dijous, 26 d’abril de 2012

UP proposa un pla urgent pel cava. El valor del raïm representa només entre un 5 i un 6% del valor total de l’ampolla de cava
El sindicat agrari Unió de Pagesos ha proposat avui en roda de premsa feta a Vilafranca del Penedès un pla per a garantir "la qualitat i la innovació en les explotacions agràries inscrites en la DOP Cava, que s’hauria d’aplicar de manera progressiva, amb l’objectiu d’aconseguir que no es perjudiqui ni als consumidor ni als productor de raïm". És indubtable que cal trobar solucions davant la deriva de preus al sector i el fet que als pagesos se'ls paga, en molts casos, per sota dels preus de cost. La situació és insostenible.
El sindicat va presentar ahir aquest pla a l’Institut del Cava en una reunió amb el president d’aquesta entitat, Joan Amat, en el marc de la taula interprofessional del Cava. Aquest pla proposa una progressió en la seva aplicació, ja que “els actuals preus del raïm i el vi amb destí cava no permeten garantir als consumidors, a mig i llarg termini, que continuaran gaudint d’un producte de qualitat a preus raonables, ja que la situació estancada dels darrers anys està impedint la innovació en les explotacions agràries”. Aquesta progressivitat ha de permetre que el puguin posar en pràctica de forma voluntària totes les empreses elaboradores i embotelladores inscrites a la DO Cava. A més, cal reforçar , segons UP, “un sistema de preus que garanteixi que es modulen en funció dels principals paràmetres qualitatius de la matèria primera”. El pla d’Unió de Pagesos també mostra la realitat econòmica actual de les explotacions inscrites a la DO Cava segons les dades de l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava. Així, els costos totals de producció durant els anys 2008 i 2009 per a les varietats macabeu, parellada i xarel·lo es van situar entre 0,23 i 0,28 euros/quilo, mentre que els preus del raïm, en el mateix període, es van moure entre els 0,16 i els 0,33 euros/quilo el xarel·lo, en molts casos, en la majoria de les explotacions per sota dels costos de producció. Els preus del xarel·lo es van reduir un 30% entre el 2008 i el 2010, els preus de macabeu un 22%, i els de parellada un 5%. Cal tenir en compte que en el mateix període el marge net de macabeu es va reduir un 40% i el de parellada, un 10%.
    El pla presentat pel sindicat també detalla els increments dels preus dels factors de producció en els últims anys, entre un 68% i un 171% en el cas dels fertilitzants, i un 24% el gasoil agrícola. Per a Unió de Pagesos, “aquestes dades mostren la urgència perquè es posi en marxa aquest pla i la necessitat d’actuacions i mesures decidides en aquest sector que permetin garantir de forma adequada la qualitat als consumidors, així com la innovació que doni continuïtat a les explotacions vitícoles catalanes”. El sindicat recorda que, segons dades del Ministeri d’Agricultura, el preu mitjà de venda del cava l’any 2010 va ser de 4,32 euros el litre, el que es tradueix en què el valor del raïm representa només entre un 5 i un 6% del valor total de l’ampolla de cava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada