria que és potent, que és exportadora, que té capacitat per penetrar i créixer en el mercat internacional  i a la qual no podem penalitzar amb mesures com aquestes”. En aquest sentit, Pelegrí ha fet una valoració de la indústria agroalimentària i de la seva capacitat d’exportació “que és força positiva, destacant dues dades: la taxa de cobertura comercial (percentatge d’importacions que es poden pagar amb les exportacions)  s’ha més que doblat des del 2005 fins al 2012, passant  del 40,28% al 89,81 % actual. I la segona dada, l’any 2012 les empreses catalanes han exportat quasi 8.000 milions d’euros, un 14,54% més que l’any anterior, dades que posen de manifest la gran potencialitat de la indústria agroalimentària catalana.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada