dissabte, 16 de març del 2013

Emotiu homenatge pòstum dels enòlegs catalans a 'Pitu' Cols




Durant la Nit de l'Enologia 2013, celebrada ahir a la nit a  La Llotja, de Lleida, es va retre un emotiu homenatge pòstum al penedesenc Josep 'Pitu' Cols Torrents. Va compartir amb Josep Lluís Gramona Batlle el reconeixement a un professional amb més de 25 anys en l'ofici. La família de Pitu Cols va assistir a l’acte. D’Agustí Villarroya Serafini es va reconèixer “la seva tasca en la viticultura del nostre país”. Se'n va ressaltar, segons ha informat l’enòleg i expresident de l’l’Associació Catalana d’Enòlegs (ACE) Oriol Guevara, que “ha ensenyat a moltíssims professionals i donat consells a tants i tants cellers i viticultors en una tasca que li pertocava però que no per això li resta cap mèrit”. Apreciat per tothom, en el seu agraïment va dir que la d'enòleg, per ell, no és tant una professió com un ofici perquè se n'és practicant-la.
            En la caregoria de l'enòleg amb millor trajectòria professional, els enòlegs van escollir a l'Àngel Camí Juvé “per la seva dilatada experiència en tantes zones vitivinícoles catalanes i també de fora”. Va presentar un vi de trepat de la Conca i “va reivindicar com tots els premiats, autoritats i assistents, un cop més, per si encara feia falta, els grans vins que es poden fer a casa nostra”. En l’apartat del periodista que destaqui per la promoció de l'enologia, el vi i el seu entorn per fer-los arribar al màxim nombre de persones es va premiar la Guia de Vins de Catalunya. Va recollir el guardó Sílvia Naranjo, qui va agrair en especial que un premi així vingués dels enòlegs, “tan directament responsables de la qualitat demostrada mundialment dels vins catalans”.
            El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Jordi Bort, va presidir la Nit de l’Enologia. L’objectiu de la Nit de l’Enologia, segons ha informat la Generalitat, és “reconèixer públicament la feina de tots els enòlegs, els professionals de l’enologia, perquè els organitzadors de l’acte consideren que aquesta tasca, que es porta a terme a tot Catalunya, és de vital importància per tirar endavant el sector vitivinícola català”. Segons l’Associació Catalana d’Enòlegs, “l’enòleg, gràcies al seu talent i la seva professionalitat, defineix el producte vitivinícola, aportant la màxima dedicació per arribar a l’excel·lència. Però, per a un enòleg, la matèria prima és de vital importància. Sense la viticultura de qualitat, l’enologia no podria arribar a ser excel·lent”. En el decurs de la seva intervenció, el conseller Pelegrí ha manifestat que “és una bona notícia per al sector vitivinícola català l’existència i el treball de l’Associació Catalana d’Enòlegs, ja que la seva feina és molt important per millorar la qualitat dels vins catalans i contribuir a la bona marxa del sector. Per això vull destacar especialment els guardons en reconeixement a l’esforç que s’ha fet i es fa per obtenir vins d’alta qualitat”. Ha afegit que “cal, ara més que mai, que la tasca que realitza l’Associació Catalana d’Enòlegs, desenvolupada amb la màxima entrega i professionalitat, serveixi per incrementar el comerç internacional dels nostres vins, que cada vegada tenen més presència a tot el món”. Pelegrí ha volgut destacar una dada del Observatorio Español del Mercado del Vino, feta pública recentment: Catalunya va liderar el creixement de les exportacions espanyoles de vi l’any 2012, convertint-se en la comunitat autònoma més dinàmica en aquest sentit, i consolidant el segon lloc com a comunitat autòmoma exportadora de vins d’Espanya. En concret, les exportacions van augmentar un 15% en valor, fins als 640 milions d’euros, i un 7% en volum, amb 246 milions de litres”. Finalment, el conseller ha subratllat que “el sector vitivinícola català és un sector molt viu i potent, amb molta capacitat. Un sector que està molt professionalitzat i que té l’Administració al seu costat.. el Govern de la Generalitat és un aliat estratègic del sector en el seu objectiu de vendre el producte, de gran qualitat, dintre i fora de Catalunya”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada