Aquest matí s'ha
presentat, després de dos anys i mig de reconstrucció i reestructuració, el
Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (Vinseum), que reobrirà les seves
portes al públic dissabte que ve, 6 d'octubre, amb dues jornades de portes
obertes a l'antiga seu del Palau Reial de Vilafranca del Penedès. És un nou
espai reformat per l'arquitecte Santiago Vives amb museografía dissenyada per
Dani Freixes. Al nou espai “s’apel·la als sentits i les emocions que provoca el
vi i no només a la seva història i tradició”. El Museu vol ser “un centre
dinàmic, diferent, amb una oferta cultural diversa oberta a tots els públics
que, més enllà de mostrar l'evolució del vi al llarg del temps, posi de
manifest la seva estreta relació amb la cultura, la gastronomia, el pensament i
les diferents manifestacions artístiques”. L'edifici disposa d'1.800 m² de superfície
útil, dels quals 500m² seran d'exposició. Així mateix, compta amb un nou
auditori amb capacitat per 170 persones, una tenda i una taverna per a la
degustació i la promoció del vi i el cava.
El Museu vol ser “un centre dinàmic,
diferent, amb una oferta cultural diversa oberta a tots els públics. Les col·leccions de Vinseum s'organitzen
entorn d'un guió narratiu: el vincle amb la terra i el passat, el procés
d'elaboració del vi, la comercialització, l'impacte en la vida de la gent i els
debats sobre el vi i la vinya. Per a cada apartat s'ha escollit un concepte que
funciona com a fil conductor dels continguts expositius: el rebost
(introducció), el tirs (el bastó del déu Dionisi, pels seus orígens
mitològics), el clos (del raïm al vi), el moll (els mercats del vi), la trobada
(les relacions socials) i la taula (els consums del vi). El resultat no és un museu
de la ciència del vi sinó un museu que parla del vi com a fenomen cultural,
social, històric i també científic apel·lant a tots els records i experiències
que provoca en les persones i la societat. Sota l'adreça de Santiago Vives, la
renovada seu de Vinseum “és fruit d'un ambiciós projecte arquitectònic que es
presenta com un museu del segle XXI que vol ser una fita a Vilafranca, un
referent del sector i un reclam tant a nivell cultural com per l’ enoturisme”.
Amb aquest objectiu, s'ha recuperat l'esplendor de l'antic Palau dels Reis
d'Aragó, que a partir d'ara albergarà la col·lecció permanent, i la capella de Sant
Pelegrí, que acollirà les exposicions temporals, integrant-los en un conjunt
museístic del que sobresurt un edifici de nova planta. L'obertura de l'antiga
seu del Palau Reial de Vilafranca representa així la finalització de la primera
part d'un projecte de construcció i renovació del Museu que es va iniciar en
2006 amb la reforma de la capella de Sant Pelegrí i que està previst que
finalitzi entre 2015 i 2016 una vegada s'hagi construït un edifici de nova
planta amb més de 3.000m² de superfície útil.
A més de la mostra permanent
dedicada a la vinya i el vi i la seva relació amb el Penedès i Catalunya, Vinseum
promou exposicions temporals i activitats de divulgació sobre la cultural del
vi. El centre ofereix també un programa educatiu que sota el títol “L'Escola
dels Sentits” té com a objectiu apropar i donar a conèixer a alumnes de
primària i secundària una forma de cultura ancestral de gran tradició i
arrelament a la terra. El Museu també compta amb un Centre de Documentació
especialitzat en la vinya i el vi i el Penedès. El Museu de Vilafranca, ara Vinseum
Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, va néixer en 1934 amb la voluntat
d'aglutinar diferents col·leccions relacionades amb el Penedès. L'arqueologia
tenia un pes important així com col·leccions històriques fruit de donacions
particulars. Entre aquestes col·leccions hi havia molts objectes relacionats
amb la collita del raïm i l'elaboració del vi.
El pròxim cap de setmana, els dies 6
i 7 d'octubre, Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, obrirà les
seves instal·lacions renovades al públic general amb dos dies de portes
obertes. A més, al llarg del proper trimestre Vinseum ha preparat una gran
quantitat d'activitats culturals en els nous espais pensant en tots els
públics. Des de tallers per a nens a tastos de vins, concerts i exposicions
temporals, així com un Festival de cinema entorn del vi. Com a gran novetat
d'aquesta nova etapa també s'ha creat el Menú Vinseum, un pack que inclou
l'entrada per visitar el museu, una copa gravada i un menú degustació especial
en el restaurant El Cigró d’Ot, creat pel xef Oriol Llavina inspirant-se en
l'exposició de Vinseum i que consisteix en un aperitiu, tres plats i postres.
Així mateix, es pot escollir un vi o un cava entre nou referències diferents
procedents dels cellers Amic d'Honor del museu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada