La Denominació d’Origen Montsant celebrarà
dissabte (19h, sala polivalent de Marçà), l’acte institucional per commemorar
el seu 10è aniversari. L’acte està pensat per “agrair l’excel·lent tasca de
totes aquelles persones, cellers i institucions que, dia a dia en aquests 10
anys, han fet possible que la DO creixés i assolís el grau de reconeixement que
avui ostenta”. Des del Condell Regulador de la DO Montsant, també s’apunta que “de
la mateixa manera que els vins de la DO són testimonis de la terra on
s’elaboren, aquesta celebració vol ser també fidel a un territori i una gent
sense els quals la trajectòria de la DO Montsant no hagués estat la mateixa”. A
l’acte hi assistiran el president de la Dipuatació de Tarragona, Josep Poblet;
el director dels serveis territorials del DAAM de la Generalitat a Tarragona,
Anton Ballvé, i el president del Consell Comarcal del Priorat, Cèsar López. A
banda dels parlaments de les autoritats, i del president de la DO Montsant,
Jaume Domènech, en el transcurs de l’acte és lliurarà un placa de ceràmica als
cellers de Montsant i una bandera a tots els ajuntaments que es troben
integrats a la DO. També es presentaran les 10 ampolles que l’artista falsetana
Marina Capdevila ha pintat per a l’ocasió, cada una d’aquestes fent honor als
trets que han marcat i definit la filosofia de la DO Montsant en aquests 10
anys. S’han copsat conceptes com la qualitat, l’autenticitat, la modernitat, la
tradició, l’esforç, la internacionalització o la vinculació amb el pasiatge,
per citar-ne alguns exemples, que han acompanyat la DO des del seu naixement i
que ho seguiran fent en el futur. L’acte es clourà amb un actuació musical i
una degustació de productes de qualitat, acompanyats del vi de Montsant. A continuació us adjunto el document amb el qual el Consell Regulador de la DO Montsant fa repàs de la trajectòria d'aquesta encara emergent denominació d'origen:
MONTSANT, LA DO MÉS JOVE ES FA GRAN
Nascuda a finals del 2001, celebra el proper dissabte 14 de juliol l’acte del 10è aniversari
La
DO Montsant, la denominació d’origen vitivinícola més jove de
Catalunya, és fa gran. Nascuda a finals del 2001, s’ha anat guanyant el
reconeixement arreu del món gràcies a la qualitat d’uns vins que
s’identifiquen amb el territori on han estat elaborats. De fet, la
llavor que va motivar la creació d’aquesta DO va ser el convenciment que
els vins elaborats en l’antiga DO Tarragona subzona Falset gaudien
d’uns trets distintius que els feien mereixedors d’una DO pròpia.
D’aquesta
manera naixia la DO Montsant, integrada per 17 pobles- tots, excepte
Darmós i La Serra d’Almos, al Priorat- des dels quals es visible la
imponent serra que s’alça majestuosa al nord i que dóna nom a la DO, la
Serra de Montsant.
D’ençà del seu naixement, la DO Montsant ha
anat a més. De la quinzena de cellers que aplegava en els seus inicis ha
passat a la seixantena, sense comptar les empreses comercialitzadores,
aquelles que sense tenir celler propi utilitzen les instal·lacions d’un
celler per elaborar-hi el seu vi. Més enllà d’aquest creixement, però,
el més significatiu per a Jaume Domènech, president de la DO Montsant,
és que “durant aquests 10 anys, des dels petits cellers fins a les grans
cooperatives, s’ha estat fidel a una filosofia basada en l’excel·lència
del producte, i en la identificació amb aquest territori”. Això
evidencia, segons Domènech, “la maduresa dels nostres cellers, que al
llarg d’aquests anys han estat capaços de treure el màxim partit a
varietats autòctones com la garnatxa i la carinyena, que juntament amb
el clima i els sòls del Montsant, acaben configurant uns vins
extraordinaris”.
Aquesta aposta per la qualitat que la DO va fer
en el seu dia va ser ràpidament reconeguda per la premsa especialitzada.
Wine Spectator, una de les publicacions de referència la va qualificar
de “gran descobriment”, mentre que The Seattle Times parlava de Montsant
com “un valor a l’alça”. A més, la revista The Wine Review hi insistia
posant un nou concepte sobre la taula, el preu. En un dels seus articles
s’hi llegia que “en el cas de la DO Montsant, si a la qualitat dels
seus vins hi sumem els preus excel·lents, ens trobem davant d’una gran
descoberta, sense cap mena de dubte”. Aquests elogis són ara una
constant i, de fet, els Montsant es troben en les posicions de privilegi
de guies com la Llista Parker, La Guía Peñín o la Guia de Vins de
Catalunya, i de premis com els Decanter World Wine Awards o els atorgats
al Berliner Wine Trophy, per citar-ne alguns exemples.
Montsant, una DO Internacional
La
bona acceptació dels seus vins en els darrers 10 anys l’ha convertit en
una DO internacional. Si abans ens referíem al reconeixement entre la
crítica, cal fer un esment ara a l’excel·lent acollida entre els
paladars del món. Prop del 70% dels vins de la DO Montsant s’exporten,
amb Alemanya, Estats Units, Suïssa, França i països nòrdics com a
principals destins. Amb tot, també és cert que els cellers de Montsant
comencen a posicionar-se en mercats emergents, com el Brasil i la Xina.
És
precisament aquesta internacionalització la que ha permès els cellers
de Montsant fer front amb èxit a la crisi econòmica. En un context com
l’actual, la DO Montsant ha encadenat 3 anys consecutius augmentat
vendes, fins a col·locar en els mercats més de 5 milions d’ampolles de
vi. D’aquests, com comentàvem, la majoria fóra de l’Estat; la resta,
prop del 25%, a Catalunya.
No tot és vi
Durant els
seus 10 anys de vida la DO Montsant ha recolzat aquelles iniciatives en
pro de la defensa del seu territori i del seu paisatge, posicionant-se
en contra, per exemple, de la massificació eòlica. Segons Jaume
Domènech, “defensem el territori perquè el considerem un tret
identitari”.
Sabedora del pes cultural del paisatge i de la
voluntat de viure de l’agricultura de qualitat, la DO Montsant és avui
una de les entitats, que sota el paraigua de Prioritat, han assumit la
tasca de dur a bon port la candidatura del paisatge prioratí a Patrimoni
Mundial de la UNESCO, en la categoria de paisatge agrari de la muntanya
mediterrània. I és que només cal donar-se un tomp pel territori de la
DO Montsant per adonar-se de la convivència i la integració dels cultius
amb el paisatge de la comarca, un cupatge de l’activitat humana i
l’entorn natural.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada