diumenge, 13 de maig de 2012

El Nun Vinya dels Taus i el QX, els millors xarel•los


El Nun Vinya dels Taus del 2010, d’Enric Soler, es va imposar la nit de divendres passat a la final de les sessions de tast a cegues de xarel·los organitzades a l’Aula de la Vinya i el Vi de Raimon Sadurní, a Sant Pere Molanta (Alt Penedès). Aquest vi que és a punt d’arribar al mercat ja va ser el vi blanc català millor puntuat per Neal Martin a la recent darrera llista de Parker. Divendres passat es va mostrar amb una fusta menys persistent que en anteriors edicions, més elegant, fi i fruitós. La segona plaça del concurs de tast a cegues va ser per al gran dominador de les darreres edicions d’aquesta iniciativa: el QX (Quatre Xarel·los) de l’il·lusionat i il·lusionant projecte de Mas Candí. Aquesta anyada ofereix cacaus, torrats i complexitat. La fusta està molt marcada però és, a la vegada, fresc i presenta una molt bona acidesa. Tant el Nun Vinya dels Taus com el QX del 2010 són grans vins que milloraran, sense cap mena de dubte, durant els pròxims mesos en contacte amb el vidre.
                La tercera plaça, tot i mostrar un nas un pèl desconcertant, va ser per un vi del Massís del Garraf, el Finca Viladellops del 2010 de Marcelo Desvalls. La quarta plaça se la va endur El Fanio 2010 d’Albet i Noya. La cinquena plaça va ser per un vi econòmic, elegant i varietal sense criança: el White d’Heretat Mont-rubí 2010. La sisena posició va ser per al xarel·lo del 2010 de Gramona, que presenta diàfanes notes d’almívar de préssec i és força terpènic per tractar-se de xarel·lo (alguns dels tastadors vam dubtar del fet que sigui un 100% xarel·lo). La setena plaça va ser per a un vi que crec que no va arribar al concurs amb la millor mostra possible. Es tracta d’un vi pel qual confesso una especial devoció: el Clot del Roure 2010 de Marquès de Gelida-L’Alzinar. La mostra tastada divendres passat presentava un caramel de toffee molt marcat. Les notes làctiques predominaven pel damunt de la fruita en un vi que havia quedat guanyador de la semifinal d’aquest concurs. La darrera plaça va ser per a l’Aspriu 2009 de Pardas (una mostra tenia tap i l’altre no estava prou bé).
                Em va agradar força haver estat convidat a participar en aquesta final de tast i veure les ganes i l’entusiasme de força joves amants del vi. Aquest concurs es va iniciar ara fa cinc anys en el marc d’un grup de teatre amateur: Llavor d’Art del Pla del Penedès. L’objectiu és “fer soroll amb el xarel·lo”, com afirma Toni Carbó (Mas Candí) . Els organitzadors d’aquest tast a cegues certifiquen com ha anat millorant sense aturador el xarel·lo penedesenc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada