Entre les diverses novetats que Peralada
Comercial va presentar aquest passat mes d’abril al Castell de Peralada davant
d'uns 800 professionals de la restauració destaca l’exclusiu Ex Ex 9, l’últim
vi en afegir-se a la col·lecció d’edicions limitades elaborades a partir dels
millors èxits de l’àrea d’i+D del celler. En aquest cas es tracta de només
1.932 ampolles d’una combinació molt singular de dues collites diferents (50%
2010 i 50% 2011) que sortirà a la venda properament. La sangiovese i la nero d’avola
es combinen a la perfecció en un vinàs (un PVP d’uns 50 euros) emocionant i vibrant.
És intens en nas, amb notes a canyella/llorer i amb una especial acidesa i càrrega
cítica (llimona) que el fan llarg i, molt probablement, capaç d’envellir molt dignament.
És elegant i excitant i, a la vegada, força diferent dels registres del vi català. No es noten els seus 14,5º i la integració de la fusta és sutil i brillant. El 50% de l'anyada 2010 es va criar durant 15 mesos en bótes de roure francès de Tronçais, i el
50% restant, de l'anyda 2011, va tenir tres mesos de criançaa en roure francès,
també de Tronçais. Vaig tenir la sort de tastar-lo aquest diumenge al recomanadíssim restaurant Els Tallers de Siurana, compartint taula amb René Barbier i Isabelle Meyer i amb Àlex Torio i Empar Moliner.
És, sens dubte, l’Ex Ex de l’enòleg vallenc Delfí Sanahuja que més m’ha sorprès. Des de Castell
Perelada afirmen que la col·leccio Ex Ex és “l’essència de l’Empordà”. Cada
any, els enòlegs de Castell Peralada, segons s’afirma des del celler, elaboren
petites quantitats de molts vins diferents amb els quals estudien la influència
de factors com ara la maduresa del raïm el moment de la recol·lecció, el tipus
de terreny, el reg, l’exposició solar... Amb aquest objectiu, compten amb una
parcel·la de vinya destinada a l’experimentació (una hectàrea ubicada a la finca La Garriga) i un celler de
microvinificació que es va posar en marxa l'any 1992. Entre tots aquests vins, els millors passen a formar part de
la col·lecció Ex Ex: Experiències
Excepcionals d’edicions limitadíssimes. Són vins que es distribueixen en caixa de fusta amb un llibret on s’expliquen tots els detalls de la seva elaboració. Aprofito aquest post per solidaritzar-me amb tots els ciutadans de l'Empordà en aquests moments tan tristos. Aquest dilluns els efectes dels focs s'han deixat notar, fins i tot, a Vilanova i la Geltrú.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada