dimarts, 24 d’abril del 2012

Agra polèmica entre Jaume Gramona i Josep Maria Albet



Jaume Gramona va reaccionar ahir a la nit de forma contundent en defensa del cava arran del discurs de Josep Maria Albet durant el lliurament de premis de la 46ena edició del Concurs de Vins de Qualitat de la DO Penedès. Albet considera que Gramona no va acabar d'entendre la seva intervenció, i que "es va col·lapsar en algun punt sense escoltar tot el contingut, allò que se'n diu treure de context". Albet explica que va voler reflexar, precissament, "els canvis que han fet molts elaboradors i viticultors, i que encara han de fer alguns altres, elaborant i conreant el cava amb un criteri i el Penedès amb un altre", la qual cosa "ens està portant a elaborar uns vins amb molta més ànima, molta més expressió i que transmeten sensacions més autèntiques". Gramona, en una reacció exagerada, va agafar el micròfon de forma inesperada davant la perplexitat de bona part dels assistents per fer una encesa defensa del cava quan Albet, que també és elaborador de caves, només va parlar del canvi de mentalitat a l'hora d'elaborar vins tranquils de qualitat en un Penedès que durant força anys ha estat molt marcat per la viticultura i la indústria del cava. A continuació us adjunto el discurs de Josep Maria Albet i Noya:

DISCURS LLIURAMENT PREMIS DEL 46e CONCURS DE VINS DE LA DO PENEDÈS 2012

Bona nit a tothom

Primer de tot, felicitats als guardonats en les diferents categories
Aquest any al concurs de vins del Penedès i ha vins de cellers que fins ara no havien tingut massa reconeixement , comencen a sobresortir nous cellers i això es molt bo.
En el passat als vins Penedès, se’ns ha fet el retret que eren vins que procedien dels vins base cava, i crec que fins fa pocs anys tenien raó, perquè molts elaboradors , embotellàvem com a vi Penedès , vins conreats i elaborats amb el criteri d’un raïm i vi per cava i això va donar al seu moment un vins de color quasi inexistent, àcids, curts de boca i amb poc cos. Avui encara se’ns fa una mica aquesta critica, però molt menys, perquè molts elaboradors ja han anat veient que cal treballar diferent quan es tracta de fer vi Penedès, si es que volem competir amb els vins blancs que es fan a d’altres zones vinícoles tant del nostre país com d’Espanya, o com d’arreu del mon.
Fa uns 35 anys el Penedès va ser pioner amb la incorporació de la fermentació controlada i l’acer inoxidable a la península Iberica i això junt amb noves tecnologies de premsat i de neteja dels mostos va produir uns vins amb uns aromes que desconeixíem en la majoria de vins blancs del moment , fet que va impulsar la introducció a diferents mercats dels vins blancs Penedès durant uns anys com uns vins frescos, nets i fins. En general però podríem dir que ens vàrem adormir amb els llaures i durant una colla d’anys no es va avançar massa mes en els processos qualitatius, amb algunes honroses excepcions.
Al anar-se estenen i generalitzant aquestes tècniques a la resta de zones de la península Iberica , els vins blancs d’aquestes zones també varen millorar i en general ho varen fer de forma mes espectacular que els Penedès, posant en valor una viticultura de menys producció i deixant en evidencia la nostra viticultura i criteris, elaboració i selecció enfocats de manera molt majoritària a l’elaboració de vi escumós, amb produccions
altes, i elaboracions asèptiques i netes , que donaven vins excessivament despullats. El que en podríem dir vins massa tecnològics .
Alguns elaboradors es varen entestar en seguir aquella línia, promovent una viticultura productivista, una enologia asèptica i l’aplicació massiva de tecnologies, enfocant-se mes a aconseguir vins amb una molt bona seguretat a nivell de evitar tot tipus de precipitacions, acidesa volàtil i colors pujats de to, així com per obtenir uns costos molt continguts amb l’esperança de competir amb els vins mes econòmics del mon, amb aquella famosa relació PREU /QUALITAT que encara avui defensen molts elaboradors, especialment de cava i que esta portant a molts dels seus proveïdors de raïm als nivells de renda mes baixos i ruïnosos de la viticultura europea.
El dilluns passat a la casa Batlló de Barcelona, en el tast de presentació de les noves anyades Penedès, un elaborador del Penedès hem comentava en veu baixa : “n’ensortirem de que alguns cavistes facin bons vins tranquils ? “ , jo li vaig dir que si nosaltres no n’ensortiem el mercat si que ho faria, el mercat es el mes dur dels jutges, el problema es que quan el mercat t’ho diu ja es massa tard, perquè vol dir que ja t’ha substituït per un altre. Els elaboradors de vins Penedès i els seus viticultors tenen de tenir clar que s’ha de conrear les vinyes de forma adequada , amb maduracions bones i amb menys rendiment que si el raïm va per cava, els enòlegs no poden desfangar el mostos que son per vi com els que son per cava I tot això s’ha de fer, no perquè ho digui jo, o el reglament del CR de la DO Penedès, sino perquè ho diu el consumidor amb la tria dels seus vins.
Amb la facilitat per viatjar i conèixer les realitats de la nostra competència en els països del que s’anomena nou mon , (que en realitat fins avui , son bàsicament : Sud. Americà, Sud-Àfrica i Australià ) amb la disponibilitat de dades i informació que avui tenim, tots els elaboradors del Penedès, a hores d’ara tindríem de tenir clar que amb costos no podem competir amb aquestes zones vinícoles, ja que ni tenim, ni volem de forma majoritària la realitat social que ten ells, potser si que voldríem , però no podrem tenir mai les immenses superfícies per parcel·la de les seves vinyes i el reg generalitzat, ni tenim la mida mitjana dels seus cellers
elaboradors, ni les varietats internacionals i l’aplicació massiva del màrqueting i la gestió empresarial que fan servir la majoria , ja que tenen de vendre-ho quasi tot als mercats d’exportació, donat que el seu mercat intern en molts casos, es insignificant per la misèria que impera en els seus ciutadans.
Hem de buscar en els nostre vins altres valors que no siguin nomes una bona relació qualitat/preu, sino uns valors culturals , de tradició, ecològics, de futur, d’arrelament , de personalitat única i de diferenciació a tots nivells, que facin que el preu esdevingui un factor mes secundari i no comparable amb els de les zones .
AVUI EL PENEDÈS TE JA ! EN EL MERCAT DE CATALUNYA UNA OPORTUNITAT UNICA per recuperar una quota de mercat que no tenien els nostres vins des de fa molts i molts anys :
* El creixent consum de proximitat o Km. 0
* La promoció institucional dels darrers anys (DO , INCAVI/ DAMM)
* La recuperació i valoració de les varietats autòctones. (Xarel·lo, ....)
* El desacomplexament i millora de l’autoestima de molts elaboradors nous i especialment dels petits i mitjans , que disposen de gent molt preparada .
* La facilitat d’acces de tots els elaboradors a aquest mercat .
* I especialment una situació geogràfica idònia per aprofitar el creixement del fenomen de l’enoturisme .
Tot això, fa que siguem davant d’un gran repte i una gran oportunitat.
Avui el 35,5% (10,3 milions d’ampolles , dels que nomes 3,6 son venuts a Espanya) dels vins Penedès s’exporten erreu del mon i el 61,5% (16,5 milions d’ampolles ) es venen a Catalunya i els indicadors de que disposem, detecten en aquest mercat un augment constant de la demanda de vins Catalans malgrat la crisis, el que podria representar un creixement pel 2012 de mes de 1/2 milió d’ampolles pels vins Penedès únicament al mercat Català .
Els vins que avui honorem amb les medalles de platí, or, plata i bronze, son exemple de la qualitat dels nostres vins, i han d’estimular a viticultors
i elaboradors de Penedès a no desaprofitar aquesta ocasió que ens brinda el mercat Català, no podem decebre els consumidors que estan fent el pas de deixar de comprar uns altres vins i que impulsats per aquest conjunt de factors que es donen, tastaran els nostres . Alguns d’aquests factors, - no ho oblidem - els hem provocat i paguem nosaltres mateixos amb les accions de promoció des de la DO Penedès, però també des del DAMM/INCAVI, Consell Comarcal , Ajuntaments, en diferents actes, ....que a la fi surt de les nostres butxaques d’una manera o altra.
El vi escumós es el 80 % de la nostra viticultura i això ens condiciona, hem de separar i aplicar criteris diferents i tindrem molts vins com els que en aquesta 46ena. edició del concurs de vins del Penedès, s’han considerat el millors del Penedès i que duran els propers 12 mesos el Consell Regulador els comprarà per oferir en tots els actes de promoció que es faran des de la DO Penedès.
Vull encoratjar dons a elaboradors i viticultors a no desaprofitar aquesta ocasió que ens ofereix el mercat de casa nostra.
EL MILLOR MERCAT QUE PODRIEM SOMIAR ENS ESPERA, FEM QUE QUI PROBI PER PRIMER COP QUALSEVOL VI DEL PENEDÈS N’ESDEVINGUI UN FIDEL CONSUMIDOR I UN DEFENSOR CONVENÇUT .
NOMES AIXÍ FAREM ENTRE TOTS QUE EL NOM PENEDÈS ESDEVINGUI SINONIM I GARANTIA DE GRANS VINS. 

Bona nit a tothom.
Josep M. Albet
St. Cugat Sesgarrigues, 23 d’abril de 2012






2 comentaris:

  1. El to del Sr. Albet tenia un punt de provocació que el Sr. Gramona hi va picar com un peix. Certament va ser una intervenció sorprenent com també ho va ser la del Sr. Albet. Cal dir que Cellers Gramona és dels cellers del Penedès pioner en innovació i amant de fer uns vins diferents i enriquidors. Llavors és normal que el Sr. Gramona hi volgués fer una puntualització en favor dels elaboradors de vins tranquils i escumossos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si algú es va sentir ofès, li demano disculpes, però entenc que en aquest cas el Jaume Gramona, (amb qui ens coneixem i apreciem de fa molt de temps ) va ser víctima de la confusió que precisament jo vaig voler denunciar en el meu discurs, aquesta confusió que en la opinió de molta gent i també en la meva, ha impedit fins fa poc, que els vins Penedès (tranquils ) no agafessin el caràcter qualitatiu del que gaudeixen actualment.
      El Jaume Gramona, te una excel•lent formació enològica i un bagatge internacional que el va portar a ser un dels primers elaboradors tradicionals d'escumosos en treballar de forma molt diferenciada quan va elaborar vins tranquils per Penedès, com també n’és un excel•lent exemple d'aquest any Caves Nadal on el Xavier Nadal ha elaborat un vi tranquil Penedès amb Xarel•lo que ha obtingut la medalla de platí (quasi res ) en aquest 46e concurs de vins del Penedès.
      La meva critica es per alguns elaboradors que al mateix temps fan vi Penedès i cava i que no apliquen encara aquest criteri diferenciat, ja des de la vinya, com únic camí per fer que els vins Penedès expressin el màxim caràcter qualitatiu que poden oferir els nostres terrers .
      Com deia un antic mestre meu," als qui dormen se’ls ha de donar un bon cop de basto"

      Elimina