El passat 21 de febrer es va
celebrar a la seu del Institut del Cava una jornada per analitzar les principals
problemàtiques del sector, a la qual van assistir 40 representants de bodegues
del sector del cava. La jornada la va organitzar l’Institut del Cava i Bufete
Escura. El temes sobre els que es va desenvolupar una ponència i el posterior
debat van ser:Estudi econòmic del sector, estructura de l’empresa familiar i internacionalització
del sector. La jornada va ser presidida per Joan Amat, president de l’Institut
del Cava, i a la mateixa van assistir com a moderadors els cavistes Josep Lluís
Bonet i Montserrat Mascaró. Les ponències van anar càrrec de Ferran Escura,
soci-director de Bufete Escura i de Carles Dalmau, director de l’àrea d’empreses
de Banc Sabadell. En relació a l’anàlisi econòmic del sector, es va presentar
un estudi confeccionat per Bufete Escura en el qual s’analitzaven
comparativament 120 cellers representatius de la mitja del sector del cava. Es
van presentar els principals ratis econòmics, percentatges dels diferents
costos d’un cewller. Igualment dels 120 celles analitzats, es va confeccionar
un ‘celler tipus’, resultant de la mitja del conjunt dels 120 cellers. Entre els
ratis econòmics d’aquesta “celler tipus” destaquem:
Facturació: 5.215.000 €
Cost de producció: 3.180.000 €
Marge brut: 2.034.000 €
Cost de personal: 791.000 €
Resultat abans d’impostos: 60.000
€
Despeses financeres: 82.000 €
De l'estudi econòmic realitzat es
desprèn que el sector està aconseguint “xifres rècords d'exportació”. Igualment
es posa de manifest el retrocés amb les vendes a nivell nacional, “posicionant
l'exportació com un dels principals eixos estratègics”. La jornada va continuar
amb una taula-debat en relació a l’estructura de l’empresa familiar, on es va
exposar el procediment per a la implantació de processos i l’adopció jurídica
que permeti la continuïtat de les noves generacions optimitzant la càrrega
fiscal. Finalment, es va tractar el tema de la internacionalització del sector
del cava, ponència realitzada per Carles Dalmau. De la ponència
d’internacionalització l’Institut del Cava ha destacat, a través d’una nota de
premsa, que “pràcticament dues terceres parts de la producció total del cava
s’exporta (l’any 1990 la tendència era a la inversa, és a dir, únicament s’exportava
un terç). El 40% de les empreses del sector estan exportant. Existeixen
diferents modalitats per poder canalitzar les exportacions. Tres països
europeus concentren el 63% de les exportacions, si bé és cert que hi ha una
tendència a l’obertura de nous mercats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada