Jaume Gramona va reaccionar ahir a la nit de forma contundent en defensa del cava arran del discurs de Josep Maria Albet durant el lliurament de premis de la 46ena edició del Concurs de Vins de Qualitat de la DO Penedès. Albet considera que Gramona no va acabar d'entendre la seva intervenció, i que "es va col·lapsar en algun punt sense escoltar tot el contingut, allò que se'n
diu treure de context". Albet explica que va voler reflexar, precissament, "els canvis que han fet
molts elaboradors i viticultors, i que encara han de fer alguns
altres, elaborant i conreant el cava amb un criteri i el Penedès amb
un altre", la qual cosa "ens està portant a elaborar uns vins amb molta més ànima,
molta més expressió i que transmeten sensacions més autèntiques". Gramona, en una reacció exagerada, va agafar el micròfon de forma inesperada davant la perplexitat de bona part dels assistents per fer una encesa defensa del cava quan Albet, que també és elaborador de caves, només va parlar del canvi de mentalitat a l'hora d'elaborar vins tranquils de qualitat en un Penedès que durant força anys ha estat molt marcat per la viticultura i la indústria del cava. A continuació us adjunto el discurs de Josep Maria Albet i Noya:
Bona nit a tothom
Primer de tot, felicitats als guardonats en les diferents categories
Aquest
any al concurs de vins del Penedès i ha vins de cellers que fins ara no
havien tingut massa reconeixement , comencen a sobresortir nous
cellers i això es molt bo.
En el passat als vins Penedès, se’ns
ha fet el retret que eren vins que procedien dels vins base cava, i
crec que fins fa pocs anys tenien raó, perquè molts elaboradors ,
embotellàvem com a vi Penedès , vins conreats i elaborats amb el criteri
d’un raïm i vi per cava i això va donar al seu moment un vins de color
quasi inexistent, àcids, curts de boca i amb poc cos. Avui encara
se’ns fa una mica aquesta critica, però molt menys, perquè molts
elaboradors ja han anat veient que cal treballar diferent quan es tracta
de fer vi Penedès, si es que volem competir amb els vins blancs que es
fan a d’altres zones vinícoles tant del nostre país com d’Espanya, o com
d’arreu del mon.
Fa uns 35 anys el Penedès va ser pioner amb la
incorporació de la fermentació controlada i l’acer inoxidable a la
península Iberica i això junt amb noves tecnologies de premsat i de
neteja dels mostos va produir uns vins amb uns aromes que desconeixíem
en la majoria de vins blancs del moment , fet que va impulsar la
introducció a diferents mercats dels vins blancs Penedès durant uns anys
com uns vins frescos, nets i fins. En general però podríem dir que
ens vàrem adormir amb els llaures i durant una colla d’anys no es va
avançar massa mes en els processos qualitatius, amb algunes honroses
excepcions.
Al anar-se estenen i generalitzant aquestes
tècniques a la resta de zones de la península Iberica , els vins blancs
d’aquestes zones també varen millorar i en general ho varen fer de forma
mes espectacular que els Penedès, posant en valor una viticultura de
menys producció i deixant en evidencia la nostra viticultura i criteris,
elaboració i selecció enfocats de manera molt majoritària a
l’elaboració de vi escumós, amb produccions
altes, i
elaboracions asèptiques i netes , que donaven vins excessivament
despullats. El que en podríem dir vins massa tecnològics .
Alguns
elaboradors es varen entestar en seguir aquella línia, promovent una
viticultura productivista, una enologia asèptica i l’aplicació
massiva de tecnologies, enfocant-se mes a aconseguir vins amb una molt
bona seguretat a nivell de evitar tot tipus de precipitacions, acidesa
volàtil i colors pujats de to, així com per obtenir uns costos molt
continguts amb l’esperança de competir amb els vins mes econòmics del
mon, amb aquella famosa relació PREU /QUALITAT que encara avui defensen
molts elaboradors, especialment de cava i que esta portant a molts
dels seus proveïdors de raïm als nivells de renda mes baixos i ruïnosos
de la viticultura europea.
El dilluns passat a la casa Batlló de
Barcelona, en el tast de presentació de les noves anyades Penedès, un
elaborador del Penedès hem comentava en veu baixa : “n’ensortirem de
que alguns cavistes facin bons vins tranquils ? “ , jo li vaig dir que
si nosaltres no n’ensortiem el mercat si que ho faria, el mercat es el
mes dur dels jutges, el problema es que quan el mercat t’ho diu ja es
massa tard, perquè vol dir que ja t’ha substituït per un altre. Els
elaboradors de vins Penedès i els seus viticultors tenen de tenir clar
que s’ha de conrear les vinyes de forma adequada , amb maduracions bones
i amb menys rendiment que si el raïm va per cava, els enòlegs no poden
desfangar el mostos que son per vi com els que son per cava I tot això
s’ha de fer, no perquè ho digui jo, o el reglament del CR de la DO
Penedès, sino perquè ho diu el consumidor amb la tria dels seus vins.
Amb
la facilitat per viatjar i conèixer les realitats de la nostra
competència en els països del que s’anomena nou mon , (que en realitat
fins avui , son bàsicament : Sud. Americà, Sud-Àfrica i Australià )
amb la disponibilitat de dades i informació que avui tenim, tots els
elaboradors del Penedès, a hores d’ara tindríem de tenir clar que amb
costos no podem competir amb aquestes zones vinícoles, ja que ni tenim,
ni volem de forma majoritària la realitat social que ten ells, potser
si que voldríem , però no podrem tenir mai les immenses superfícies per
parcel·la de les seves vinyes i el reg generalitzat, ni tenim la mida
mitjana dels seus cellers
elaboradors, ni les varietats
internacionals i l’aplicació massiva del màrqueting i la gestió
empresarial que fan servir la majoria , ja que tenen de vendre-ho quasi
tot als mercats d’exportació, donat que el seu mercat intern en molts
casos, es insignificant per la misèria que impera en els seus ciutadans.
Hem de buscar en els nostre vins altres valors que no siguin
nomes una bona relació qualitat/preu, sino uns valors culturals , de
tradició, ecològics, de futur, d’arrelament , de personalitat única i
de diferenciació a tots nivells, que facin que el preu esdevingui un
factor mes secundari i no comparable amb els de les zones .
AVUI
EL PENEDÈS TE JA ! EN EL MERCAT DE CATALUNYA UNA OPORTUNITAT UNICA
per recuperar una quota de mercat que no tenien els nostres vins des de
fa molts i molts anys :
* El creixent consum de proximitat o Km. 0
* La promoció institucional dels darrers anys (DO , INCAVI/ DAMM)
* La recuperació i valoració de les varietats autòctones. (Xarel·lo, ....)
*
El desacomplexament i millora de l’autoestima de molts elaboradors nous
i especialment dels petits i mitjans , que disposen de gent molt
preparada .
* La facilitat d’acces de tots els elaboradors a aquest mercat .
* I especialment una situació geogràfica idònia per aprofitar el creixement del fenomen de l’enoturisme .
Tot això, fa que siguem davant d’un gran repte i una gran oportunitat.
Avui
el 35,5% (10,3 milions d’ampolles , dels que nomes 3,6 son venuts a
Espanya) dels vins Penedès s’exporten erreu del mon i el 61,5% (16,5
milions d’ampolles ) es venen a Catalunya i els indicadors de que
disposem, detecten en aquest mercat un augment constant de la demanda
de vins Catalans malgrat la crisis, el que podria representar un
creixement pel 2012 de mes de 1/2 milió d’ampolles pels vins Penedès
únicament al mercat Català .
Els vins que avui honorem amb les
medalles de platí, or, plata i bronze, son exemple de la qualitat dels
nostres vins, i han d’estimular a viticultors
i elaboradors de
Penedès a no desaprofitar aquesta ocasió que ens brinda el mercat
Català, no podem decebre els consumidors que estan fent el pas de deixar
de comprar uns altres vins i que impulsats per aquest conjunt de
factors que es donen, tastaran els nostres . Alguns d’aquests factors,
- no ho oblidem - els hem provocat i paguem nosaltres mateixos amb les
accions de promoció des de la DO Penedès, però també des del
DAMM/INCAVI, Consell Comarcal , Ajuntaments, en diferents actes,
....que a la fi surt de les nostres butxaques d’una manera o altra.
El
vi escumós es el 80 % de la nostra viticultura i això ens condiciona,
hem de separar i aplicar criteris diferents i tindrem molts vins com els
que en aquesta 46ena. edició del concurs de vins del Penedès, s’han
considerat el millors del Penedès i que duran els propers 12 mesos el
Consell Regulador els comprarà per oferir en tots els actes de promoció
que es faran des de la DO Penedès.
Vull encoratjar dons a elaboradors i viticultors a no desaprofitar aquesta ocasió que ens ofereix el mercat de casa nostra.
EL
MILLOR MERCAT QUE PODRIEM SOMIAR ENS ESPERA, FEM QUE QUI PROBI PER
PRIMER COP QUALSEVOL VI DEL PENEDÈS N’ESDEVINGUI UN FIDEL CONSUMIDOR I
UN DEFENSOR CONVENÇUT .
NOMES AIXÍ FAREM ENTRE TOTS QUE EL NOM PENEDÈS ESDEVINGUI SINONIM I GARANTIA DE GRANS VINS.
Bona nit a tothom.
Josep M. Albet
St. Cugat Sesgarrigues, 23 d’abril de 2012
El to del Sr. Albet tenia un punt de provocació que el Sr. Gramona hi va picar com un peix. Certament va ser una intervenció sorprenent com també ho va ser la del Sr. Albet. Cal dir que Cellers Gramona és dels cellers del Penedès pioner en innovació i amant de fer uns vins diferents i enriquidors. Llavors és normal que el Sr. Gramona hi volgués fer una puntualització en favor dels elaboradors de vins tranquils i escumossos.
ResponEliminaSi algú es va sentir ofès, li demano disculpes, però entenc que en aquest cas el Jaume Gramona, (amb qui ens coneixem i apreciem de fa molt de temps ) va ser víctima de la confusió que precisament jo vaig voler denunciar en el meu discurs, aquesta confusió que en la opinió de molta gent i també en la meva, ha impedit fins fa poc, que els vins Penedès (tranquils ) no agafessin el caràcter qualitatiu del que gaudeixen actualment.
EliminaEl Jaume Gramona, te una excel•lent formació enològica i un bagatge internacional que el va portar a ser un dels primers elaboradors tradicionals d'escumosos en treballar de forma molt diferenciada quan va elaborar vins tranquils per Penedès, com també n’és un excel•lent exemple d'aquest any Caves Nadal on el Xavier Nadal ha elaborat un vi tranquil Penedès amb Xarel•lo que ha obtingut la medalla de platí (quasi res ) en aquest 46e concurs de vins del Penedès.
La meva critica es per alguns elaboradors que al mateix temps fan vi Penedès i cava i que no apliquen encara aquest criteri diferenciat, ja des de la vinya, com únic camí per fer que els vins Penedès expressin el màxim caràcter qualitatiu que poden oferir els nostres terrers .
Com deia un antic mestre meu," als qui dormen se’ls ha de donar un bon cop de basto"