dimecres, 6 de març del 2013

Artur Mas apel·la a la unitat en la commemoració del centenari de la Cooperativa Falset Marçà



El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet una crida aquest vespre a unir esforços per superar els moments complicats que vivim perquè ha assegurat que “per superar les dificultats no hi ha altra opció que fer el camí junts”. El cap de l’Executiu ho ha manifestat a Marcà, on ha presidit l’acte de celebració del centenari de la Cooperativa Falset Marçà. També hi han participat el president de la Cooperativa, Josep Maria Cots, i l’alcalde en funcions de Falset, Jordi Puxeu, i el de Marça, Josep M. Piqué. Precisament, el president ha posat com a exemple d’aquest esperit d’unitat l’actitud de moltes cooperatives que, “cent anys enrere, quan pitjor estaven les coses, van optar per fer pinya en lloc d’anar cadascú pel seu costat”. La cooperativa de Falset-Marçà és un testimoni directe d’aquesta unió d’esforços ja que, tal i com ha recordat Artur Mas, és el resultat de la fusió de les dues cooperatives l’any 1999 davant un context complicat. “En aquell moment poc o molt també pintaven bastos, però hi havia la il·lusió de tirar endavant un projecte i la gent es va adonar que si es feien el camí junts les coses podien anar millor. I efectivament es va aconseguir”, ha declarat el president. La cooperativa disposa en l’actualitat de 289 socis productors i 235 col·laboradors. L’entitat elabora vins i olis i la majoria dels seus productes es comercialitzen sota la marca Ètim.
            Durant l’acte de commemoració, el president també ha volgut llençar un missatge a favor dels productes amb origen a Catalunya i ha demanat que cada cop més els ciutadans del país apostin pel seu consum. “Una feina que tenim entre tots és que els catalans i catalanes es vagin acostumant a què els productes de casa no només no tenen res a envejar als que venen de fora, sinó que són reconeguts arreu i es situen a dalt de tot del prestigi internacional”, ha subratllat Mas.
            Prèviament a l’acte, el president de la Generalitat, acompanyat dels conseller de Cultura i  d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Ferran Mascarell, i Josep Maria Pelegrí, respectivament, ha visitat les instal·lacions de la Cooperativa de Falset. El celler modernista, que es va construir el 1919, és obra de l’arquitecte modernista Cèsar Martinell, i, en l’actualitat, s’estan concloent les obres de restauració. A la mateixa localitat de Marçà, el cap de l’Executiu ha realitzat també una visita institucional a l’Ajuntament d’aquesta localitat, on ha signat el Llibre d’Honor.
            La visita a la comarca del Priorat també ha portat avui al president Mas a inaugurar les noves instal·lacions del Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat, situat a l’antic complex industrial de la Mina Eugènia. Ho ha fet acompanyat del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i del delegat de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin. El president ha assegurat que iniciatives com aquesta “ajuden molt a nivell territorial perquè situen aquestes comarques en el mapa i els donen vida i activitat”. Després de visitar l’exposició permanent, que sota el títol 'Tres mil anys d’Història minera' analitza la història minera de plom de la zona, des dels seus orígens fins al tancament de les instal·lacions, a la dècada de 1970, el cap de l’Executiu, el conseller i l’alcalde de la localitat, Josep Ma. Torné, han visitat també les mines. Els nous espais inclouen la rehabilitació de dues de les naus de l’antiga foneria de la Mina Eugènia  i la construcció d’un edifici de nova planta, que acull una recepció, la botiga del complex i l’administració del Museu. També acullen un espai dedicat a l’exposició permanent i un altre espai audiovisual en el que s’explica el procés metal·lúrgic que es duia a terme a la mateixa foneria.
            Durant els parlaments institucionals, el president Mas ha insistit de nou en la necessitat de “posar en relleu les coses que en el nostre país s’estan fent en la bona línia” i que moltes vegades no es donen a conèixer. També ha llençat un missatge de confiança cap al futur més proper, assegurant que, fins i tot en els moments més complicats, “hi poden haver maneres de transformar la realitat, de fer canvis, de fer-los bé i en positiu, de manera que les coses reneixen i són millors del que estan abans”. En aquest sentit, Artur Mas ha subratllat que a Catalunya “ja s’estan produint canvis, que es noten en molts llocs, que probablement ens portaran a una nova realitat que serà millor que les anteriors”. Durant l’acte, s’ha celebrat un petit homenatge al que fou director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Eusebi Casanelles. També hi ha estat present el director del Museu de la Ciència i la Tècnica, Jaume Perarnau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada