dilluns, 23 de juliol de 2012

La més singular Experiència Excepcional




Entre les diverses novetats que Peralada Comercial va presentar aquest passat mes d’abril al Castell de Peralada davant d'uns 800 professionals de la restauració destaca l’exclusiu Ex Ex 9, l’últim vi en afegir-se a la col·lecció d’edicions limitades elaborades a partir dels millors èxits de l’àrea d’i+D del celler. En aquest cas es tracta de només 1.932 ampolles d’una combinació molt singular de dues collites diferents (50% 2010 i 50% 2011) que sortirà a la venda properament. La sangiovese i la nero d’avola es combinen a la perfecció en un vinàs (un PVP d’uns 50 euros) emocionant i vibrant. És intens en nas, amb notes a canyella/llorer i amb una especial acidesa i càrrega cítica (llimona) que el fan llarg i, molt probablement, capaç d’envellir molt dignament. És elegant i excitant i, a la vegada, força diferent dels registres del vi català. No es noten els seus 14,5º i la integració de la fusta és sutil i brillant. El 50% de l'anyada 2010 es va criar durant 15 mesos en bótes de roure francès de Tronçais, i el 50% restant, de l'anyda 2011, va tenir tres mesos de criançaa en roure francès, també de Tronçais. Vaig tenir la sort de tastar-lo aquest diumenge al recomanadíssim restaurant Els Tallers de Siurana, compartint taula amb René Barbier i Isabelle Meyer i amb Àlex Torio i Empar Moliner.
 És, sens dubte, l’Ex Ex de l’enòleg vallenc Delfí Sanahuja que més m’ha sorprès. Des de Castell Perelada afirmen que la col·leccio Ex Ex és “l’essència de l’Empordà”. Cada any, els enòlegs de Castell Peralada, segons s’afirma des del celler, elaboren petites quantitats de molts vins diferents amb els quals estudien la influència de factors com ara la maduresa del raïm el moment de la recol·lecció, el tipus de terreny, el reg, l’exposició solar... Amb aquest objectiu, compten amb una parcel·la de vinya destinada a l’experimentació (una hectàrea ubicada a la finca La Garriga) i un celler de microvinificació que es va posar en marxa l'any 1992. Entre tots aquests vins, els millors passen a formar part de la col·lecció Ex Ex: Experiències Excepcionals d’edicions limitadíssimes. Són vins que es distribueixen en caixa de fusta amb un llibret on s’expliquen tots els detalls de la seva elaboració. Aprofito aquest post per solidaritzar-me amb tots els ciutadans de l'Empordà en aquests moments tan tristos. Aquest dilluns els efectes dels focs s'han deixat notar, fins i tot, a Vilanova i la Geltrú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada