dimarts, 2 d’octubre de 2012

Reobre el museu de Vilafranca que "apel·la als sentits i les emocions que provoca el vi"
Aquest matí s'ha presentat, després de dos anys i mig de reconstrucció i reestructuració, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (Vinseum), que reobrirà les seves portes al públic dissabte que ve, 6 d'octubre, amb dues jornades de portes obertes a l'antiga seu del Palau Reial de Vilafranca del Penedès. És un nou espai reformat per l'arquitecte Santiago Vives amb museografía dissenyada per Dani Freixes. Al nou espai “s’apel·la als sentits i les emocions que provoca el vi i no només a la seva història i tradició”. El Museu vol ser “un centre dinàmic, diferent, amb una oferta cultural diversa oberta a tots els públics que, més enllà de mostrar l'evolució del vi al llarg del temps, posi de manifest la seva estreta relació amb la cultura, la gastronomia, el pensament i les diferents manifestacions artístiques”. L'edifici disposa d'1.800 m² de superfície útil, dels quals 500m² seran d'exposició. Així mateix, compta amb un nou auditori amb capacitat per 170 persones, una tenda i una taverna per a la degustació i la promoció del vi i el cava.
            El Museu vol ser “un centre dinàmic, diferent, amb una oferta cultural diversa oberta a tots els públics.  Les col·leccions de Vinseum s'organitzen entorn d'un guió narratiu: el vincle amb la terra i el passat, el procés d'elaboració del vi, la comercialització, l'impacte en la vida de la gent i els debats sobre el vi i la vinya. Per a cada apartat s'ha escollit un concepte que funciona com a fil conductor dels continguts expositius: el rebost (introducció), el tirs (el bastó del déu Dionisi, pels seus orígens mitològics), el clos (del raïm al vi), el moll (els mercats del vi), la trobada (les relacions socials) i la taula (els consums del vi). El resultat no és un museu de la ciència del vi sinó un museu que parla del vi com a fenomen cultural, social, històric i també científic apel·lant a tots els records i experiències que provoca en les persones i la societat. Sota l'adreça de Santiago Vives, la renovada seu de Vinseum “és fruit d'un ambiciós projecte arquitectònic que es presenta com un museu del segle XXI que vol ser una fita a Vilafranca, un referent del sector i un reclam tant a nivell cultural com per l’ enoturisme”. Amb aquest objectiu, s'ha recuperat l'esplendor de l'antic Palau dels Reis d'Aragó, que a partir d'ara albergarà la col·lecció permanent, i la capella de Sant Pelegrí, que acollirà les exposicions temporals, integrant-los en un conjunt museístic del que sobresurt un edifici de nova planta. L'obertura de l'antiga seu del Palau Reial de Vilafranca representa així la finalització de la primera part d'un projecte de construcció i renovació del Museu que es va iniciar en 2006 amb la reforma de la capella de Sant Pelegrí i que està previst que finalitzi entre 2015 i 2016 una vegada s'hagi construït un edifici de nova planta amb més de 3.000m² de superfície útil.
            A més de la mostra permanent dedicada a la vinya i el vi i la seva relació amb el Penedès i Catalunya, Vinseum promou exposicions temporals i activitats de divulgació sobre la cultural del vi. El centre ofereix també un programa educatiu que sota el títol “L'Escola dels Sentits” té com a objectiu apropar i donar a conèixer a alumnes de primària i secundària una forma de cultura ancestral de gran tradició i arrelament a la terra. El Museu també compta amb un Centre de Documentació especialitzat en la vinya i el vi i el Penedès. El Museu de Vilafranca, ara Vinseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, va néixer en 1934 amb la voluntat d'aglutinar diferents col·leccions relacionades amb el Penedès. L'arqueologia tenia un pes important així com col·leccions històriques fruit de donacions particulars. Entre aquestes col·leccions hi havia molts objectes relacionats amb la collita del raïm i l'elaboració del vi.
            El pròxim cap de setmana, els dies 6 i 7 d'octubre, Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, obrirà les seves instal·lacions renovades al públic general amb dos dies de portes obertes. A més, al llarg del proper trimestre Vinseum ha preparat una gran quantitat d'activitats culturals en els nous espais pensant en tots els públics. Des de tallers per a nens a tastos de vins, concerts i exposicions temporals, així com un Festival de cinema entorn del vi. Com a gran novetat d'aquesta nova etapa també s'ha creat el Menú Vinseum, un pack que inclou l'entrada per visitar el museu, una copa gravada i un menú degustació especial en el restaurant El Cigró d’Ot, creat pel xef Oriol Llavina inspirant-se en l'exposició de Vinseum i que consisteix en un aperitiu, tres plats i postres. Així mateix, es pot escollir un vi o un cava entre nou referències diferents procedents dels cellers Amic d'Honor del museu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada