El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca,
Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya (DAAM) ha concedit a
la Cooperativa Falset Marçà i la Fundació del Parc Tenològic del Vi, VITEC, un
ajut per a la redacció d’un projecte d’R+D+i. La finalitat d’aquesta línia
d’ajuts, finançada amb fons europeus, és “facilitar que les empreses del món
agrícola treballin conjuntament amb centres de recerca ubicats a Catalunya en
la definició de protocols de treball a partir dels quals puguin sorgir
projectes de recerca, desenvolupament i/o d’innovació en els seus àmbits i
poder concórrer a ajuts de major envergadura”. La Cooperativa Falset Marçà i VITEC van
sol·licitar plegats l’ajut per a la realització d’una metodologia d’auditoria
energètica específica per cellers. El pressupost del projecte és de 12.000
euros, amb un ajut en forma de subvenció del 70%, cofinançat pel Fons Europeu
Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i pel DAAM. L’estudi respon a la
problemàtica que actualment tenen els cellers elaboradors, especialment els més
petits i les cooperatives a l’hora de fer front als costos derivats de la
implantació de sistemes que permetin reduir l’impacte ambiental derivat de la
seva activitat. L’estudi avaluarà els consums energètics de la Cooperativa
Falset Marçà a fi de poder reduir-los mitjançant l’optimització dels processos
enològics, recomanacions de bones pràctiques d’operació i la possible
substitució d’algun dels equipaments per altres de més eficients.
Actualment s’està acabant de recollir tota la
informació necessària i s’està analitzant la situació actual i l’evolució
històrica en consums energètics, aigua i gasoil a partir de les dades de
2009-2011 i parcialment les del present 2012 En una primera etapa, un cop analitzats,
s’establiran i es proposaran, per una banda, una sèrie de bones pràctiques de
treball per aconseguir una major eficiència amb el consegüent estalvi energètic
a les instal·lacions de la Cooperativa, i es permetrà conèixer si la
disposició, dimensionament i tecnologia dels equips és l’adient. En una segona
fase s’investigaran diferents vies d’estalvi energètic: disposició i
dimensionat dels equips, estat de la tecnologia i es presentaran una sèrie de
tecnologies i processos alternatius més eficients amb el seu corresponent
anàlisi econòmic d’estalvi energètic i d’amortització. A finals de juliol
estarà redactat el protocol tècnic definitiu que caldrà exposar al Departament
d’Agricultura. També s’hauran de presentar a la Generalitat les primeres
indicacions de l’estat d’eficiència de la Cooperativa Falset Marçà fruit de
l’anàlisi de les dades facilitades. Més endavant i coincidint amb la verema,
que és el punt més alt de despesa energètica, es realitzaran una sèrie de
mesures in situ en paral·lel als diferents processos de vinificació enfocats a
determinar els consums reals de cadascun dels equips que intervenen i analitzar
les desviacions respecte als valors teòrics de fàbrica. Això permetrà obtenir
una fotografia de despesa energètica acurada de cada etapa del procés i serà el
punt de partida per optimitzar-les o bé per a cercar alternatives més eficients
a mercat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada