dijous, 12 d’abril del 2012

La cultura, ben present a la Fira del Vi de Falset


La dissetena edició de la Fira del Vide Falset (mostra dels vins de les DO de la comarca del Priorat) arriba enguany carregada d’activitats relacionades amb la cultura del vi. De totes elles en destaquen els projectes ‘Mots de vi’ (que intenta “explicar” poèticament un “moment de vi” a través de diverses disciplines artístiques) i la iniciativa de la cooperativa Agrícola Falset Marçà, que aquest 2012 celebra el seu centenari, i que  ha involucrat un grup de 18 artistes perquè cadascú treballi amb diferents tècniques i materials una bóta de 225 litres de les que ja han finalitzat la seva vida útil al celler. Els actes centrals de la Fira del Vi de Falset tindran lloc el primer cap de setmana de maig (els dies 5 i 6). Pel que fa a Mots de vi, aquest projecte uneix el món de l’art i el sector productiu del vi de la comarca del Priorat. Hi participen quatre artistes (de dins i de fora i de la comarca) i setze cellers, que hi posen el seu vi. Cadascun dels vins, compta amb el seu propi relat (en prosa o en vers), una il·lustració i una melodia. L’Agustí Masip ha realitzat els  poemes  i en Gabriel Pena  els relats en prosa. Josep Barjuan ha fet les il·lustracions utilitzant, com a pigment, els mateixos vins. Gerard Marsal ha composat les melodies.
            Literatura, arts visuals i música ens arriben a través dels sentits de la vista i de la oïda; el procés culmina amb el tast dels vins, que han inspirat les altres aportacions artístiques, que a través  del gust i de l’olfacte tancaran el cicle sensorial da cada relat. Una vegada inaugurada l’exposició dels treballs resultants d’aquesta iniciativa, es faran quatre sessions de tasts multisensorials dels vins de les dues denominacions d’origen (DOQ Priorat o DO Montsant) dels celler que han col·laborat en Mots de vi. Cada tast multisensorial (de tres o quatre vins per sessió) es realitzarà gaudint de la música en directe que Gerard Marsal ha composat exclusivament per a cada vi, sentint els poemes o relats de l’Agustí Masip o del Gabriel Pena que han escrit inspirant-se en el vi i contemplant la il·lustració que Josep Barjuan ha realitzat  utilitzant com a pigment el mateix vi inspirador. Es tracta d’impregnar-se de les sensacions sensorials que evoca i ens transmet cadascú dels vins que es tastaran. Gust, olfacte, vista i oïda seran els receptors d’aquests tast multisensorial.


Bótes i art

Pel que fa a la iniciativa de l’Agrícola Falset-Marçà, la cooperativa ha involucrat un grup de 18 artistes de l’àrea de Tarragona perquè cadascú treballi amb diferents tècniques i materials una bóta de 225 litres de les que ja han finalitzat la seva vida útil al celler. El projecte creatiu, que ha interessat a professionals de prestigi compromesos amb el Priorat, s’ha concebut amb motiu del centenari. La idea és que cada artista faci la seva interpretació dels 100 anys de la Cooperativa. La tècnica és lliure i l’únic requisit que es demana és que es respecti la bóta i hi hagi un compromís mediambiental en el procés d’elaboració. La intervenció que cadascú hagi previst sobre la superfície de la bóta ha de mantenir-ne l’essència més que l’existència. L’exposició tindrà lloc a la sala de bótes de l’Agrícola Falset-Marçà, a Falset.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada