El canvi de govern a Madrid podria haver accelerat l'inici del procès per a renovar el Consell Regulador del Cava, que presideix Gustau Garcia Guillamet des de setembre del 2001, ara fa gairebé 11 anys. Garcia Guillamet -a la fotografia que acompanya aquest post- va arribar al càrrec amb 64 anys substituint Eduardo Aizpún (Grup Perelada). En principi, el mandat de Garcia Guillamet era només per a quatre anys. El vicerpresident és el vilanoví Pere Albà, qui als 83 anys presideix un Celler de Viticultors de Vilanova que enguany festejarà el seu 50è aniversari. Durant el mandat de Gustau Garcia Guillamet s'ha rellevat Gabriel Giró per Maria Eugènia Puig en el càrrec de secretari general. Segons fonts del sector, el pròxim mes d'octubre podria iniciar-se el procès que culminaria a l'abril del 2013 amb les eleccions. Des del Penedès ja s'han produït certs moviments per encarar el relleu de Garcia Guillamet, qui va arribar al càrrec anunciant que la promoció i la projecció del cava serien uns dels objectius prioritaris del Consell Regulador. D'altra banda, el Consell Regulador del Cava ha anunciat que vol premiar els seus
seguidors que participen activament en la xarxa social Facebook (el perfil oficial) aportant comentaris i
punts de vista a les publicacions del cava i participant en concursos i
esdeveniments. Es premiarà amb un estoig amb quatre caves el fan número 600, i successivament cada 100 usuaris.
El Consell Regulador del Cava, com
es recorda a la seva pàgina web, és un organisme descentralitzat del Ministeri
de Medi Ambient i Medi Rural i Marí. L’integren viticultors, elaboradors i
representants de les comunitats autònomes de la “Regió del Cava” i del
Ministeri. Els seus antecedents es remunten a l’any 1959 quan es van establir
les normes de comerç dels vins escumosos i gasificats, on apareix per primera
vegada el terme CAVA. Posteriorment l'Ordre del Ministeri d'Agricultura de 23
d'abril de 1969 reglamenta els vins escumosos i gasificats i, d’aquesta manera,
queden reconeguts com a designació pròpia els escumosos elaborats pel “sistema
clàssic de fermentació en ampolla i envelliment en cava” i es poden
“caracteritzar els seus productes amb la denominació CAVA”. Aquesta definició
va servir de base per a designar el nom del producte. Quan el Cava va adquirit la categoria de
veqprd, l’Ordre de 14 de novembre de 1991 en va promulgar el Reglament i el seu
Consell Regulador. Va ser l'any 1972
quan es va promulgar l'Ordre Ministerial de 27 de juliol i es va constituir el
Consell Regulador dels Vins Escumosos amb funcionament equiparable al de les
denominacions d'origen. Amb aquesta disposició, el Cava queda subjecte a
normativa pròpia, quant a elaboració, producció i comercialització.
L'adhesió d'Espanya a la UE va
comportar l'equiparació dels vins amb DO a vins de màxima categoria (vqprd).
Abans del Tractat d'Adhesió, el Cava era l'única denominació específica
espanyola que disposava d’una estructura pròpia, idèntica a la de les
denominacions d'origen; la diferència residia en la delimitació de la zona i,
per aquest motiu, a principi de l'any 1986 es va establir la “Regió del Cava”,
que en delimitava la zona de producció. Així, el Cava queda protegit davant la
UE i reconegut com a vi escumós de qualitat produït en una regió determinada
(veqprd).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada