dijous, 19 d’abril del 2012

L'enoturisme guanya pes al SITC

Demà divendres arranca una nova edició del SITC on l'enoturisme guanya pes. Una de les novetats d’aquesta 21a edició, és la d’un espai específic dedicat a l’enoturisme, on Enoturisme Penedès presentarà tota la seva oferta al costat d’algunes de les destinacions i empreses enoturístiques més importants de l’estat espanyol, mitjançant un espai propi, ubicat en el pavelló 1 de la fira, i que comptarà amb una zona d’exposició, amb 11 estands ocupats per diferents membres del club Enoturisme Penedès i una zona d’activitats, on es desenvoluparan tot tipus de propostes al llarg dels 3 dies. La zona d’exposició comptarà amb la participació de les següents empreses i entitats: Denominació d’Origen Penedès, Mas Tinell, Bodegues Torres, Jean Leon, Freixenet, Heretat Segura Viudas, Masies del Penedès, CIC Fassina – Centre d’interpretació del Cava, Caixa Penedès Vijazz, Patronat de Vilafranca del Penedès, Vinseum, Santa Margarida i els Monjos, Hotel Castell de Gimenelles, Masia Casa Roja, Mas Llagostera, Jané Ventura, Ca la Florinda, Cal Jafra, El Bosc i el mateix Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès. D'altra banda, El Saló del Turisme assaboreix el millor de la gastronomia internacional amb 'Menja't el món' i 14 hotels de Barcelona oferiran menús temàtics i amb descompte coincidint amb el saló. Enoturisme Penedès participarà al Saló Internacional de Turisme de Catalunya, que es celebrarà en el recinte firal de la Plaça d’Espanya de Barcelona; un esdeveniment que promou diferents propostes turístiques d’àmbit internacional, entre els professionals del turisme català, així com entre els habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona, sense oblidar el creixent nombre de professionals internacionals que s’acosten aquests dies a Barcelona des de diferents mercats emissors internacionals, amb l’objectiu de recollir informació de cara a l’organització de propostes turístiques.


El Saló Internacional del Turisme a Catalunya (SITC) proposa aquest any un atractiu viatge gastronòmic sense sortir de Barcelona. En el marc de la nova campanya “Menja't el món”, els visitants del certamen podran degustar menús temàtics, basats en la cuina de diferents països i creats especialment per a l'ocasió, així com beneficiar-se d'importants descomptes. Participen en aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració del Gremi d'Hotels de Barcelona, 14 restaurants d'hotels de la capital catalana i els establiments del saló.

Els visitants del SITC, que se celebrarà del 20 al 22 d'abril al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, podran gaudir d'una completa i variada oferta gastronòmica que els farà viatjar per tot el món: des de degustar productes típics de la dieta espanyola i mediterrània, fins a assaborir els plats més tradicionals de la cuina francesa, italiana, mexicana, russa i asiàtica.

S'han sumat a la campanya "Menja't el món" els restaurants de 14 hotels de luxe de la ciutat comtal com l’Hotel Rey Juan Carlos, EurostarsGrand Marina Hotel, HesperiaTower, Pullman Barcelona Skipper, Alexandra, Atenea Mar, Barceló Raval, Barceló Sants, Catalonia Barcelona Plaza, Catalonia Catedral, Hotel Neri, Novotel Barcelona City, Santos Porta Fira i el restaurant de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (Eshob).

Cada un d'aquests establiments oferirà una proposta gastronòmica especial, basada en les especialitats culinàries d'un país concret. Els menúsestan elaborats expressament amb motiu del salói les persones que acreditin la seva visita al SITC tindran, a més, un 25% de descompte. Totes les reserves s'hauran de gestionar directament a través dels hotels participants. Més informació a www.menjatelmon.es.

"Amb aquesta iniciativa volem que els assistents del saló no només trobin la millor oferta per decidir les seves properes vacances, sinó que visquin noves experiències sense sortir de Barcelona. D'aquesta manera, la ciutat també se suma a aquesta gran festa del turisme, l'oci, la cultura i la gastronomia per tal que els nostres visitants puguin gaudir d'un cap de setmana únic", explica la directora del SITC, Marta Serra.
Sabors temàtics

Tres dels punts de restauració ubicats al recinte de Montjuïc també oferiran l'oportunitat de menjar-se el món. Per primera vegada, el públic del saló podrà triar menús temàtics que els transportaran a altres països a través del paladar: des de l’oferta típica del menjar japonès a les especialitats de la cuina americana (fast food), alemanya, ibèrica, hindú i mediterrània.

"La gastronomia sempre és una fórmula idònia d'apropar-se noves destinacions, a noves cultures. Venir al saló, amb aquest aparador culinari, és una experiència divertida per a tota la família", afegeix Serra.

El Saló Internacional del Turisme a Catalunya (SITC), que se celebrarà del 20 al 22 d’abril al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, proposa enguany viure un món d’experiències, oferint nous formats turístics més especialitzats per dissenyar un viatge a mida amb propostes de turisme mediterrani, sostenible, esportiu, enològic, gastronòmic i de càmping, entre d’altres. A més de nombroses activitats d’oci per a tota la família, el certamen acollirà diferents trobades professionals per analitzar les noves tendències d’una indústria que mou cada any gairebé mil milions de turistes al món i que a Espanya es presenta com un motor econòmic en temps de crisi.
El SITC, el saló líder del sector turístic a Catalunya, és una de les cites més importants de l’any per als aficionats a viatjar. Amb una variada oferta de destinacions nacionals i internacionals de 50 països, potencia enguany els formats turístics especialitzats que permeten al viatger viure experiències a la carta, adaptades a les seves preferències.
En aquesta edició, la Mediterrània, la regió turística més important del món amb més de 200 milions de viatgers a l’any, hi tindrà un paper rellevant. Es presentaran més de 20 destinacions que ofereixen múltiples possibilitats per gaudir de la natura, l’esport, la cultura i la gastronomia mediterrànies, entre les que destaquen les costes espanyoles, França, Grècia, Croàcia, Israel, Turquia i els països de la “Primavera Àrab” com Algèria, Tunísia o Egipte.
Els visitants també trobaran enguany un nou espai dedicat a l’enoturisme, amb la participació d’empreses d’allotjament rural i reconegudes marques de denominació d’origen que ofereixen, entre d’altres activitats, visites a bodegues i museus temàtics, cursos de cata o passejos entre vinyes. A més de l’oferta turística que proposen diferents Rutes del Vi espanyoles com la de Somontano o la Rioja Alavesa, també es presentaran les propostes enològiques de la Toscana, una de les regions vitivinícoles més famoses i antigues d’Itàlia.
D’altra banda, destacaran les propostes de turisme esportiu, una especialitat que combina l'aventura de viatjar amb la pràctica de l'esport. En aquets cas, participar en competicions com la Titan Desert (carrera de BTT pel desert del Marroc), la Tunez Dune Trail (nova cursa d’atletime en quatre etapes), la Challenge-Barcelona (prova internacional de triatló) o els Sky Games de la Ribagorça Romànica es converteix en el principal motiu del viatge.
Turisme sostenible, una nova tendència
Per primera vegada, el SITC acollirà Smart Destinations Forum, un nou àmbit dedicat al turisme sostenible amb la presència d’empreses, ciutats i hotels que treballen per crear destinacions més innovadores i responsables amb l’entorn: aposten, per exemple, per l’eficiència energètica, promouen l’economia local (contractant personal de la zona i assegurant-se que les remeses del turisme beneficien les famílies de la regió), eviten la ‘sobresaturació turística’ del patrimoni cultural i d’oci i potencien l’accessibilitat dels seus recursos turístics, entre d’altres iniciatives.
El principal esdeveniment que se celebrarà en aquest àmbit serà una jornada que reunirà a experts de primer nivell com David Styles (Institut de Prospectiva Tecnològica de la UE), qui presentarà la primera guia de bones pràctiques en gestió ambiental per al sector turístic; Erika Harms, màxima representant de la Global Sustainable Tourism Council; Tomás Azcárate, president de l’Institut de Turisme Responsable, vinculat a la UNESCO; i Antonio López, president de Segittur.
En aquesta convocatòria, el saló també comptarà amb un espai relacionat amb el sector del càmping i el caravàning, amb l’oferta de més de 150 establiments especialitzats en aquesta modalitat turística, especialment a l’alça entre les famílies amb nens. Catalunya és la comunitat que concentra el major volum de càmpings d’Espanya i és la principal destinació dels campistes, amb més de 14 milions de pernoctacions i 2,4 milions de viatgers l’any 2011.
Per la seva banda, els interessats a fer un creuer trobaran al saló itineraris que les principals navieres ofereixen per la Mediterrània, el Carib o el Mar del Nord. Es tracta d’un sector que ha crescut de forma espectacular en l’última dècada, assolint els 18,8 milions de creueristes al món. El Port de Barcelona és líder de creuers a Europa i un dels més importants a nivell mundial amb 2,6 milions de passatgers l’any passat.
A més, es presentaran promocions especials de les agències de viatges per poder viatjar a preus més assequibles, especialment en temps de crisi, i propostes, entre d’altres, per a singles, el col•lectiu gai i els interessats en les aventures pel desert o en turisme solidari.
Festa del turisme i la gastronomia
Durant tres dies, els assistents al SITC podran escollir les seves vacances de forma divertida, participant en diferents activitats com degustacions gastronòmiques, cates de vi, mostres de folklore, simuladors de navegació en vaixells i de conducció de Ferraris pel mític circuit de Montjuïc, entre d’altres.
D’altra banda, el SITC renova la seva aposta per l'àmbit professional. Acollirà el Workshop de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), en què hi participaran una trentena de majoristes i agències, i la primera jornada de la Unió Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades (UCAVE), que analitzarà els nous formats turístics com el turisme solidari o el cicloturisme. També tindrà lloc una trobada de joves empresaris d’hotels, una sessió sobre “City Breaks” -escapades urbanes que permeten viure experiències úniques a les ciutats 2.0-, la reunió de directors de les principals oficines de turisme d’Espanya a l’estranger i la presentació de l’expedició Acciona Windpowered Antártida, entre d’altres.
Turisme, motor econòmic en temps de crisi 
El turisme és una de les indústries més importants del món: representa el 5% del PIB mundial i mobilitza gairebé mil milions de turistes a l’any, segons dades de l’Organització Mundial del Turisme. El Consell Mundial dels Viatges i el Turisme xifra el seu volum de negoci generat per aquest sector en 5 bilions d’euros anuals.
L’any 2011 Espanya va rebre 56,7 milions de turistes internacionals, un 7,65% més que al 2010, procedents especialment del Regne Unit, Alemanya i França, segons Frontur. Catalunya és la comunitat que més turistes internacionals rep (13,7 milions al 2011) i també és la principal emissora de viatgers a l’estranger (28,3%).
Segons l’Institut d’Estudis Turístics, el turisme a Espanya representa el 10% del PIB i dóna feina a 2,5 milions de persones, gairebé un 50% en l’hosteleria. A Catalunya, suposa el 12% del PIB i dóna feina a 400.000 persones, d’acord amb les estimacions de l’Agència Catalana de Turisme.


Sobre el saló

Denominació
Saló Internacional del Turisme a Catalunya

Edició
21a

Periodicitat
Anual

Dates i horari de celebració
Del 20 al 22 d'abril de 2012
De 10.00h a 20.00h.

Ubicació
Palaus 1, 2, 3 (Plaça de l'Univers)
Recinte de Montjuïc

Preu de les entrades
20 d'Abril: 7€
21 i 22 d'Abril: 9€
Entrada gratuïta per a menors de 12 anys.

Acreditació professional
Visitant professional 9€
Smart Destinations 35€ / in situ 50€

Caràcter
Professional i obert al públic

Sectors
  • Agència de viatges i majoristes
  • Allotjaments
  • Companyia de transport
  • Formació i serveis turístics
  • Organismes oficials
  • Activitats i àrees
  • Enoturisme
  • Turisme esportiu
  • Pink Corner, turisme gay, lèsbic i gay-friendly
  • Expocreuers
  • Turisme Experencial
  • La Porta del Desert
  • Jornades tècniques
  • Workshop d’ACAV
  • Jornades sobre Turisme Sostenible
  • Premis Alimara
  • Sorteigs de viatges
  • Concurs fotogràfic “La foto de les teves vacances”
  • Degustacions gastronòmiques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada