dimarts, 26 de febrer de 2013

Arriba la bóta quadrada, la del "tercer mil·lenni"



Prop de 40 enòlegs membres de l'Associació d’Enòlegs de Castella-la Manxa van visitar divendres passat les instal·lacions de Bodegas y Viñedos Verum per participar en la presentació de Roc Cuve, la batejada com a “bóta del tercer mil·lenni”. Roc Cuve ha nascut a Tomelloso, a l'empara del grup Destilerías Altosa (amb més de mig segle d'experiència en el destil·lat i envelliment d’aiguardents de raïm) per "donar resposta a les necessitats actuals i futures dels cellers". L'origen de la bóta va ser inicialment el d'“envàs” per al transport i manipulació (es portaven rodant). “Avui, hi ha una nova realitat, que obliga als cellers a millorar els processos i optimitzar espai i costos”, com ha informat Joaquín Parra des de Wine UP. De la mà d'Isabelle Minot, professional de dilatada experiència en el sector de la boteria d'origen francès, els enòlegs van conèixer el perquè de la bóta quadrada i, sobretot, “la versatilitat i possibilitat de tenir un producte creat a mida”. El procés de producció –totalment artesanal- de Roc Cuve permet garantir des de l'origen de la fusta (treballant amb els millors proveïdors a França i Amèrica), passant per la capacitat (225 Lts; 291 Lts; 340 Lts; 400 Lts; 500 Lts; 700 Lts; 800 Lts; 980 Lts). “I, el més important, homogeneïtat en els torrats en totes les bótes, per un sistema únic desenvolupat expressament”. Cada bóta fabricada porta un codi únic que permet el control i traçabilitat total.
            La versatilitat de Roc Cuve permet als enòlegs “un producte a mida quant a les boques d'ompliment (normal i ampla per a fermentació), que a més optimitza l'emmagatzematge (segons càlculs en una nau de 50x50x7mts, millora la capacitat en fins a un 42% i la criança comparant una Roc Cuve de 340 lts. i una tradicional de 350 lts. La primera aporta un 13,2% més de superfície de fusta en contacte amb el vi”. També s’afirma que una altra dels avantatges és l'econòmica. D’una banda, a nivell logístic multiplica per tres la capacitat de càrrega d'un contenidor de 20”, d'altra banda, els angles són propietat del client, per la qual cosa a l'hora de la renovació de la bóta, ja només és necessari canviar la fusta i, entre altres avantatges, Roc Cuve és l'única bóta que aporta una inversió en fusta de roure de primera qualitat, ja que les doles, en ser rectes, es poden raspallar i tornar al mercat de fusta per a la fabricació de tarima, mobles… totalment reciclable, reutilitzable i revalorizable”. Roc Cuve compta amb certificació CE i la garantia de laboratoris independents com CIEDV o ITECAM. La presentació va acabar amb el tast de vins criats en bótes Roc Cuve i elaborats per Verum, vins premiats en el recent concurs CINVE amb medalla d'or i medalla de plata entre altres reconeixements.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada