El Centre d'Interpretació del Cava de Sant Sadurní d'Anoia (CIC Fassina) ja és una realitat en el seu conjunt. I és que aquest dimarts al vespre es va inaugurar la segona fase d'aquest centre, que acull el celler gran i la cava i que ha completat aquest equipament cultural i turístic, ubicat a l'emblemàtic edifici de la Fassina de Can Guineu, al cèntric carrer Hospital de Sant Sadurní. A partir d'ara, doncs, el Centre ja està obert en la seva totalitat, ja que fins ara només funcionava la primera fase, inaugurada el mes d'octubre de l'any passat. I si fins ara es podia reviure la festa de la Fil·loxera, gaudir d'un documental en 3D i experimentar la realitat augmentada, la segona fase del centre proporciona al visitant un apassionant viatge àudiovisual pels quatre elements, els colors i el consum de la beguda estrella, el cava, en uns espais suggerents i evocadors. Més d'un centenar de persones, entre alcaldes i regidors de la comarca, consellers comarcals, diputats, representants d'entitats i comerços entre d'altres i el consistori de Sant Sadurní en ple, van acompanyar en aquest acte d'inauguració a l'alcalde de la vila, Josep Maria Ribas; el regidor de Turisme, Jep Bargalló, i el subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo Reyes, el qual va assistir en representació del govern de l'Estat, que per mitjà del Ministeri de Cultura va aportar una subvenció de 450.000 euros que han contribuït a fer possible aquest ambiciós projecte. Tots ells van tenir paraules d'agraïment a totes les persones que han fet possible el CIC Fassina, començant per l'anterior govern, encapçalat per l'alcalde Joan Amat, com a impulsor d'un projecte que va obrir parcialment les portes fa 9 mesos i que ja ha rebut més de 5.000 visitants. L'alcalde sadurninenc va voler reivindicar el valor de la paraula 'inauguracio' en temps de crisi i el regidor de Turisme, Jep Bargalló, va demanar, trencant el protocol, un sentit aplaudiment per totes aquestes persones que han fet possible La Fassina
La casa de tots els amants del cava
L'objectiu del Centre d'Interpretació del Cava, a banda de ser un equipament cultural i turístic de primer ordre, és, segons l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, “la dinamització de la zona i la promoció econòmica de Sant Sadurní, a banda de contribuir a que la marca Enoturisme Penedès es converteixi en la primera destinació de turisme enològic de l'estat espanyol”. S'afegeix que la intenció és que es converteixi en un punt de trobada per activitats diverses, des d'actes culturals, maridatges, presentació de productes, tallers infantils... incloent-hi actes privats que ajudin a amortitzar la inversió i en un reclam turístic. Segons Jep Bargalló, regidor de Turisme: “En sortir del CIC el visitant ha de voler menjar-se aquest poble i aquest paisatge penedesenc. El repte ara comença. Avui obrim tot el Centre d'interpretació del cava i ara comença la feina de veritat. Cal omplir aquest Centre d'Interpretació del Cava de música, d'art i sobretot de passió, cal omplir-la de visitants”. El mateix regidor va explicar que els quatre eixos fonamentals del centre han de ser la projecció i activació econòmica del municipi, la valoració patrimonial i sobretot, el fet d'establir complicitats amb tots els agents de la zona, per potenciar la marca Enoturisme Penedès i la Marca Costa Barcelona: 'Cal fer de cada aliança una eina de treball”'.
Impuls econòmic
Paral·lelament a l'obertura completa del Centre, s'ha estat treballant intensament per desenvolupar tot un seguit d'accions comunicatives que permetin donar a conèixer al món el CIC Fassina, alhora que es treballa amb Diputació de Barcelona en un Pla de Màrqueting, ja que segons l'alcalde, “ara el repte és fer funcionar aquest equipament”, amb el qual, segons va reconèixer, van ser una mica crítics quan estaven a l'oposició: “Estem davant d'un equipament, el de la Fassina de Sant Sadurní, d'un cost de 4.241.000 euros i aquesta era en aquell cas la nostra crítica, i per això ara mateix estem treballant ja amb Diputació de Barcelona en l'elaboració d'un pla de màrqueting turístic de Sant Sadurní ambiciós que ens permeti treure el màxim partit d'aquest magnífic equipament que ha de completar un pla de viabilitat”. Ribas va destacar que “el Centre ha d'erigir-se en un element útil per la vila, motor econòmic de Sant Sadurní, un equipament que no només és bonic, sinó també un centre de referència per Sant Sadurní i pel Penedès”. En aquest sentit també es va manifestar el subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo Reyes, que va voler destacar el compromís de l'Estat amb la cultura i el turisme i es va mostrar satisfet amb la recuperació d'elements patrimonials com la Fassina. Ablanedo va reivindicar el potencial de la comarca de l'Alt Penedès en el reclam de turisme de qualitat, ja que la comarca pot oferir patrimoni cultural, gastronòmic i sobretot la cultura vitivinícola i enològica, un dels principals atractius : “Aquesta comarca té un ventall de possibilitats que molt poques comarques del món poden oferir, això s'ha de vendre, això s'ha de promocionar i s'ha, sobretot, de publicitar per les administracions públiques”.
L'alcalde va acabar demanant la col·laboració dels comerciants i cavistes de la vila “per fer créixer entre tots Sant Sadurní”, i en uns moments en què “la inversió pública és cada vegada menys viable i cal posar-hi imaginació entre tots” va destacar projectes com el futur museu de la Xocolata que obrirà aviat l'empresa Simon. “A la Fassina tenim una oportunitat, en plena crisi, disposem d'un equipament magnífic que ens pot permetre impulsar una cosa que encara està a les beceroles, com és el turisme, un turisme de qualitat, de caire cultural i gastronòmic, que té molt de potencial a Sant Sadurní”, va manifesrtar l'alcalde.
Les obres de la segona fase
La intervenció d'obra al celler de la Fassina de Can Guineu ha estat minimalista, ja que s'ha pensat com una sala el més polivalent possible, diàfana, oberta, en què es puguin fer activitats de tot tipus. La intervenció museística d'aquesta segona fase l'ha executat l'empresa Transversal, que va ser escollida per procés negociat. El 70 o 80 per cent de l'obra que s'hi ha fet ha estat centrada en les instal·lacions, les quals passen gairebé desapercebudes. Les més importants són la climatització d'un espai tan gran i fred, fet pel qual s'ha escollit un sistema d'impulsió d'aire, que és ràpid i eficient, així com el disseny de la il·luminació, constituïda a base de llums incandescents, per tal que siguin versàtils i adaptables als elements museogràfics i a cada esdeveniment que hi pugui tenir lloc. Pel que fa a l'obra de paleta, s'ha instal·lat un paviment a sobre de l'existent que pot suportar molt de pes, com ara vehicles per transportar material o escenaris per a actes diversos i s'ha ordenat l'accés al celler per carrer Sant Pere, per quan s'hagi d'utilitzar la sala polivalent per actes públics o privats aliens al Centre d'Interpretació.
Algunes xifres
Actualment s'han invertit al Centre d'Interpretació del Cava uns cinc milions d'euros, que inclouen la compra de l'edifici de La Fassina, que va tenir lloc el 2004 i que ocupa una superfície d'uns 1200 metres quadrats.. De la subvenció del Ministeri de Cultura, de 450.000 euros, 200.000 anaven per la part museística i 250.000 per la fase d'obra. El centre està dimensionat per arribar a acollir entre quinze i vint mil visitants l'any i serà a partir d'ara que es durà a terme una intensa tasca per donar-lo a conèixer.
Una mica d'història i recorregut pel Centre
El cap de setmana del 7 al 9 d’octubre de 2011, coincidint amb la 15a edició del Cavatast, l’Ajuntament de Sant Sadurní va obrir al públic l primera Fase del Centre d’Interpretació del Cava, executat per l'empresa Molinare SAU. L'Ajuntament va comprar la Fassina el 2004 als seus antics propietaris, descendents de Marc Mir, un dels anomenats Set Savis de Grècia, el grup de viticultors i propietaris sadurninencs que el 1887 va trobar el remei per lluitar contra la temible Fil·loxera. L'edifici de la Fassina de Can Guineu data de 1814 i es va construir amb la finalitat d'elaborar aiguardents que majoritàriament eren exportats a Amèrica. El visitant podrà fer un recorregut pel Centre d'Interpretació del Cava d’una durada que pot oscil·lar entre una hora i una hora i mitja, en funció de l’interès que tingui en aprofundir en els continguts proposats. L’entrada és per l’Oficina de Turisme de Sant Sadurní. El conjunt de la decoració escollida està pensada pel lluïment i la contemplació dels elements arquitectònics d’aquest singular edifici. Precisament, el recorregut s’inicia amb dues taules interactives, de sis pantalles cadascuna, amb un contingut divulgatiu sobre el propi edifici de la Fassina de can Guineu. Enmig de les dues taules, hi ha un element lúdic sobre la fil·loxera. Es tracta d’un joc en el qual, mitjançant la realitat augmentada, el visitant podrà tenir a les mans les diferents fases de l’insecte que va matar totes les vinyes del Penedès. També hi ha una sala de projecció que permet visionar un vídeo en tres dimensions dedicat al cava i als sentits i per veure'l l’espectador s'ha de posar les ulleres que li donaran amb l’entrada. Un cop finalitzada aquesta projecció, i de manera sincronitzada, en la sala de grans dimensions on antigament s’elaborava l’aiguardent, comença una nova projecció dedicada a la Festa de la Fil·loxera.
Espectacle sensorial
El recorregut, que s'acabava aquí en aquesta primera fase, continua ara tot sortint al pati i baixant cap a la Sala del Celler, Gòtic industrial, de magnífic arquitectura, on el visitant es veurà embolcallat per projeccions a les parets, que el transportaran a les vinyes i el faran entrar en contacte amb el sol, la terra, l'aire i l'aigua, els elements que fan possible que el fruit del cep pugui arribar a transformar-se un producte amb tants matisos com el cava. Per acabar, es convidarà la gent a reflexionar sobre les situacions en què es beu el cava, fent un recorregut per l'evolució del consum des dels anys vint fins a l'actualitat. La idea de tot el centre és fer que el públic participi de l'espectacle i, a banda d'adquirir nous coneixements, recordi l'experiència de la visita. Un cop acabat l'àudiovisual, se'ns convida a tornar a pujar al nivell de la planta baixa de l'edifici, on abans de sortir podrem demanar informació turística del territori i, si volem, tastar una copa de cava.
La casa de tots els amants del cava
L'objectiu del Centre d'Interpretació del Cava, a banda de ser un equipament cultural i turístic de primer ordre, és, segons l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, “la dinamització de la zona i la promoció econòmica de Sant Sadurní, a banda de contribuir a que la marca Enoturisme Penedès es converteixi en la primera destinació de turisme enològic de l'estat espanyol”. S'afegeix que la intenció és que es converteixi en un punt de trobada per activitats diverses, des d'actes culturals, maridatges, presentació de productes, tallers infantils... incloent-hi actes privats que ajudin a amortitzar la inversió i en un reclam turístic. Segons Jep Bargalló, regidor de Turisme: “En sortir del CIC el visitant ha de voler menjar-se aquest poble i aquest paisatge penedesenc. El repte ara comença. Avui obrim tot el Centre d'interpretació del cava i ara comença la feina de veritat. Cal omplir aquest Centre d'Interpretació del Cava de música, d'art i sobretot de passió, cal omplir-la de visitants”. El mateix regidor va explicar que els quatre eixos fonamentals del centre han de ser la projecció i activació econòmica del municipi, la valoració patrimonial i sobretot, el fet d'establir complicitats amb tots els agents de la zona, per potenciar la marca Enoturisme Penedès i la Marca Costa Barcelona: 'Cal fer de cada aliança una eina de treball”'.
Impuls econòmic
Paral·lelament a l'obertura completa del Centre, s'ha estat treballant intensament per desenvolupar tot un seguit d'accions comunicatives que permetin donar a conèixer al món el CIC Fassina, alhora que es treballa amb Diputació de Barcelona en un Pla de Màrqueting, ja que segons l'alcalde, “ara el repte és fer funcionar aquest equipament”, amb el qual, segons va reconèixer, van ser una mica crítics quan estaven a l'oposició: “Estem davant d'un equipament, el de la Fassina de Sant Sadurní, d'un cost de 4.241.000 euros i aquesta era en aquell cas la nostra crítica, i per això ara mateix estem treballant ja amb Diputació de Barcelona en l'elaboració d'un pla de màrqueting turístic de Sant Sadurní ambiciós que ens permeti treure el màxim partit d'aquest magnífic equipament que ha de completar un pla de viabilitat”. Ribas va destacar que “el Centre ha d'erigir-se en un element útil per la vila, motor econòmic de Sant Sadurní, un equipament que no només és bonic, sinó també un centre de referència per Sant Sadurní i pel Penedès”. En aquest sentit també es va manifestar el subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo Reyes, que va voler destacar el compromís de l'Estat amb la cultura i el turisme i es va mostrar satisfet amb la recuperació d'elements patrimonials com la Fassina. Ablanedo va reivindicar el potencial de la comarca de l'Alt Penedès en el reclam de turisme de qualitat, ja que la comarca pot oferir patrimoni cultural, gastronòmic i sobretot la cultura vitivinícola i enològica, un dels principals atractius : “Aquesta comarca té un ventall de possibilitats que molt poques comarques del món poden oferir, això s'ha de vendre, això s'ha de promocionar i s'ha, sobretot, de publicitar per les administracions públiques”.
L'alcalde va acabar demanant la col·laboració dels comerciants i cavistes de la vila “per fer créixer entre tots Sant Sadurní”, i en uns moments en què “la inversió pública és cada vegada menys viable i cal posar-hi imaginació entre tots” va destacar projectes com el futur museu de la Xocolata que obrirà aviat l'empresa Simon. “A la Fassina tenim una oportunitat, en plena crisi, disposem d'un equipament magnífic que ens pot permetre impulsar una cosa que encara està a les beceroles, com és el turisme, un turisme de qualitat, de caire cultural i gastronòmic, que té molt de potencial a Sant Sadurní”, va manifesrtar l'alcalde.
Les obres de la segona fase
La intervenció d'obra al celler de la Fassina de Can Guineu ha estat minimalista, ja que s'ha pensat com una sala el més polivalent possible, diàfana, oberta, en què es puguin fer activitats de tot tipus. La intervenció museística d'aquesta segona fase l'ha executat l'empresa Transversal, que va ser escollida per procés negociat. El 70 o 80 per cent de l'obra que s'hi ha fet ha estat centrada en les instal·lacions, les quals passen gairebé desapercebudes. Les més importants són la climatització d'un espai tan gran i fred, fet pel qual s'ha escollit un sistema d'impulsió d'aire, que és ràpid i eficient, així com el disseny de la il·luminació, constituïda a base de llums incandescents, per tal que siguin versàtils i adaptables als elements museogràfics i a cada esdeveniment que hi pugui tenir lloc. Pel que fa a l'obra de paleta, s'ha instal·lat un paviment a sobre de l'existent que pot suportar molt de pes, com ara vehicles per transportar material o escenaris per a actes diversos i s'ha ordenat l'accés al celler per carrer Sant Pere, per quan s'hagi d'utilitzar la sala polivalent per actes públics o privats aliens al Centre d'Interpretació.
Algunes xifres
Actualment s'han invertit al Centre d'Interpretació del Cava uns cinc milions d'euros, que inclouen la compra de l'edifici de La Fassina, que va tenir lloc el 2004 i que ocupa una superfície d'uns 1200 metres quadrats.. De la subvenció del Ministeri de Cultura, de 450.000 euros, 200.000 anaven per la part museística i 250.000 per la fase d'obra. El centre està dimensionat per arribar a acollir entre quinze i vint mil visitants l'any i serà a partir d'ara que es durà a terme una intensa tasca per donar-lo a conèixer.
Una mica d'història i recorregut pel Centre
El cap de setmana del 7 al 9 d’octubre de 2011, coincidint amb la 15a edició del Cavatast, l’Ajuntament de Sant Sadurní va obrir al públic l primera Fase del Centre d’Interpretació del Cava, executat per l'empresa Molinare SAU. L'Ajuntament va comprar la Fassina el 2004 als seus antics propietaris, descendents de Marc Mir, un dels anomenats Set Savis de Grècia, el grup de viticultors i propietaris sadurninencs que el 1887 va trobar el remei per lluitar contra la temible Fil·loxera. L'edifici de la Fassina de Can Guineu data de 1814 i es va construir amb la finalitat d'elaborar aiguardents que majoritàriament eren exportats a Amèrica. El visitant podrà fer un recorregut pel Centre d'Interpretació del Cava d’una durada que pot oscil·lar entre una hora i una hora i mitja, en funció de l’interès que tingui en aprofundir en els continguts proposats. L’entrada és per l’Oficina de Turisme de Sant Sadurní. El conjunt de la decoració escollida està pensada pel lluïment i la contemplació dels elements arquitectònics d’aquest singular edifici. Precisament, el recorregut s’inicia amb dues taules interactives, de sis pantalles cadascuna, amb un contingut divulgatiu sobre el propi edifici de la Fassina de can Guineu. Enmig de les dues taules, hi ha un element lúdic sobre la fil·loxera. Es tracta d’un joc en el qual, mitjançant la realitat augmentada, el visitant podrà tenir a les mans les diferents fases de l’insecte que va matar totes les vinyes del Penedès. També hi ha una sala de projecció que permet visionar un vídeo en tres dimensions dedicat al cava i als sentits i per veure'l l’espectador s'ha de posar les ulleres que li donaran amb l’entrada. Un cop finalitzada aquesta projecció, i de manera sincronitzada, en la sala de grans dimensions on antigament s’elaborava l’aiguardent, comença una nova projecció dedicada a la Festa de la Fil·loxera.
Espectacle sensorial
El recorregut, que s'acabava aquí en aquesta primera fase, continua ara tot sortint al pati i baixant cap a la Sala del Celler, Gòtic industrial, de magnífic arquitectura, on el visitant es veurà embolcallat per projeccions a les parets, que el transportaran a les vinyes i el faran entrar en contacte amb el sol, la terra, l'aire i l'aigua, els elements que fan possible que el fruit del cep pugui arribar a transformar-se un producte amb tants matisos com el cava. Per acabar, es convidarà la gent a reflexionar sobre les situacions en què es beu el cava, fent un recorregut per l'evolució del consum des dels anys vint fins a l'actualitat. La idea de tot el centre és fer que el públic participi de l'espectacle i, a banda d'adquirir nous coneixements, recordi l'experiència de la visita. Un cop acabat l'àudiovisual, se'ns convida a tornar a pujar al nivell de la planta baixa de l'edifici, on abans de sortir podrem demanar informació turística del territori i, si volem, tastar una copa de cava.
La subvenció estatal és de 2.700.000 EUROS (no 450.000).
ResponEliminaConscient que aquesta qüestió ha pogut "provocar confusió", l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia ha manifestat que els 450.000 euros que han esmentat que ha aportat el Govern eren de la segona fase del CIC Fassina. En conjunt, doncs, els números són els següents:
EliminaCostos arrodonits de la Fassina: 4.200.000 euros
Finançament:
1.050.000 euros Mn. De Cultura
170.000 euors PUOSC
1.650.000 FEIL + FEOS
1.350.000 Ajuntament