Diuen que
l'objectiu del text retòric es comunicar adequadament un contingut amb
finalitat didàctica o persuasiva, i que la funció que hi predomina és la
poètica. Doncs un vi 'retòric' que he descobert per atzar, per pura casualitat,
m'ha comunicat un contingut molt didàctic i, a la vegada, l'he triat per a una tasca pedagògica a la universitat Abat Oliba. M'ha ensenyat que la línia
d'elegància intensificada a partir de l'anyada 2007 al Priorat continua sumant,
cada dia, més entusiastes seguidors. Diuen que l'elegància és l'atribut de ser
excepcionalment eficaç i senzill, i que s'utilitza amb freqüència com un
estàndard de bon gust. Precisament un estàndard de bon gust és el Morlanda
2009, una garnatxa i carinyena de la DOQ Priorat que ha arribat a la seva cota
més alta amb aquesta anyada. Bona intensitat de fruitetes (negres i vermelles),
gran integració de la fusta, harmonia i tensió, sedositat, tanins arrodonins
mostrant uns raïms que han arribat a una correcte maduració fenòlica, acidesa
equilibrada, inequívoca mineralitat i, per damunt de tot, una frescor mentolada en boca que l'allarguen
i el fan bebible. Sensacional! El vi va evolucionant a la copa, oferint més
notes madures, balsàmiques i xocolatoses en nas. La feina de l'enòloga Judit
Llop, filla de Batea i envoltada de vinyes, raïms i vins de tota la vida, està
deixant bons fruits. Viticultors del Priorat, la firma
elaboradora dels vins Morlanda (http://www.morlanda.com), està situada a Bellmunt del Priorat i pertany a
la Denominació d'Origen Qualificada Priorat. La propietat es dreça entre
turons, el més alt dels quals és el Morlanda, que dóna nom als seus vins. És
força coneguda la roca Morlanda, ben visible a la carretera que porta de Falset
a Bellmunt. Fundada el 1997, abraça 72 hectàrees, de les quals 22 són de vinya,
algunes situades en pendents i d’altres en terreny més planer, en altituds que
van des dels 190 fins als 220
metres sobre el nivell del mar. Els vins de Morlanda són
fruit de vinyes de vint-i-cinc a quaranta anys d'edat, tot i que també n'hi ha
de més joves i altres de nova plantació.
El Morlanda 2009, que no sortirà al
mercat fins al pròxim mes de març, el vaig conèixer gràcies a un dels socis d’aquest projecte on el Grup
Freixenet és majoritari: l’ex alt càrrec d’Agricultura durant l’etapa Zapatero
Josep Puxeu, que actualment ocupa el càrrec de director general de l’Asociación de Bebidas Refrescantes (ANFABRA). Em va fer
arribar unes mostres conscient, com estava, que m’agradarien. I així va ser. Vaig
tastar el vi en companyia d’una amiga enòloga de gran nivell i de seguida ens
va enamorar. Posteriorment el vaig tastar al restaurant Marejol de Vilanova i
la Geltrú, que va aconseguir també unes primeres mostres. Tot just després de
Nadal vaig tenir ocasió de fer una tercera lectura al vi en companyia dels
responsables del gabinet intern de comunicació de Freixenet i dijous passat, de
la mà de Freixenet i del seu director de Comunicació, Pere Bonet, el vaig donar
a tastar a classe, a la universitat Abat Oliba CEU, on m’han convidat a
sumar-me a l’elenc de professorat del primer postgrau
d'especialització en gastronomia i enologia en el terreny de la
comunicació. Els alumnes d’aquest postgrau són els primers consumidors doncs
que han tastat el vi amb l’objectiu de redactar una columna periodística i una
breu fitxa descriptiva. Dijous passat, a classe, vaig explicar que degustar un
vi sense conèixer el projecte i les persones no és sincer. Per acostar-te a un
vi, t'has d'acostar a qui el fa, sense prejudicis previs. Morlanda 2009 és,
doncs, un vi sincer. A continuació us adjunto la fitxa tècnica completa
facilitada per l’enòloga:
FICHA TÉCNICA MORLANDA TINTO 2009
VENDIMIA 2009
El invierno fue frío. En el mes de enero hubo una nevada que favoreció a la correcta brotación de la planta. Durante el mes de abril hubo abundantes precipitaciones (sobre los 190mm), que favorecieron el crecimiento vegetativo de la planta. La vendimia se empezó a primeros de septiembre, y trascurrió con normalidad hasta finales de octubre.
Ha sido una añada marcada por una maduración correcta i equilibrada de la uva, con poca incidencia de enfermedades y plagas, lo cual ha propiciado un alto nivel cualitativo de la uva tanto para nuestras variedades tintas como blancas.
FERMENTACIÓN
La uva es vendimiada a mano y depositada en cajas de 16 kg que son
transportadas a la bodega situada entre los viñedos. Tras el despalillado y estrujado, la uva se lleva a depósitos de acero inoxidable donde fermenta. Todos los depósitos están provistos de control de temperatura, realizándose la fermentación a 26 º C. Las distintas variedades son fermentadas por separado. La maceración se puede prolongar hasta 30 días, en función de la cata y la analítica.
Una vez descubado, se realiza la fermentación maloláctica, controlándose su evolución analítica. Tras su finalización se trasiega hasta quedar limpio y preparado para su crianza en barrica.
CRIANZA
Este vino tiene una crianza de 12 meses en barrica, 100% barrica francesa Allier.
PRODUCCIÓN:
13.000 botellas
VARIEDADES:
Garnacha Tinta 50%
Cariñena 50%
ANÁLISIS:
Grado alcohólico: 14.7%
Acidez Total 5.6 g /l
Azúcar 0,59 g/l
NOTA DE CATA:
Color: Intensidad alta. Color rojo picota con ribetes violáceos. Lágrima densa.
Aroma: Perfil aromático muy complejo, con notas de moras, cerezas y
higos.
La madera se integra perfectamente con la densa carga frutal que aportan la Cariñena y la Garnacha, notas balsámicas, de hierbas aromáticas, chocolate negro y café en grano, lo que potencia la complejidad aromática de este vino. La mineralidad se fusiona dentro de su complejidad, pero hace que nos situemos en el Priorato.
Boca: En boca es potente, sabroso con gran carga frutal, especias y
minerales. Muy buena acidez y taninos maduros. Buena persistencia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada