diumenge, 14 d’octubre del 2012

Finca La Emperatriz Garnacha Cepas Viejas 2010: expressió de fruita i de mineralitat



A mi no em ve de gust parlar ni de Robert Parker, ni de Neal Martin ni dels 93 punts que han atorgat a un vi que sempre m’ha agradat, el Finca La Emperatriz Garnacha Cepas Viejas 2010 (DOQ Rioja d’una zona límit pel que fa a la presència de ceps). No sé si Parker sap ubicar correctament o no les garnatxes espanyoles però sí sé que aquest és un molt bon vi que s’ofereix a un preu prou raonable (PVP de 19 euros). Ahir dissabte vaig tastar aquest vi en companyia de l’apassionat elaborador empordanès enamorat de Cadaquès Ivo Pagès. Tastem amb bones copes i fem servir un airejador que ens facilita el restaurador vilanoví Jose Gallego, que ens serveix un bon formatge per acabar el tast. És una garnatxa que en aquesta anyada m’agrada més en nas que en boca (la meva amiga doctora Cati Serra coincideix amb mi). Inicialment ens ofereix notes florals (principalment violeta) i fruitetes vermelles, amb innegable mineralitat. M’encanta aquesta mineralitat. Tons metàl·lics i iodats comparteixen també protagonisme amb la tinta xinesa. En boca es mostra envellutat, però amb el taní no rodó del tot. Presenta certa frescor mentolada que li dóna persistència en boca. Amb les hores va evolucionant cap a notes més madures en boca: xocolata i regalèssia. M’agrada el vi  i m’agrada el projecte que hi ha al darrera, que encapçala Eduardo Hernáiz. I també m’agrada la parcel·la (la número 5) plena de pedres on es van plantar les garnatxes ja velles d’aquest bon vi. Es nota la maduració lenta del raïm després d’una primavera seca i un hivern amb nevades que van deixar reserves d’aigua. Es va veremar la segona quinzena d’octubre i la criança es va fer en bótes de 500 litres de roure francès, durant 11 mesos. 

A continuació us adjunto la nota de premsa del celler:

Una nova anyada del Finca La Emperatriz Garnacha Cepas Viejas, la 2010, renova l’aposta del celler dels germans Hernáiz per aquesta varietat minoritària a la DOC Rioja 

 

20/09/12. A la parcel·la número 5, una de les més pobres i pedregoses de la vinya de Finca La Emperatriz, hi creixen els ceps vells de Garnatxa amb què s’elabora el Finca La Emperatriz Garnacha Cepas Viejas, que acaba de sortir al mercat amb la nova anyada 2010. Quan als anys 90 els germans Eduardo i Víctor Hernáiz van adquirir aquesta històrica finca de vinya, van decidir mantenir aquests ceps vells en comptes de replantar amb Tempranillo –varietat reina a la DOC Rioja-. Així, contradient el què aleshores era la tendència majoritària, apostaven per recuperar la tradició de cultiu d’una varietat que en els últims decennis havia estat injustament devaluada.
Anys de treball i tot el coneixement de l’enòleg David González han demostrat a La Emperatriz que la decisió no ha estat debades. Aquest monovarietal s’ha convertit en un dels vins de garnatxa de referència a la Rioja i ja té adeptes que en reconeixen el mèrit. Tot i el lloc que s’ha fet el vi entre la seva clientela, l’Eduardo Hernáiz segueix preferint limitar-ne la producció a la quantitat disponible de raïm amb la qualitat requerida.
A Finca La Emperatriz, l’anyada 2010 va estar marcada per les nevades copioses que van caure a l’hivern i que van proveir de reserves a les plantes. L’escassetat de pluges i tempestes a la primavera i l’estiu van determinar una verema sana; i les temperatures, que no van assolir cotes molt altes, van afavorir una maduració lenta. D’aquí el potencial aromàtic d’aquest Finca La Emperatriz Garnacha Cepas Viejas 2010: perfumat i fruitós, de gran personalitat, amb fruita vermella i llaminadures típiques de la varietat en zones fredes, sobre un fons de violetes també característic de la varietat. Un vi que, en el marc de la seva complexitat, mostra clarament la mineralitat característica de la finca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada