Això de llaurar amb cavall, ruc o
mula, que ja hem vist al Priorat (com a Viticultors Mas d'en Gil, de Bellmunt del Priorat), a Bordeus (com a Pontet Canet) o al la vinya de xarel·lo d'on neix el fantàstic cava Turó d'en Mota de
Sant Sadurní d'Anoia (Recaredo), sembla que va guanyant adeptes. Si bé l'agricultura es
modernitza en molts sectors, la utilització d'animals de tir persisteix i fins
i tot augmenta, especialment en viticultura ecològica, sent França un país
pioner, com es recorda des de Kirios de Adrada de la Ribera del Duero. A les
seves finques, els animals de tir formen part inseparable del cultiu de la
vinya. Utilitzen cavalls i rucs per llaurar les terres situades en vessants o
de difícil accés, entre altres treballs agrícoles. Consideren de "vital
importància" fomentar la tracció animal i fer-la evolucionar. "La
tecnologia no hauria de romandre estàtica, si no respondre a les innovacions i
als nous desafiaments", afirmen. També apunten que "cada vegada més,
les limitacions del foment a la tracció animal són més aviat psicològiques o
socials i no tècniques o econòmiques. És important contrarestar la imatge
antiquada i negativa que ens presenten, perquè les persones considerin la
tracció animal com un opció realista". Així mateix, es manifesta des de
Kirios de Adrada que "el respecte i la bona cura dels animals és
fonamental en les nostres pràctiques agrícoles, considerant-se el seu treball
com una tecnologia renovable que no perjudica el medi ambient i millora la
qualitat de vida del mitjà rural, alhora que és pertinent al món modern".
En el vídeo que acompanya aquest post, a través del següent link o fent click a la imatge superior,
es pot veure a Jesús Lázaro en la pràctica agrícola amb tracció animal, en una finca de vinyes:
http://http://www.youtube.com/watch?v=FAK4TMsTqTg
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada