dijous, 17 maig de 2012

Presentat el nou full de ruta de foment de la producció agroalimentària ecològica



El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, així com del subdirector general d’Agricultura, Joan Gòdia, ha presidit aquest matí, a la seu del Departament a Barcelona, la presentació del nou Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica, que marca el full de ruta amb què es vol continuar treballant els propers anys, després de la finalització de l’anterior Pla d’Acció, l’aplicació del qual el conseller ha valorat com a “positiva”. En el decurs de la seva intervenció, Pelegrí ha explicat que el nou Programa de foment de la producció agrària ecològica (2012-2014) continua basant-se en el compromís de treball conjunt dels 7 departaments que ja van participar en l’anterior Pla i permet disposar d’una “eina oberta, flexible i adaptable a l’evolució de la situació, tant del propi sector com la general”. El nou programa s’ha elaborat en base al document de conclusions i propostes resultant de la jornada de reflexió que el passat octubre va reunir al sector ecològic català a Manresa, i a l’experiència adquirida per l’anterior Pla, el contingut del qual actualitza i li dóna continuïtat. Les actuacions a desenvolupar s’han d’ajustar a tres eixos estratègics: el foment de les produccions, el foment de la comercialització, i el desenvolupament del consum dels productes ecològics.

El conseller ha fet especial èmfasi en la nova metodologia utilitzada en l’elaboració del Programa presentat avui, basat en un format obert que marca les línies mestres en què s’hauran d’anar encaixant les actuacions necessàries per a respondre en cada moment a l’evolució i a les necessitats del sector agroalimentari ecològic català, les quals s’aniran concretant i materialitzant amb la participació del propi sector, així com de les diferents unitats del govern implicades. Aquest sistema impossibilita concretar d’entrada quin serà el pressupost del Programa, “no seria realista, atès que la programació s’anirà realitzant al llarg de tot el període i que buscarem i propiciarem de forma activa la incorporació de noves actuacions”.

Tot i que el Programa es presenta avui, Pelegrí ha remarcat que “el DAAM no ha estat aturat i ha seguit treballant tot aquest temps en aquesta línia, el que s’ha materialitzat en la posada en marxa d’actuacions importants, com ara la primera convocatòria d’ajuts per a incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica que es va publicar el 2011 i que aviat tindrà continuació amb una nova convocatòria per a enguany, o els ja coneguts ajuts per al foment de la distribució d’aliments ecològics per a programes de consum social i/o local, que es van convocar el 2011 i es tornaran a convocar per enguany al llarg dels propers dies”. També ha volgut accentuar la voluntat de potenciar el treball dels dinamitzadors territorials de la producció ecològica, “un projecte molt ben valorat que ha d’ajudar a desenvolupar, estructurar i consolidar el sector de la producció ecològica des del propi territori”.

El conseller ha explicat que el Programa es presentarà el proper 25 de maig davant dels membres de la Taula Sectorial de la producció agroalimentària ecològica, en què estan presents les organitzacions professionals i els representants del sector directament implicat, per tal de començar a crear les sinèrgies necessàries per anar concretant les actuacions a desenvolupar, i ha afegit que el seguiment i la coordinació de la participació del sector en el Programa es realitzarà mitjançant una comissió específica de la taula sectorial.

Josep Maria Pelegrí també ha expressat la voluntat de treballar de forma interdepartamental en el desenvolupament d’aquest programa, la dinamització i coordinació del qual correspon al DAAM: “la nostra intenció és treballar estretament per a aconseguir establir una xarxa de complicitats entre els diferents departaments i unitats que hi participen, des del respecte a les competències de cadascú i en el marc de les polítiques generals marcades pel Govern i per la Unió Europea”. En aquest sentit, el conseller ha indicat que algunes mesures del Programa també formen part de l’Acord estratègic 2012-2015 per a la competitivitat de l’economia catalana i la millora de l’ocupació.

Val a dir que una mostra de la transversalitat d’aquest programa rau en què les línies de treball connecten amb les incloses en altres plans, com les del Pla d’acció de la biodiversitat cultivada o les del Pla estratègic de Recerca, Innovació i Transferència Agroalimentària de Catalunya. Precisament, en matèria d’innovació i coneixement, Pelegrí ha remarcat que una de les prioritats del nou Programa és potenciar la recerca, l’assessorament i la transferència, “punts clau per a permetre que més productors i empreses puguin realitzar una conversió amb garanties dins del sector ecològic, o facilitar la consolidació de les ja existents, sense oblidar mesures de promoció, tant de la comercialització de proximitat d’aquests aliments com de la internacionalització d’aquelles produccions estratègiques amb més possibilitats, com ara els vins i els olis”.

El conseller ha palesat la voluntat que el nou Programa presentat avui estigui especialment centrat en actuacions estructurals i incideixi en la proposta i disseny de línies i mesures específiques per al foment de les produccions agroalimentàries ecològiques com a conseqüència de la implementació de la nova Política Agrària Comuna (PAC), per ser més sensible a tots els temes ecològics. Així, els efectes del Programa aniran més enllà del període 2012-2014, atès que el nou PDR es començarà a aplicar a partir de 2015.

Pelegrí ha insistit en què l’objectiu final del nou Programa és participar i ajudar a obtenir un desenvolupament equilibrat de les produccions i del consum de productes ecològics, i expressar el compromís del Govern i, especialment del DAAM, en l’impuls de la producció agroalimentària ecològica, tant per l’excel·lència dels productes que se n’obtenen com pels beneficis ambientals i socials que aporta.

‘llotjapae.cat’

Com ha exposat el conseller, el sector ecològic és un sector emergent que creix i genera moltes oportunitats de negoci arreu, tant dins del mercat local com a nivell mundial. L’Estat espanyol ocupa el desè lloc del rànquing mundial de principals mercats ecològics, pel que fa al volum de venda de productes ecològics certificats, i encara té un mercat de consum per càpita molt petit, si bé és el que disposa de més superfície ecològica certificada a nivell de la Unió Europea; i en aquest context, la millora de la transparència en els mercats alimentaris és una peça clau en el funcionament de la cadena de valor alimentària, i això implica posar a disposició dels actors que participen en la xarxa alimentària la informació necessària. Així, conscients que l’atomització i la dispersió del sector agroalimentari ecològic català es tradueix en una manca de transparència, d’informació i de contacte entre els que poden fer ofertes i els que estan interessats en fer demandes de productes i serveis, i dels dèficits pel que fa als canals de comercialització i contacte específics per als professionals que provoquen pèrdua d’oportunitats comercials i de desenvolupament sectorial, el DAAM posa en marxa la ‘llotjapae.cat’, un mercat virtual de productes agroalimentaris ecològics.

“S’ha considerat reiteradament que una eina especialment adequada per a solucionar aquesta problemàtica i demanada pel sector és la creació d’una llotja, cercador o portal on es pugui registrar tots els productors, elaboradors i comercialitzadors de productes ecològics interessats, per tal de facilitar el contacte entre els diferents agents comercials del sector, incloent un apartat de serveis que pugui anar-se desenvolupant al mateix ritme de les necessitats del sector”, ha explicat Pelegrí, per qui la nova llotja virtual pot ser alhora “un revulsiu que ajudi a crear més estructura en el sector i un bon sistema per a detectar mancances dins del sector ecològic, mitjançant les demandes que s’hi efectuïn; i si un productor veu que hi ha necessitat d’un producte o servei concret, es pot plantejar de produir-lo o oferir-lo la següent campanya”.

En aquest sentit, Miquel Molins ha volgut evidenciar que el comerç electrònic des de la perspectiva d’una llotja virtual conferiria determinats avantatges respecte a una llotja tradicional com ara l’accés d’un comprador/venedor des de qualsevol ordinador, mòbil o qualsevol altre terminal connectat a Internet, el que ampliaria el nombre de compradors que podrien accedir-hi i s’adaptaria a la situació específica d’aquest sector (transparència), la participació d’un mateix comprador en diverses operacions a la vegada (globalització) i la de petits compradors/venedors, atès que no tenen necessitat de desplaçar-se (diversificació), a més de comportar un major coneixement del mercat i dels preus del sector (competitivitat). La llotja virtual serà gestionada des del propi sector, des d’una perspectiva de servei i sense ànim de lucre, per l’Associació Empresarial per a l’Agricultura Ecològica (ae2), entitat que agrupa empreses catalanes que transformen i comercialitzen productes ecològics. “Des de l’administració estem ajudant a posar en marxa aquest projecte llargament demandat i esperat, fins al moment en què la llotja ja pugui funcionar per ella mateixa”, ha remarcat Molins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada