dilluns, 11 de febrer del 2013

Postgrau universitari al Marejol, amb grans vins

Sot Lefriec del 2007. Imatge de Mireia de la Torre

Els alumnes del primera edició del primer Postgrau en Comunicació Gastronòmica i Enològica que es fa a Catalunya van tenir l'ocasió, divendres passat, de participar al restaurant Marejol de Vilanova i la Geltrú d'un instructiu sopar-tast que alguns dels alumnes ja han qualificat d'"irrepetible". Després d'una sessió de tres hores impartida la tarda de divendres per un servidor a l'Aula de Graus de la Universitat Abat Oliba CEU sobre comunicació enogastronòmica i Internet, que va comptar amb la col·laboració de la periodista i empresària Gemma Urgell i de la blocaire gastronòmica Elena Yepes, els alumnes es van traslladar al restaurant del final del Passeig Marítim de Vilanova. La vetllada, que també va comptar amb la participació dels coordinadors del postgrau Andreu Miranda i Anna Riera, es va iniciar amb un tast a cegues que va exemplificar la dificultat d'identificar els productes. Es va començar per un escumós que anteriorment també havia estat triat per al Premi de Tast per Parelles de Vila Viniteca. En el concurs de Quim Vila la majoria dels tastadors no van saber dir que es tractava d'un cava. Divendres passat també va passar el mateix amb el cava Milesimé 2008 de Juvé y Camps en format magnum. És un Reserva 100% chardonnay  amb greix i estructura, molt daurat, de bombolla fina i molt integrada i amb notes a fruits secs i a fruites carnoses de primavera molt madures i mel. Molts dels alumnes van dir que es tractava d'un franciacorta (Brescia) i alguns, ben pocs, també que era un xampany. Només uns pocs van encertar. La segona prova de foc es va complicar molt i molt a causa d'una gracieta de Jose Gallego, copropietari del restaurant Marejol. Es va servir una copa de vi negre i els alumnes havien de dir la zona de procedència i argumentar-ne el perquè. Molts són els que, molt meritòriament, van identificar la DOQ Priorat. En destapar l'ampolla magnum, però, va resultar que corresponia a un fluixet Baigorri Reserva del 2005 (DOQ Rioja). El propietari de l'establiment havia trasvassat els continguts de les ampolles. Finalmernt, però, el seu engany va ser descobert. El vi tastat va ser un excepcionalment rodó Coma Vella del 2000, un vi de Mas d'en Gil que tot i alguna precipitació de color va aconseguir mantenir un altíssim nivell 12 anys després. Fruites negres i vermelles, certa mineralitat, espècies i tanins dolços i rodons ens va oferir aquest gran vi de la família Rovira Carbonell, que va obsequiar els alumnes amb un calendari biodinàmic de tast.
El sopar, on no hi van faltar gambes de Vilanova acabades d'arribar a la llotja de la Confraria de Pescadors, va ser regat amb el vi tranquil Subirat Parent de Finca Valldosera (fruita en almívar, litxis, vivesa, xarop, rosa...), el Massís 2010 de Benjamin Romeo al Garraf (la fusta predomina massa davant una fruita interessant en un vi elaborat amb garnatxa de la Terra Alta i xarel·lo del Penedès, com el Macizo), la novetat Macizo 2011 de Benjamin Romeo al Garraf (la fruita madura i el fonoll van guanyant terreny a la fusta de Demptos en un vi greixós d'inspiració borgonyesa), un extraordinari cava Reserva Heredad de Segura Viudas (finor i elegància de macabeu i parellada amb llarga criança), un memorable QX de Mas Candí del 2011 (selecció de xarel·los de quatre vinyes criat en quatre fustes), el cava de Subirat Parent de Valldosera (singular i peculiar, molt adient per maridar amb postres tot i ser sec), un desconcertant Akilia obsequi d'Elena Yepes (una lleugera mencía del Bierzo amb poc esquelet), la novetat en format magnum del Mas d'Aranyó del 2009 (un negre centrat en la varietat ull de llebre que destaca per la lleugeresa i la frescura), l'aconseguidíssim Pas Curtei 2001 d'Alemany i Corrio (cada dia que passa més rodó i golós), l'interessant Penedès St Joannes 2010 que té com a enòleg al vilanoví Oriol Guevara (cabernet sauvignon vell que es 'bateja' amb un toc d'ull de llebre), l'estratosfèric Sot Lefriec 2007 d'Irene Alemany i Laurent Corrio (grans maneres apunta aquesta anyada que ofereix fruita, espècies, mineralitat i gran emoció, tot i que encara té camí per recórrer tor afinant-se en contacte amb el vidre), l'exclusiu Cru Bourgeois de Médoc Château Preuillac 2006 en format magnum gentilesa de Pere Bonet (un cabernet amb merlot amb el qual s'ha commemorat el centenari del Titanic) i un fluixet Baigorri 2005 en format magnum.
Després de festejar el 42è aniversari de Laurent Corrio, el tast, ja sense els alumnes, va continuar en petit comité. Es va obrir una interessant mostra de celler, el nou dolç de la bóta de Raul Pérez (tota una novetat batejada com El Rosario que no es pot trobar al mercat; un vi que no és gens empalagós i presenta notes a pomes al forn amb mel) i el fresc i hedonista Nit de Nin 2010 (l'interessant projecte personal a Porrera d'Esther Nin).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada