Un cop finalitzada
la verema 2012 que es va iniciar el 10 d'agost i acabar el 23 de setembre, Sumarroca
ha fet avui balanç. En primer lloc, destacaquen dins el procés vegetatiu un
hivern amb temperatures molt suaus i pluviometria escassa. De fet només va
ploure al novembre i no ho va tornar a fer fins just abans de la brotació. Tot
i l'hivern suau la brotació es va retardar alguns dies. El principi de
primavera va ser una mica més fresc del normal amb algunes pluges que van fer
que el creixement de la planta fos l'adequat. A partir de meitats de primavera
les temperatures van pujar les pluges van disminuir acusadament. Tot i així, i
a diferència d'altres punts a les seves finques de Sumarroca i Molí Coloma, van
anar caient petites pluges de 25-35 litres al maig, juny, juliol i agost, que
juntament amb unes humitats relativament baixes van fer que la maduració fos
adequada. Pel que fa a dates, tan el verol com la maduració es van normalitzar. Quant a la
verema en sí, destaquen el seu “alt nivell qualitatiu, tant en els aspectes
sanitaris com en els valors analítics: acidesa, grau, ... Fins i tot la gestió
de les finques de Sumarroca va poder fer-se segons els criteris de timing i
gestió industrial previstos pel departament tècnic malgrat tenir mes de 300 Ha de conreu efectiu, 22
varietats diferents amb a la vegada diferents veremes segons si el raïm va
destinat a vi o a cava i les varietats de la Vinya del Mon”. Respecte a la
quantitat obtinguda, hi ha hagut una davallada sobre tot en les
varietats chardonnay i xarel-lo. En resum, la caiguda general ronda el 20%.
Això afectarà molt especialment a la gama dels seus vins varietals, que tindran
una disponibilitat inferior a la de l'anyada 2011.
La novetat principal ha estat
l’elaboració, encara en curs, d'un nou varietal 100% xarel-lo. S'ha treballat
des d'un bon inici amb la seva vinya més vella, a la zona de Santa Creu de
Creixa. S'ha fet una verema tardana buscant un punt òptim de maduració, collita
manual i una selecció estricta del raïm abans del premsat. En aquests moments
el most està fermentant després d'una maceració pel·licular a baixa temperatura
i pensem poder degustar-lo en primícia a finals de gener del 2013.
Pel que fa a la Vinya del Mon,
aquest any, de les 360 varietats experimentals, n'han aconseguit vinificar 40,
de les quals 4 són catalanes, 5 són espanyoles i 31 són de la resta del món. A
part dels objectius analítics i experimentals, determinaran en els propers mesos
quins varietals podem presentar als experts del sector per tal d'aprofundir en
el coneixement de varietats desconegudes avui en dia. Esperen poder fer aquesta
presentació el proper mes de maig a Barcelona. D'aquesta manera, “respectem la
filosofia del Sr. Carles Sumarroca quan va iniciar aquest projecte en el sentit
d'obrir-lo a tot el sector pel bé del coneixement del món del vi."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada