Jaume Gramona va reaccionar ahir a la nit de forma contundent en defensa del cava arran del discurs de Josep Maria Albet durant el lliurament de premis de la 46ena edició del Concurs de Vins de Qualitat de la DO Penedès. Albet considera que Gramona no va acabar d'entendre la seva intervenció, i que "es va col·lapsar en algun punt sense escoltar tot el contingut, allò que se'n
 diu treure de context". Albet explica que va voler reflexar, precissament, "els canvis que han fet
 molts elaboradors i viticultors, i que encara han de fer alguns 
altres, elaborant i conreant el cava amb un criteri i el Penedès amb 
un altre", la qual cosa "ens està portant a elaborar uns vins amb molta més ànima,
 molta més expressió i que transmeten sensacions més autèntiques". Gramona, en una reacció exagerada, va agafar el micròfon de forma inesperada davant la perplexitat de bona part dels assistents per fer una encesa defensa del cava quan Albet, que també és elaborador de caves, només va parlar del canvi de mentalitat a l'hora d'elaborar vins tranquils de qualitat en un Penedès que durant força anys ha estat molt marcat per la viticultura i la indústria del cava. A continuació us adjunto el discurs de Josep Maria Albet i Noya:
Bona nit a tothom
Primer de tot, felicitats als guardonats en les diferents categories 
Aquest
 any al concurs de vins del Penedès i ha vins de cellers que fins ara no
 havien  tingut massa reconeixement , comencen a sobresortir nous 
cellers  i això es molt bo. 
En el passat als vins Penedès, se’ns 
ha fet el retret  que eren vins que procedien dels vins base cava, i 
crec que fins fa pocs anys tenien raó, perquè molts elaboradors ,  
embotellàvem com a vi Penedès , vins conreats i elaborats amb el criteri
 d’un raïm i vi per cava i això va donar al seu moment un vins de color 
quasi inexistent,  àcids,  curts de boca i amb poc cos. Avui encara 
se’ns fa una mica aquesta critica, però molt menys, perquè molts  
elaboradors ja han anat veient que cal treballar diferent quan es tracta
 de fer vi Penedès, si es que volem competir amb els vins blancs que es 
fan a d’altres zones vinícoles tant del nostre país com d’Espanya, o com
 d’arreu del mon. 
Fa uns 35 anys el Penedès va ser pioner amb la 
incorporació de la fermentació controlada i l’acer inoxidable a la 
península Iberica i això junt amb noves tecnologies de premsat i de 
neteja dels mostos  va produir uns vins amb uns aromes que desconeixíem 
en la majoria de vins blancs del moment , fet que va impulsar la 
introducció a diferents mercats dels vins blancs Penedès durant uns anys
 com uns vins frescos, nets  i fins.  En general  però  podríem dir que 
ens vàrem adormir amb els llaures  i durant una colla d’anys no es va 
avançar massa mes en els processos qualitatius, amb algunes honroses 
excepcions. 
Al anar-se estenen i generalitzant aquestes 
tècniques a la resta de zones de la península Iberica , els vins blancs 
d’aquestes zones també varen millorar i en general ho varen fer de forma
 mes espectacular que els Penedès, posant en valor una viticultura de 
menys producció i deixant en evidencia la nostra viticultura i criteris,
 elaboració i selecció enfocats de manera molt majoritària a 
l’elaboració de vi escumós, amb produccions  
altes, i 
elaboracions asèptiques i netes , que donaven  vins excessivament 
despullats. El que en podríem dir vins massa tecnològics . 
Alguns
 elaboradors es varen entestar en seguir aquella línia, promovent una 
viticultura productivista, una  enologia  asèptica  i l’aplicació 
massiva de tecnologies,  enfocant-se mes a aconseguir vins amb una molt 
bona seguretat a nivell de evitar tot tipus de precipitacions, acidesa 
volàtil i colors pujats de to, així com per obtenir uns costos molt 
continguts amb l’esperança de competir amb els vins mes econòmics del 
mon, amb aquella famosa relació PREU /QUALITAT que  encara avui defensen
 molts elaboradors, especialment  de cava i que esta portant a molts 
dels seus proveïdors de raïm als nivells de renda mes baixos i ruïnosos 
de la viticultura europea. 
El dilluns passat a la casa Batlló de 
Barcelona, en el tast de presentació de les noves anyades Penedès, un 
elaborador  del Penedès hem comentava  en veu baixa : “n’ensortirem de 
que alguns cavistes facin bons vins tranquils ? “ , jo li vaig dir que 
si nosaltres no n’ensortiem el mercat si que ho faria, el mercat es el 
mes dur dels jutges, el problema es que quan el mercat t’ho diu ja es 
massa tard, perquè vol dir que ja t’ha substituït per un altre.  Els 
elaboradors de vins Penedès i els seus viticultors tenen de tenir clar 
que s’ha de conrear les vinyes de forma adequada , amb maduracions bones
  i amb menys rendiment que si el raïm va per cava, els enòlegs no poden
 desfangar el mostos que son per vi com els que son per cava I tot això 
s’ha de fer, no perquè ho digui jo, o el reglament del CR de la DO 
Penedès, sino perquè  ho diu el consumidor amb la tria dels seus vins. 
Amb
 la facilitat per viatjar i conèixer les realitats de la nostra 
competència en els països del que s’anomena  nou mon , (que en realitat 
fins avui , son bàsicament :  Sud. Americà, Sud-Àfrica i Australià )  
amb la  disponibilitat de dades i  informació que avui  tenim, tots els 
elaboradors del  Penedès, a hores d’ara tindríem de tenir clar que amb 
costos no podem competir amb aquestes  zones vinícoles, ja que ni tenim,
  ni volem de forma majoritària la realitat social que ten ells, potser 
si que voldríem , però no podrem tenir mai les immenses superfícies per 
parcel·la de les seves vinyes i el reg  generalitzat, ni tenim la mida 
mitjana dels seus cellers 
elaboradors, ni les varietats 
internacionals i l’aplicació massiva del màrqueting i la gestió 
empresarial que fan servir la majoria , ja que tenen de vendre-ho quasi 
tot als mercats d’exportació, donat que el seu mercat intern en molts 
casos, es insignificant per la misèria que impera en els seus ciutadans.
 
Hem de buscar en els nostre vins altres valors que no siguin 
nomes una bona relació qualitat/preu,  sino  uns valors culturals , de 
tradició, ecològics, de futur, d’arrelament , de personalitat única  i 
de diferenciació a tots nivells, que facin que el preu esdevingui un 
factor mes secundari  i no comparable amb els de les zones .  
AVUI
  EL PENEDÈS TE JA ! EN EL MERCAT DE CATALUNYA UNA OPORTUNITAT  UNICA 
per  recuperar una quota de mercat que no tenien els nostres vins des de
 fa molts i molts anys : 
* El creixent consum de proximitat o Km. 0  
* La promoció institucional dels darrers anys (DO , INCAVI/ DAMM) 
* La recuperació i valoració de les varietats autòctones. (Xarel·lo, ....) 
*
 El desacomplexament i millora de l’autoestima de molts elaboradors nous
 i especialment dels petits i mitjans , que disposen de gent molt 
preparada  . 
* La facilitat d’acces de tots els elaboradors a aquest mercat . 
* I especialment una situació geogràfica idònia per aprofitar el creixement del fenomen de l’enoturisme .  
Tot això, fa que siguem davant d’un gran repte i una gran oportunitat. 
Avui
 el 35,5%  (10,3 milions d’ampolles , dels que nomes 3,6 son venuts a 
Espanya) dels vins Penedès s’exporten erreu del mon i el 61,5%  (16,5 
milions d’ampolles ) es venen a Catalunya i els indicadors de que 
disposem, detecten en aquest mercat  un augment constant de la demanda 
de vins  Catalans malgrat la crisis, el  que podria  representar un 
creixement pel 2012  de mes de 1/2 milió d’ampolles pels vins Penedès 
únicament al mercat Català .  
Els  vins que avui honorem amb les 
medalles de platí, or, plata i bronze, son  exemple de la qualitat dels 
nostres vins,  i han d’estimular a viticultors 
i elaboradors de 
Penedès a no desaprofitar aquesta ocasió que ens brinda el mercat 
Català, no podem decebre els consumidors que estan fent el pas de deixar
 de comprar uns altres vins i que impulsats per aquest conjunt de 
factors que es donen, tastaran els nostres .   Alguns d’aquests factors,
 - no ho oblidem -  els hem provocat i paguem nosaltres mateixos amb les
 accions de promoció des de la DO Penedès, però també des del 
DAMM/INCAVI, Consell Comarcal , Ajuntaments,  en diferents actes, 
....que a la fi  surt de les nostres butxaques d’una manera o altra. 
El
 vi escumós es el 80 % de la nostra viticultura i això ens condiciona, 
hem de separar i aplicar criteris diferents i tindrem molts vins com els
 que en aquesta  46ena. edició  del concurs de vins del Penedès, s’han 
considerat el millors del Penedès i que duran els propers 12 mesos el 
Consell Regulador els comprarà  per oferir en tots els actes de promoció
 que es faran des de la DO Penedès.    
Vull encoratjar dons a elaboradors i viticultors a no desaprofitar aquesta ocasió que ens ofereix el mercat de casa nostra. 
EL
 MILLOR MERCAT QUE PODRIEM SOMIAR  ENS ESPERA,  FEM QUE QUI PROBI PER 
PRIMER COP QUALSEVOL VI DEL PENEDÈS N’ESDEVINGUI UN FIDEL  CONSUMIDOR I 
UN  DEFENSOR CONVENÇUT . 
NOMES AIXÍ FAREM ENTRE TOTS QUE EL NOM PENEDÈS ESDEVINGUI SINONIM I GARANTIA DE GRANS VINS. 
Bona nit a tothom.  
Josep M. Albet  
St. Cugat Sesgarrigues, 23 d’abril de 2012  


El to del Sr. Albet tenia un punt de provocació que el Sr. Gramona hi va picar com un peix. Certament va ser una intervenció sorprenent com també ho va ser la del Sr. Albet. Cal dir que Cellers Gramona és dels cellers del Penedès pioner en innovació i amant de fer uns vins diferents i enriquidors. Llavors és normal que el Sr. Gramona hi volgués fer una puntualització en favor dels elaboradors de vins tranquils i escumossos.
ResponEliminaSi algú es va sentir ofès, li demano disculpes, però entenc que en aquest cas el Jaume Gramona, (amb qui ens coneixem i apreciem de fa molt de temps ) va ser víctima de la confusió que precisament jo vaig voler denunciar en el meu discurs, aquesta confusió que en la opinió de molta gent i també en la meva, ha impedit fins fa poc, que els vins Penedès (tranquils ) no agafessin el caràcter qualitatiu del que gaudeixen actualment.
EliminaEl Jaume Gramona, te una excel•lent formació enològica i un bagatge internacional que el va portar a ser un dels primers elaboradors tradicionals d'escumosos en treballar de forma molt diferenciada quan va elaborar vins tranquils per Penedès, com també n’és un excel•lent exemple d'aquest any Caves Nadal on el Xavier Nadal ha elaborat un vi tranquil Penedès amb Xarel•lo que ha obtingut la medalla de platí (quasi res ) en aquest 46e concurs de vins del Penedès.
La meva critica es per alguns elaboradors que al mateix temps fan vi Penedès i cava i que no apliquen encara aquest criteri diferenciat, ja des de la vinya, com únic camí per fer que els vins Penedès expressin el màxim caràcter qualitatiu que poden oferir els nostres terrers .
Com deia un antic mestre meu," als qui dormen se’ls ha de donar un bon cop de basto"