dimarts, 3 de juliol del 2012

El Parlament de Catalunya s’adhereix a l’Any Internacional de les Cooperatives




La Mesa del Parlament de Catalunya té previst presentar, aquest dijous 5 de juliol, la Declaració de suport a l’Any Internacional de les Cooperatives, la qual ha estat elaborada, de manera consensuada, entre les formacions que configuren el Parlament. Per la Confederació de Cooperatives de Catalunya, impulsora de la declaració, però principalment per a totes les cooperatives que constitueixen el teixit empresarial i cooperatiu de Catalunya, és “valuós i important que el Parlament, com a representant del poble de Catalunya, reconegui la feina de les cooperatives i se sumi a la proclamació de l’Any Internacional de les Cooperatives, promoguda per aquest 2012 per part de l’ONU”. La resposta del Parlament de Catalunya, pel moviment cooperatiu, resulta doblement encoratjadora, ja que la lectura de la Declaració coincideix en vigílies de la celebració del 90è Dia Internacional de les Cooperatives, que promou l’Aliança Cooperativa Internacional des de 1923 i se celebra el primer dissabte de juliol.
 Des de fa més de 170 anys, el model d’empresa cooperativa, model d’autogestió i autoregulació empresarial basat en la democràcia i la participació, és present, tant a Catalunya com arreu del món.  Ha plogut molt des que el 1840 nasqué a Barcelona la primera cooperativa de Catalunya i l’estat espanyol; tanmateix, els valors i principis d’aquest model d’empresa mantenen l’essència del primer dia, tot i les adequacions que al llarg dels anys s’han realitzat, en funció del moment històric viscut.
 Avui, les 300 cooperatives més grans del món tenen un volum de negocis consolidat d’1,6 trilions de dòlars, equivalent al PIB de la novena economia mundial. Les cooperatives han creat 100 milions de llocs de treball en tot el món i la majoria de les principals cooperatives consten regularment entre les 100 millors empreses on treballar de la llista que publica Fortune. A Catalunya, segons dades del Ministeri de Treball i Seguretat Social, al mes de març hi ha 4.924 Cooperatives que aporten el 4,5% del PIB català. Són empreses dinàmiques, modernes i innovadores, presents arreu del territori de Catalunya i moltes referents en el seu sector d’activitat.
A banda del Parlament de Catalunya, les Corts del País Valencià i el Parlament de les Illes Balears, així com el Congrés de Diputats de l’Estat espanyol i el Govern Basc també han aprovat mocions de suport similars; alhora que, també ho estan fent altres cambres d’arreu del món, com per exemple Argentina, Estats Units, el Canadà, Anglaterra i Escòcia, entre d’altres. A més, a Catalunya, una trentena de consistoris, entre ajuntaments i consells comarcals, s’han sumat a l’Any Internacional a través de mocions de soport als models d’empresa cooperativa, alhora que posen en relleu l’aportació d’eines i recursos que afavoreixin el naixement i consolidació de cooperatives en llurs territoris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada