diumenge, 27 de maig de 2012

Excitants chardonnays i garnatxes, a Viñas del Vero
Sempre són instructius els tasts a cegues. Divendres passat en vaig participar en un de molt interessant al celler Viñas del Vero, on vaig poder gaudir de l’evolució en ampolla dels seus chardonnays (amb criança en fusta i sense) i de les seves singulars garnatxes, plantades a Secastilla, en l’anomenat Somontano d’alçada. Tastos com aquests, que són un veritable luxe, i més tenint en compte la professionalitat i  la gran hospitalitat que obsequien en aquest celler del grup González Byass. Ben poques vegades es té l’oportunitat de participar en tastos com aquest. Al tast hi van participar el director tècnic, l'ernòleg José Ferrer, i el cap de viticultura de Viñas del Vero, José María Ayuso, així com la directora de màrqueting, Amparo Cuéllar, i el gerent de les caves Vilarnau de Sant Sadurní d’Anoia, Damià Deàs. Especial sorpresa em van causar la pervivència dels chardonnays sense fusta de Viñas del Vero. El tast de chardonnays el vam completar amb un excel·lent Avgvstvs (DO Penedès) del 2003 i amb el Marquès d’Alella Allier 2004 (DO Alella). La jornada de tast la vam tancar tastant les experimentacions amb les varietats subirat parent (absolutament singular i interessant per la gran càrrega d’una fruita que recorda plenament el raïm) i xarel·lo (mostres de gran alçada que obren nous horitzonts a aquesta varietat autóctona del Penedès amb criances en roure francès i castanyer) de Vilarnau, un celler on Damià Deàs i Eva Plazas no deixen d’investigar i d’aixecar el nivel.


Tast de chardonnays

Mostra 1: (Viñas del Vero Chardonnay Colección 2011): Molt fruitos, 2011, pinya tropical, un pel carbònic residual per donar més frescura, floral.
Mostra 2: (Viñas del Vero Chardonnay 2010): Menys vivesa, tropicalitat, fruita carnosa de pinyol. Fresc i bona acidesa
Mostra 3: (Viñas del Vero Chardonnay 2001): Estructura i bona evolució, amb notes en nas a cacau  i fruits secs. Paral·lelament presenta, en boca,  notes cítriques i certa vivesa.
Mostra 4: (Viñas del Vero Chardonnay 1991). És el primer que van elaborar, sense fusta, amb vinyes de només tres anys aleshores. Presenta molta mel i cert greix però no molt, fruits secs, orellanes. Es mostra un pèl descarnat i ensenya infusions d'herbes aromàtiques i almívars. És molt interessant, un vi del qual queden ben poques ampolles.
Mostra 5: (Viñas Vero fermentado en barrica 2008. Nota de reducció inicialment. Després surt fruita. És un pèl prim però amb interessants notes cítriques que l'allarguenven boca.
Mostra 6:  (Viñas del Vero fermentado en barrica 2001): Elegant, fruita madura de pinyol, acidesa ben v iva, rodó i mel
Mostra 7:  (Marques d’Alella 2004).  És el vi que més ens desconverta. Presenta notes a Infusió floral i d’herbes aromàtiques molt interessants, fusta ben integrada (roure francès) i un pel licorós. Això sí, li manca volum.
Mostra 8:  (Avgvstvs Chardonnay 2003): Mel, orellanes, préssec en almívar, rodó, almívars, i certa frescura balsámica es combinen en aquest vi extraordinari. També mostra notes xocolatoses. És un gran vi d'una anyada força difícil per la gran calor que va fer el 2003. 

Tast de Secastilla

També molt interessant va ser el tast de les garnatxes d’alçada amb un toc de syrah que formen part del vi de terrer Secastilla. 

Mostra 1: (Viñas del Vero Secastilla 2001): És un vi madur, un pèl alcohòlic però amb una molt interessant acidesa  que mostra que encara té potencialitat per a continuar envelliment
Mostra 2: (Viñas del Vero Chardonnay 2010): Menys vivesa, tropicalitat, fruita carnosa de pinyol. Fresc i bona acidesa
Mostra 3: (Viñas del Vero Secastilla 2002): Estructura amb notes xocolatoses i de fruita en confitura. Aquest vi és més confitadet.
Mostra 4: (Viñas del Vero Secastilla 2008). Madur i fresc a la vegada, marcat per la fusta. És molt concentrat, amb gran extracció de color. És un vi més comercial que l’estil que presenta el del 2001.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada